Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Αλλαγή

Του Βασίλη Μαγκλάρα
Ήταν τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ που το κύριο συνθετικό της πολιτικής του, ήταν η χωρίς όρους δεσμεύσεις και πισωγυρίσματα ΑΛΛΑΓΗ. Αλλαγή δηλαδή, στην καθεστωτική πολιτική της Δεξιάς που συνέβαλε στη χρονοκαθυστέρηση του Τόπου μας, για ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ - ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Αυτές οι έννοιες ήταν τότε η αδήριτη ανάγκη του Λαού για ΑΛΛΑΓΗ, στην υπό «όρους»  Δημοκρατία μας.   
                                                                                        

   Αλλαγή λοιπόν για να ξεφύγει η Χώρα μας από την υποτέλεια του «Γες Μεν» στον ξένο παράγοντα. Αλλαγή για να αποφασίζει ο κυρίαρχος Λαός για τη τύχη του. Αλλαγή από τη μιζέρια και τις πολιτικές αγκυλώσεις που κρατούσαν την Κοινωνία σε υποτασική και άνευρη στάση, απέναντι στις ανάλγητες τακτικές που την λαφυραγωγούσαν. Αλλαγή όμως προ πάντων, στον πολιτικό προβληματισμό, στο τρόπο σκέψης, στη διορατική ματιά που θα τον προσδιορίζει ως  υπεύθυνο Πολίτη στα πολιτικά ρεύματα, που θα τον αναδεικνύουν δικαιωματικά και όχι ως άβουλο ON.                                                                                   

   Αλλαγή σε όλα και για όλους, μήπως ξεφύγει αυτός ο έρμος Τόπος και αυτός ο Δύσμοιρος Λαός από «το κακό το ριζικό του» που λέει και ο ποιητής. Και ήλθε η Αλλαγή και μαζί της έφερε έναν αέρα Δημοκρατίας και Ισοπολιτείας, που προσέφερε το Εθνικό Σύστημα Υγείας(Ναι αυτό που ψάχνουμε τώρα…), το ΑΣΕΠ, την Αναγνώριση των Πολιτικά και Κοινωνικά αδικημένων, την Οικονομική Αναβάθμιση που δημιούργησε τη Μεσαία Τάξη, τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς, την Διαύγεια, την ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, την, την…

   Μέχρι, που ο κορεσμός των κατακτήσεων απαξίωσε την έννοια της Αλλαγής, ρίχνοντας στο Πολιτικό ανάθεμα το ΠΑΣΟΚ και τους ελάχιστους εναπομείναντες υπερασπιστές του, λοιδορώντας τους. Ήταν τα πέτρινα χρόνια της δοκιμασίας, που άλλοι λάκιζαν ως όψιμοι επαναστάτες και άλλοι, ή παρέμεναν αδιάφορα σιωπηλοί, ή διαπραγματεύονταν μια θεσούλα στη νομή της εξουσίας. Ώσπου ήρθε το πλήρωμα του χρόνου μέσα από εντολές Οικονομικής εξόντωσης και Κοινωνικής εξαθλίωσης, αυτός ο «Υπερούσιος» λαός ν’ αναπολεί και να αναζητά πάλι στο ΠΑΣΟΚ τις ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ.                                                                                                                  

   Εντάξει ρε «συντρόφια», θα έλεγε ένας παλιός Πασόκος, τώρα που καταρρέουν οι «άλλοι» είδατε το «Φως το Αληθινό»; Ας είναι, καλώς ορίσατε και ελάτε να συμπορευτούμε σ’ ένα νέο κεφάλαιο της Αλλαγής που θα μας προσδιορίζει όμως Πολιτικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Στο χώρο που δεν θα επιτρέψει να γίνουμε συμπλήρωμα εξουσίας, ή αρωγός Δεξιάς πολιτικής. Στο χώρο που οι αγώνες του Λαού θ’ αποτελούν την Πολιτική μας συνείδηση και το αποτύπωμά μας στην Κοινωνία. Στο χώρο, που δεν συμβιβάζεται σε μεμψίμοιρα ποσοστά και εξασθενημένες θεωρίες μιας στριμωγμένης καθημερινότητας.                                                                                

   Αλλαγή επομένως σε ότι κρατά δέσμιο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, από το άνοιγμά του στην Κοινωνία, ενεργοποιώντας Μέλη και Φίλους σε Οργανώσεις. Πρόσβαση σε Κοινωνικές Ομάδες που θα συγκροτούν το μηχανισμό παρέμβασης στις δομές εξουσίας. Τακτικές Συνελεύσεις Νομαρχιακού χαρακτήρα, που θα αναδεικνύουν τα Τοπικά ζητήματα. Αμφίπλευρη ενημέρωση κέντρου και περιφέρειας, κάθε Επαγγελματικής τάξης. Αυτά και άλλα πολλά που δεν συνέβησαν μέχρι σήμερα και έμεινε το ΠΑΣΟΚ αποκομμένο από την επαφή του με το Λαό. Όπως και απαρέγκλιτα το Π. Σ. και η Κ.Ε. θα πρέπει να συνέρχονται σε τακτικές ημερομηνίες για να συνδιαμορφώνουν άποψη και όχι όποτε το απαιτεί ο Πρόεδρος, η οι συγκυρίες, ώστε να δικαιολογείται η παρουσία τους. Με λίγα λόγια θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ξανασυναντηθεί με την Ιστορία του και χωρίς αμφίσημο λόγο να συνομιλήσει μαζί της. Και βέβαια αυτό αφού δεν έγινε μέχρι τώρα, μόνο με μια νέα Ηγεσία μπορεί να ελπίζει ότι θα συμβεί.    

    Είναι προφανές ότι τα Μέλη και τα Στελέχη του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος οφείλουν να προσδιορίζονται ανοικτά και με παρρησία, σε ότι αφορά τη θέση τους στο Κίνημα. Δεν μπορεί σε μια κορυφαία διαδικασία όπως είναι η εκλογή Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, να τίθεται επιτακτικά θέμα αλλαγής Προέδρου και οι μειοψηφήσαντες υποψήφιοι που αμφισβήτησαν με την υποψηφιότητά τους τον Πρόεδρο, να μην εκδηλώνουν την συμπαράστασή τους σε αυτόν που υπερασπίζεται την βούληση της υποψηφιότητάς τους, για ΑΛΛΑΓΗ Προέδρου.                         

   Τι να πεις; Τόση φασαρία δηλαδή άνευ λόγου; Με αποστειρωμένη ουδετερότητα και πρακτικές Πόντιου Πιλάτου ΑΛΛΑΓΗ δεν γίνεται. Απλά υπάρχει φόβος, ότι θα ανακυκλώνεται η φυσιογνωμία του Κινήματος με τα αποστεωμένα ποσοστά του, που θα έχουν ως επωδό, το αναπόφευκτο, «γκούτ μπάϊ σύντροφοι».                                                                                                                                          

Μαγκλάρας Βασίλης 10/10/2024                                                                                                                                magklarasvas@yahoo.gr                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας