Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Καλλιόπη Βέττα: Κοινοβουλευτική ερώτηση για τους εργαζόμενους στο Ορυχείο Προσηλίου

«Άμεση ανάγκη για στήριξη των εργαζομένων στο Ορυχείο Προσηλίου».
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα «

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα
που έχει προκύψει με τη μείωση της δραστηριότητας στο Ορυχείο Προσηλίου, ως αποτέλεσμα της άδικης και βεβιασμένης πολιτικής της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο έχει ανακοινώσει την απόλυση 38 εργαζομένων σε σύνολο 76 για το τέλος Σεπτεμβρίου, λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων της με τη ΔΕΗ. Παρά τις επανειλημμένες κρούσεις και τις συναντήσεις, δεν έχει δοθεί κάποια δεσμευτική απάντηση από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, ακόμα και στο πρόσφατο master plan, δεν υπάρχει καμία σοβαρή  πρόβλεψη γενικά για το μέλλον της ΠΕ Κοζάνης, πολλώ δε μάλλον για τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Ως εκ τούτου, ζητείται η επίσημη απάντηση του Υπουργείου για το θέμα που έχει προκύψει με τους εργαζομένους.  

Τέλος, αναδεικνύεται το γενικότερο πρόβλημα που αφορά τον Δήμο Σερβίων, ο οποίος στηρίζει το ΑΕΠ του σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εξορυκτική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στα όριά του (Προσήλιο - ΛΑΡΚΟ) και επηρεάζει αποφασιστικά όλους τους εργαζόμενους της περιοχής.

Η ερώτηση κατατίθεται μαζί με τους Σωκράτη Φάμελο και Πέτη Πέρκα, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι του Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισυνάπτεται η ερώτηση


 
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Άμεση ανάγκη για στήριξη των εργαζομένων στο Ορυχείο Προσηλίου».
Η απόφαση της κυβέρνησης για βίαιη απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία έχει ήδη δημιουργήσει τις πρώτες έντονες αναταράξεις σε μια περιοχή όπου το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο της χώρας.
Ήδη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κοζάνης (24/08/20), 800 άτομα είδαν τις συμβάσεις τους να μην ανανεώνονται το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της σταδιακής μείωσης της λειτουργίας των λιγνιτικών εργοστασίων της περιοχής.
Σε γενικότερο επίπεδο, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι τον Ιούνιο του 2020 ανέρχονται στους 35.000, αριθμός αυξημένος κατά 5.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται ένα ακόμη οξυμένο πρόβλημα, καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε από την εταιρία που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη λιγνίτη στο ορυχείο Προσηλίου, η μη ανανέωση 38 συμβάσεων εργαζομένων, σε σύνολο 76.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν τομείς υψηλής έντασης εργασίας, καθώς επίσης και μια σειρά επιστημονικών, διοικητικών και βοηθητικών καθηκόντων. Από το τέλος του Σεπτεμβρίου, θα μείνουν χωρίς δουλειά και θα προστεθούν στο σύνολο των χιλιάδων ανέργων που υπάρχουν στην περιοχή.
Παράλληλα, περίπου 80 εργολαβικοί εργαζόμενοι, που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές των φορτίων θα σταματήσουν, ελλείψει αντικειμένου, να συνεργάζονται με την συγκεκριμένη βιομηχανία.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα διαμαρτυρίας των εργαζομένων, αλλά και στο υπόμνημα της διοίκησης, τα προβλήματα παρουσιάστηκαν μετά από την επιλογή της ΔΕΗ να σταματήσει να απορροφά ικανές ποσότητες λιγνίτη προκειμένου να τροφοδοτηθεί ο ΑΗΣ Μελίτης και άλλοι σταθμοί της ΔΕΗ.
Η επιλογή αυτή αποδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού της επιχείρησης αλλά και την αδυναμία της διοίκησης να διαχειριστεί με τεχνοοικονομικά κριτήρια τη λειτουργία των μονάδων κάτι που συνδέεται με την «κούφια» απολιγνιτοποίηση που εξήγγειλε ο κος Μητσοτάκης χωρίς σχέδιο ούτε για την ηλεκτρική επάρκεια της χώρας ούτε για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.
Ως εκ τούτου, μια επιχείρηση με μακρά διαδρομή στον χώρο και στην περιοχή, αναγκάζεται –λόγω της επιλογής της ΔΕΗ και της κυβέρνησης- να απομακρύνει τους μισούς εργαζομένους της, προβαίνοντας σε μαζικές απολύσεις, πολύ νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία διακοπής λειτουργίας της μονάδας στο έτσι κι αλλιώς πρόχειρο, ασαφές και ελλειμματικό σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τις λιγνιτικές μονάδες, κάτι που δημιουργεί εύλογη ανησυχία και αντίδραση στους εργαζόμενους.
Αποδεικνύεται ότι οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τη δίκαιη μετάβαση και την «φροντίδα» προς τους εργαζομένους και την κοινωνία, πέφτουν στο κενό καθώς ήδη, ακόμα και με το προσχέδιο της επιτροπής που έχετε συστήσει και δώσατε στην δημοσιότητα, προβλέπονται θέσεις εργασίας υποπολλαπλάσιες των υφισταμένων και των αναγκαίων για την περιοχή.
Μάλιστα, δεν υπάρχει στο εξαγγελθέν Master Plan καμία ουσιαστική αναφορά στον Δήμο Σερβίων, ο οποίος αν και δεν είναι άμεσα ενεργειακός, βασίζει το ακαθάριστο τοπικό προϊόν τους –σε ποσοστό 45%- στην εξόρυξη λιγνίτη (ορυχεία Προσηλίου και ΛΑΡΚΟ).
Επειδή η Δυτική Μακεδονία βιώνει μια πρωτοφανή υποβάθμιση εξαιτίας της απόφασης σας για την απολιγνιτοποίηση,
Επειδή η ΔΕΗ έχει σταματήσει να απορροφά ποσότητες λιγνίτη πολύ πριν από το εξαγγελθέν κλείσιμο των μονάδων της,
Επειδή τα ποσοστά ανεργίας είναι από τα υψηλότερα στην χώρα και ήδη το τελευταίο διάστημα αυξάνονται δραματικά,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι προτίθεστε να κάνετε για την στήριξη του Δήμου Σερβίων, όπου η εργασία και η παραγωγή τοπικού οικονομικού προϊόντος βασίζεται κατά 45% στην λειτουργία των ορυχείων;
2. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε άμεσα, στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης που υπόσχεστε, το πρόβλημα των εργαζομένων στο ορυχείο του Προσηλίου; Προτίθεται η διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσει άμεσα στη σύναψη νέων συμβάσεων για τη λειτουργία του ορυχείου;


Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βέττα Καλλιόπη
Πέρκα Θεοπίστη
Φάμελλος Σωκράτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας