Εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην Κυριακή Μπλόσκα και την ιστοσελίδα thesocialist.gr έδωσε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του Κινήματος Αλλαγής Θεόδωρος Θεοδωρίδης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.
«Η ενεργειακή δημοκρατία είναι μια εμβληματική πρόταση»
-Σε προηγούμενες δηλώσεις σας έχετε μιλήσει σχετικά με την νέα σύνθεση της
νομαρχιακής επιτροπής, σχολιάζοντας πως σας επέτρεψε να επαναφέρετε την συζήτηση στην πολιτική και στις προτάσεις που θα αποφέρουν απαντήσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κοζάνη. Ποιο είναι, λοιπόν, κατά την γνώμη σας το μεγαλύτερο υπαρκτό ερώτημα που χρήζει άμεσης απάντησης στην περιοχή σας και πώς σκοπεύετε να κινηθείτε ώστε να το αντιμετωπίσετε;Θ.Θ.: Οι νομαρχιακές επιτροπές πάντα αποτελούν προνομιακό χώρο συζήτησης, επικοινωνίας θέσεων της παράταξης, παραγωγή πολιτικής και έκφραση πλουραλισμού. Και η νομαρχιακή της Κοζάνης δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Η διεύρυνση με νέα στελέχη και σε ιδέες αλλά και σε ηλικία σηματοδοτεί την ανάγκη έκφρασης της ίδιας της κοινωνίας. Η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει σε μία νομαρχιακή επιτροπή.
Για εμάς ο στόχος της νομαρχιακής επιτροπής είναι ένας, να μπορέσουμε να πείσουμε όλους τους πολίτες που κάποια στιγμή απομακρύνθηκαν για τους δικούς τους λόγους, ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Σε ένα κίνημα όπου ο μοναδικός γνώμονας είναι η λέξη άνθρωπος. Δεν είναι κάτι απλό και προφανώς δεν είναι κάτι εύκολο. Όλα θέλουν τον χρόνο τους και την επεξεργασία στην ψυχή του καθενός.
Το τρίπτυχο Ενότητα, εξωστρέφεια και οργάνωση είναι για την νομαρχιακή τρεις λέξεις που θα μας επιτρέψουν την επαναπροσέγγιση με το πολιτικό μας ακροατήριο, τους πολίτες. Πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά στην Κοζάνη, στον ενεργειακό άξονα και σε όλη την Δυτική Μακεδονία. Η ανεργία χτυπά την πόρτα όλων των οικογενειών.
Η βίαιη μετάβαση στην μετά λιγνίτη εποχή, χωρίς σχέδιο ,χωρίς επαρκή χρόνο και χωρίς χρήματα μόνο δεινά θα επιφέρει στον τόπο μας. Υποχρέωση δική μας είναι η επικοινωνία των θέσεών μας σε όλα τα ζητήματα, ο διάλογος με όλους κάνοντας γνωστές τις θέσεις μας όχι μόνο για την απολιγνιτοποίηση αλλά και για όλα τα υπαρκτά προβλήματα.
-Ποια η γνώμη σας σχετικά με το σχέδιο μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας που προανήγγειλε η Κυβέρνηση; Θεωρείτε πως η εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης συνέβη κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους ή αναγνωρίζετε πως υπάρχει όντως σοβαρός σχεδιασμός για το ζήτημα από την κυβέρνηση;
Θ.Θ.: Το μόνο για το οποίο μπορούμε να επαινέσουμε το master plan που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ότι μας παρέχει σοβαρά στατιστικά στοιχεία από το Μετσόβιο και την Ελστάτ. Μέχρι εκεί. Για την ουσία του ζητήματος είναι κενό περιεχομένου. Παραχωρεί τεράστιες εκτάσεις σε “επενδυτές “που θα τους εξασφαλίσουν εισοδήματα με μηδενική σχεδόν ανταπόκριση σε θέσεις εργασίας.
Αν σε αυτό προσθέσουμε και την εισαγωγή των ορυκτών καυσίμων, τότε παραδίδεται και η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην παραλίμνια περιοχή (Σέρβια, Βελβεντό), ανύπαρκτο γι’ αυτούς το Βόιο όπως και οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών και Καστοριάς. Το κείμενο αναφέρεται και σε μια μονάδα φυσικού αερίου 800 MW για την οποία σε συνέντευξή του ο Χατζηδάκης είπε ότι κακώς έχει συμπεριληφθεί μέσα στο master plan. Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον και την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την μετά λιγνίτη εποχή.
Απουσία οποιασδήποτε αναφοράς για σιδηροδρομική σύνδεση με Ηγουμενίτσα ή για τον αυτοκινητόδρομο Λάρισα/Μόναχο. Αντί αυτού προκρίνουν την σιδηροδρομική σύνδεση με λιμάνι της Αλβανίας. Καμιά προτεραιότητα για την ενίσχυση του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Καμιά μέριμνα για τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή. Είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση μεθοδεύει ερημοποίηση της περιοχής και την παράδοσή της σε εγχώρια και ξένα συμφέροντα.
-Ποιες οι προτάσεις σας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, των τοπικών προϊόντων και την εύρεση νέων εργασιακών ευκαιριών στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να πραγματοποιηθεί μία βιώσιμη μετάβαση στην μετά-λιγνίτη εποχή;
Θ.Θ: Η πρόεδρος του κινήματος η κ. Φώφη Γεννηματά ,στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κοζάνη ανέλυσε τις θέσεις για την απολιγνιτοποίηση και την στήριξη των επιχειρήσεων.
Η ενεργειακή δημοκρατία είναι μία εμβληματική πρόταση. Μία πρόταση που αφορά τα 80.000 κτίρια της Δυτικής Μακεδονίας με καθολική εφαρμογή του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, καθιστώντας όλους κατοίκους αυτοπαραγωγούς ρεύματος με πάνελ στις οροφές και στις προσόψεις των κτιρίων.
Εκτός από εξοικονόμηση χρημάτων θα έχουμε και μια αισθητική αναβάθμιση των πόλεων. Η πρόταση αυτή δίνει μία ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή ,λόγω της ισχυρής μόχλευσης αλλά και της δυναμικής που αποκτά η περιφερειακή οικονομία, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Στον αγροτοδιατροφικό τομέα η δημιουργία αρδευτικών, νέων δυναμικών καλλιεργειών ,θερμοκηπίων, θα απογειώσουν την αγροτική οικονομία και μάλιστα με εξαγωγικό προσανατολισμό. Γι’ αυτό επιβάλλεται η απόδοση των εδαφών που έχουν απαλλοτριωθεί από την ΔΕΗ στους αγρότες.
Σημαντικότατος πυλώνας είναι φυσικά και το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ενδυνάμωση και στήριξή του με τμήματα που εξυπηρετούν το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής. Αύξηση του αριθμού των καθηγητών καθώς διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Επαναφορά επώνυμων εδρών. Λειτουργία αγγλόφωνων τμημάτων και κονδύλια για την έρευνα. Αν γίνουν όλα αυτά ,τότε μπορούμε να ελπίζουμε στον μέλλον.
-Στην προεκλογική περίοδο που διένυε πέρυσι ο κ. Μητσοτάκης, δήλωνε πως διέθετε δεσμεύσεις όσον αφορά την περιοχή της Κοζάνης, προσθέτοντας πως η Νέα Δημοκρατία θα εκπονήσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο για την Δυτική Μακεδονία. Πώς κρίνετε, ένα χρόνο μετά, τις κινήσεις της κυβέρνησης; Θεωρείτε πως τήρησε τις υποσχέσεις τής στην Δυτική Μακεδονία;
Θ.Θ.: Πριν από ένα χρόνο ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα του ΟΗΕ το κλείσιμο των εργοστασίων στον ενεργειακό άξονα με χρονικό ορίζοντα το 2028. Μερικούς μήνες αργότερα το νέο χρονικό όριο έγινε το 2023. Η απολιγνιτοποίηση θα φέρει σύμφωνα με τις μελέτες 25000 ανέργους και μεγάλη μείωση του ΑΕΠ της περιοχής. Το 40% του ΑΕΠ εξαρτάται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Η μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ στην περιοχή έδωσε χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκτός από εργαζόμενους της εταιρείας. Θέσεις που έχουν σχέση με την λιγνιτική παραγωγή. Ιδιώτες εργολάβοι, οχταμηνίτες στους σταθμούς, εταιρείες φορτηγών για την μεταφορά λιγνίτη. Από τα 2000 φορτηγά που δραστηριοποιούνταν στη ΔΕΗ σήμερα δουλεύουν μόνο 200 και αυτά με μειωμένη εργασία.
Η κυβέρνηση εκπόνησε το master plan για την δίκαιη μετάβαση για την μετά λιγνίτη εποχή, σύμφωνα πάντα με τις απόψεις της. Επειδή την μετάβαση δεν θα μπορέσουμε να την αποφύγουμε ,η κομβική λέξη είναι το “δίκαια”.Δίκαια θα ήταν η μετάβαση αν το 2023 που θα κλείσουν οι όλες οι μονάδες (εκτός της Πτολεμαΐδας V) δημιουργώντας 25000 ανέργους, να έχουμε 25000 θέσεις εργασίας συν μία επιπλέον. Αυτό είναι το δίκαιο και θα το χειροκροτούσαμε όλοι.
Το μόνο όμως που φαίνεται ότι μπορούν να καταφέρουν είναι η μία επιπλέον θέση.Το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας είναι ζοφερό και αυτό είναι κάτι που αφορά όλους μας ανεξαιρέτως. Από τον γιατρό μέχρι τον εργάτη γης. Από τον έμπορο τον επαγγελματία, τον αγρότη, τους νέους μας μέχρι τον δημόσιο υπάλληλο. Οι περιουσίες και οι επιχειρήσεις των πολιτών θα αφομοιωθούν και η μετανάστευση θα είναι η μόνη διέξοδος, κάτι που ήδη γίνεται.
-Αν είχατε τη δυνατότητα να ενισχύσετε ενεργά έναν τομέα στην Κοζάνη, ποιος κατά την γνώμη σας θα βρισκόταν στην πρώτη θέση της λίστας σας και θεωρείτε πως θα αποτελούσε το μέλλον στην Δυτική Μακεδονία;
Θ.Θ.: Νομίζω πως κανένας τομέας από μόνος του δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις εξελίξεις. Ειδικά όταν έχουν πάρει την απόφαση να παραδώσουν το φυσικό αέριο σε πέντε μεγάλους παίκτες της αγοράς και την γη σε άλλους πέντε που θα στήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα – τέρατα που θα εισπράττουν μόνο χωρίς να αποδίδουν κάτι το ιδιαίτερο στην τοπική κοινωνία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η υπόθεση μας αφορά όλους. Και όλοι βέβαια θα κριθούμε από τις θέσεις και τις προτάσεις μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου