Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Καλλιόπη Βέττα: Η θεωρία της ατομικής ευθύνης, ακόμα και για τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, μαζί με τις νεοφιλελεύθερες εξυπηρετήσεις των μεγάλων συμφερόντων είναι η πυξίδα της κυβέρνησης - Κοινοβουλευτική ομιλία

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε χθες στην Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

 

Η κ. Βέττα, αρχικά, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ακόμη νομοσχέδιο με σαφές νεοφιλελεύθερο πρόσημο, ατελείς ρυθμίσεις, τροποποιήσεις προγενέστερων διατάξεων της ίδιας κυβέρνησης και ατελέσφορες παρεμβάσεις.

 

Στη συνέχεια τόνισε ότι στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας η κυβέρνηση πιάνει πολύ χαμηλό βαθμό, καθώς οι καταστρεπτικές περσινές πυρκαγιές με το πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ, οι πλημμύρες στην Θεσσαλία με την αποκαρδιωτική κατάσταση, αλλά και η τραγική κατάσταση με τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης και το Δαμάσι Λάρισας, που ζουν σχεδόν 4 χρόνια σε προκάτ κατοικίες, αποτυπώνουν τον βαθμό «επιτυχίας» των αρμόδιων Υπουργείων.

 

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εισάγει με τον πλέον επίσημο τρόπο την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών. Αρχικά, αφορά τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκ. ευρώ, ωστόσο, με βάση και τις διακηρυγμένες απόψεις Υπουργών και στελεχών της Ν.Δ., είναι βέβαιο ότι η υποχρεωτικότητα θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά πιθανόν και σε ιδιώτες.

 

Όπως τόνισε η κ. Βέττα, η συγκεκριμένη απόφαση συνεπάγεται:        

 

  • Αποθέωση, για μια ακόμη φορά, της ατομικής ευθύνης, σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές που ορίζουν ότι το κράτος οφείλει να προστατεύει τις ζωές και την δημόσια και ιδιωτική περιουσία.
  • Παραδοχή αδυναμίας να προστατεύσει με επαρκή μέσα, υποδομές, στελέχη και χρηματοδότηση την κοινωνία
  • Σημαντικό «δώρο» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, την ώρα που όπως έχει αποδεχθεί στο παρελθόν, αλλά και σε περιπτώσεις καταστροφών στο εξωτερικό, δεν μπορούν να διαχειριστούν και να αποζημιώσουν όπως πρέπει τους πληγέντες

 


Όπως τόνισε η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης: «Η κυβέρνηση ωθεί την κοινωνία στην υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση, παραδεχόμενη την αδυναμία της, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα, σφιχταγκαλιαζόμενη με τα ιδιωτικά συμφέροντα.»


Στη συνέχεια, η κ. Βέττα ανέδειξε και άλλα προβληματικά στοιχεία του Νομοσχεδίου, όπως τα κενά στην στεγαστική συνδρομή, η πρόχειρη νομοθέτηση, η ανυπαρξία ολιστικού σχεδίου και χρηματοδότησης για την Εθνική Στρατηγική για την ιδιωτική ασφάλιση κλπ.


Κλείνοντας, επεσήμανε: «Η κλιματική κρίση και η αντιμετώπιση των πολλαπλών, δυστυχώς, καταστροφών, απαιτούν ενίσχυση του δημόσιου τομέα, στελέχωση οργανογραμμάτων και αύξηση προϋπολογισμών.

Ειδάλλως, θα οδηγηθούμε σε ένα καθοδικό σπιράλ καταστροφών και πλημμελών επανορθώσεων, που θα γεννά νέα ανισότητες και θα οξύνει τις υφιστάμενες.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση αποστρέφει τα μάτια της από την πραγματικότητα και θεωρεί ότι με «παρατηρητήρια», ιδιωτικοποιήσεις και ιδεοληψίες, θα αντιμετωπίσει το οξυμένο πρόβλημα»

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ασε την θεωρεια κυρια βετα. στις δημοτικες εκλογες θυμησε μας τις θεσεις σου! αναλυσε μας με απλα λογια ομως και τις πραξεις σου, γιατι ειμαστε και αγραμματοι ανθρωποι και δεν ξερουμε τι σημαινει η λεξη αλισβερισι

Ανώνυμος είπε...

Καλλιόπη το κουτόχορτο πού ταΐζεις τον κόσμο τόσο καιρό τελείωσε.Πώς γίνεται ο αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ νάναι η Ν.Δ.και σύ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ Σερβίων να πάς αντάμα με τον Ελευθερίου στις Δημοτικές εκλογές;1.Αποκάλεσε τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό μας2.Εχει κολλητό πλέον τον υπουργό των Τεμπών Μιχάλη Παπαδόπουλου.3.Εχει σάν συμβούλους 8 από τους 10 δεξιούς και ακροδεξιούς.Σε στήριξα στις εκλογές Καλλιόπη μα τώρα δεν θέλω ούτε διάλογο μαζί σου.Αρκετά με την υποκρισία σας και τα παιχνίδια σας,βαρεθήκαμε.

Ανώνυμος είπε...

Διαθέτει όλα τα προσόντα για δήμαρχος στα κατακαημενα Σέρβια μας....

https://www.ieidiseis.gr/parapolitika/253423/ta-vinteo-vlaptoun-sovara-ton-lefteraki-ton-ntai-to-peristatiko-me-ton-ivan-savvidi

Το Προφίλ μας