Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Οι μετακλητοί διαλύουν το κράτος συστηματικά και αθόρυβα

Γράφουν στο “The Socialist”:

Παναγιώτης Καρκατσούλης, Γραμματέας Τομέα Πολιτικής Προστασίας, Κίνημα Αλλαγής

Έφη Στεφοπούλου, Γραμματέας Τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Κίνημα Αλλαγής

Οι μετακλητοί υπάλληλοι είναι διαχρονικά αντικείμενο κριτικής από την εκάστοτε αντιπολίτευση. Σκληρή κριτική είχε ασκήσει και η ΝΔ για την αλματώδη αύξηση των μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ, μια αύξηση που όντως δημιούργησε πολλά προβλήματα στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Με το που ανέλαβε, όμως, η ΝΔ τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου κούρσα αύξησης των μετακλητών. 

Οι μετακλητοί υπάλληλοι είναι συνεργάτες των υπουργών, οι οποίοι προσλαμβάνονται και αποχωρούν αυτοδίκαια από τη θέση τους όταν αποχωρήσει ο πολιτικός τους προϊστάμενος. Αυτός είναι ο λόγος που παρατηρούμε κατακόρυφη μείωση των μετακλητών κάθε φορά που έχουμε εκλογές. Ειδικά αν οι εκλογές είναι διπλές – αυτοδιοικητικές και βουλευτικές – όπως έγινε το 2019, ο αριθμός των μετακλητών μειώνεται κατακόρυφα, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, μιας κι αποχωρούν και οι μετακλητοί σύμβουλοι δημάρχων και αντιδημάρχων. 

Από τότε που άρχισαν να δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των μετακλητών, το 2013, ο αριθμός τους κυμαίνονταν περί τα 1.800 άτομα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διόγκωσε αυτόν τον αριθμό σχεδόν κατά 1000 άτομα, ανεβάζοντάς τον στους 2.739 μετακλητούς μέσα στα 4.5 χρόνια. Η κυβέρνηση της ΝΔ, έσπασε κάθε ρεκόρ και κατάφερε να ξεπεράσει μέσα σε ένα μόλις χρόνο τον αριθμό μετακλητών του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας φτάσει «αισίως» τους 2.892 τον Αύγουστο 2020.

Οι μετακλητοί δεν είναι απλά ένα πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος. Το πρόβλημα το οποίο δημιουργούν στη δημόσια διοίκηση είναι πολύ μεγαλύτερο και αφορά κυρίως το γεγονός ότι διαταράσσουν την διοικητική ιεραρχία, δημιουργούν μια ζώνη «προστασίας» γύρω από τον υπουργό, με αποτέλεσμα άξια στελέχη, δημόσιοι λειτουργοί με γνώση και εμπειρία να παραμερίζονται και να απαξιώνονται. Ο νόμος, άλλωστε, μέχρι που έγινε κυβέρνηση η ΝΔ όριζε σαφώς ότι οι μετακλητοί δεν επιτρέπεται να εμπλέκονται σε διοικητικά καθήκοντα και ο ρόλος τους είναι να επικουρούν τον πολιτικό που τους προσέλαβε. Η ΝΔ, όμως, προχώρησε και σε μια πρωτόγνωρη ποιοτική αναβάθμιση των μετακλητών. Με σειρά διάσπαρτων διατάξεων έδωσε δημόσια εξουσία σε μετακλητούς. Σταχυολογούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:  

  • Μετακλητός γενικός διευθυντής κυβερνοασφάλειας στο υπουργείο ψηφιακής πολιτικής (Άρθρο 50, Ν4633/2019)
  • Μετακλητός αναπληρωτής γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας (άρθρο 30, Ν4662/2020).
  • Μετακλητός γενικός διευθυντής πολιτικής προστασίας (άρθρο 33, Ν4662/2020).
  • Μετακλητός προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και κάλυψη οργανικών θέσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας με μετακλητούς (άρθρο 106, Ν4670/2020). Σημειωτέο ότι από την τεχνική υπηρεσία περνάνε όλα τα τεχνικά έργα που προκηρύττει το υπουργείο. 
  • Μετακλητός προϊστάμενος  της Υπηρεσίας Ασύλου, Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Αρχής Προσφυγών (Ν4670/2020).

Οι άνθρωποι αυτοί, κομματικές επιλογές του πολιτικού τους πάτρωνα, διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και εξουσία και δίνουν εντολές σε δημοσίους υπαλλήλους που κόπιασαν για να βρεθούν στο Δημόσιο μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ. Οι καταγγελίες για απειλές και bullying που ασκούν οι μετακλητοί στο προσωπικό διαρκώς αυξάνουν, με πιο πρόσφατες τις επώνυμες καταγγελίες συμβασιούχων υπαλλήλων της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης, για εκβιασμούς και απειλές για λίστες απολύσεων, από τον μετακλητό διευθυντή του γραφείου του υπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας