Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης για την επίσκεψη του κ. Παπαθανάση

Ως Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κοζάνης, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία και την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου από την κυβέρνηση. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Παπαθανάση, περί «καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας» και «ευκαιριών για τη νέα γενιά» δυστυχώς δεν συνοδεύονται από ουσιαστικές πράξεις και συγκεκριμένες πολιτικές που να αποδεικνύουν τη βούληση της κυβέρνησης για ανάπτυξη της περιοχής και συγκράτηση του νεανικού πληθυσμού.

Η Δυτική Μακεδονία, που πλήττεται έντονα από τη μεταλιγνιτική μετάβαση, βιώνει χρόνια αποβιομηχάνιση, ανεργία και μαζική φυγή των νέων της. Πώς μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για «νέες ευκαιρίες» όταν δεν υπάρχει πραγματικό σχέδιο για το μέλλον της περιοχής; Τα προβλήματα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης παραμένουν άλυτα, ενώ η πλειονότητα των νέων αναγκάζεται να μεταναστεύσει σε άλλες περιοχές ή στο εξωτερικό, ακριβώς επειδή δεν βλέπει καμία προοπτική να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μέλλον στον τόπο τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις εξαγγελίες, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε συγκεκριμένες πολιτικές που να απαντούν στις άμεσες ανάγκες των πολιτών.

 Οι αναφορές για «3000 θέσεις εργασίας» είναι μια αόριστη υπόσχεση χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Σημαντικά έργα, όπως η σήραγγα της Κλεισούρας και οι υποδομές ύδρευσης, παραμένουν κολλημένα σε γραφειοκρατικές δυσκολίες και καθυστερήσεις, δείχνοντας την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και συντονισμού. Αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιοχής με σοβαρότητα και στρατηγικές πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.

 Η νέα γενιά της Δυτικής Μακεδονίας χρειάζεται ουσιαστική στήριξη, όχι κενές υποσχέσεις. Χρειάζονται επενδύσεις σε καινοτόμους τομείς, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εκπαίδευση και την τεχνολογία, προκειμένου να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες και να καταθέσει ένα σαφές, εφαρμόσιμο σχέδιο για την περιοχή, το οποίο θα δίνει προοπτική στους νέους και θα σταματήσει τη συνεχή πληθυσμιακή συρρίκνωση της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής για την δίκαιη μετάβαση είναι:

-Η δημιουργία νέου αναπτυξιακού νόμου με υψηλά ποσοστά επιδότησης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην επιχορήγηση νέων καινοτόμων επενδύσεων, όπως και επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα.

-Σαφές χρονοδιάγραμμα για την απόδοση των εδαφών για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση.

-Αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που επιβάλλεται να διασυνδεθεί με το νέο, αναπτυξιακό πρότυπο.

-Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

-Αναβάθμιση των δικτύων μέσω του ταμείου ανάκαμψης

-Αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας με περισσότερη συμμετοχή του λιγνίτη και ΑΠΕ και ώστε να αποφευχθεί η εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο

-Δημιουργία εργοστασίου με πάνελ φωτοβολταϊκων τρίτης γενιάς στη Δυτική Μακεδονία.

-Πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας