Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Η τιμή της χαμένης αξιοπρέπειας του Δήμου Κοζάνης.

Του Αντώνη Τσουφλίδη

Είναι προφανές ότι το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, για την ανάπτυξη δεκάδων έργων ΑΠΕ στην περιοχή μας, βασίζεται στο τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα της . Στην ύπαρξη του ενεργειακού άξονα Φλώρινας – Κοζάνης, από τον οποίο ξεκινά η διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας   που φτάνει σε κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας αλλά και στις γειτονικές χώρες  και στην ύπαρξη των ΚΥΤ (Κέντρα Υψηλής Τάσης).

  ΚΥΤ υπάρχει στον ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ,σε απόσταση μόλις 3 χιλιόμετρα από το Μαυροδένδρι. Υπάρχουν όμως και στον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, στο ΑΜΥΝΤΑΙΟ και στην ΜΕΛΙΤΗ,γύρω από τα οποία υπάρχουν δεκάδες  χωριά και οικισμοί.

   Η διοίκηση του Δ. Κοζάνης είχε την δυνατότητα να δει ως ευκαιρία, την απορριπτική απόφαση, της Τοπικής Κοινότητας (ΤΚ) Μαυροδένδρίου, στην εγκατάσταση εντός του ΕΝΙΑΙΟΥ και ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ χορτολιβαδικού οικοπέδου της, φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση 2.350 στρεμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε, έστω και πρόχειρα, να προετοιμάσει την γραμμή άμυνάς, για τις δεκάδες προτάσεις που θα αρχίσουν να καταφθάνουν, σε λίγο, από κάθε ενδιαφερόμενο «μεγαλοεπενδυτή».

Το επιχείρημα δε, ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις ΔΕΝ  ανήκουν στο δημόσιο, αλλά είναι κοινοτικές (περίπου 14.000 στρέμματα διεκδικούν τα κοράκια) σημαίνει ότι κανείς κρατικός νταβατζής, με βάση το σημερινό δίκαιο, δεν μπορεί να εκχωρεί εκτάσεις, όπως έγινε με την πρόσφατη παραχώρηση στα ΕΛΠΕ στις εκτάσεις των Λιβερών. Ένα επιχείρημα που δυναμώνει και ενισχύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Καμία τοπική κοινωνία δεν θα είχε αντίρρηση να συνδράμει και να ωφεληθεί αντιστοίχως, από την παραχώρηση κάποιων εκτάσεων, υπό την αίρεση όμως ότι αυτή και ο Δήμος Κοζάνης, θα είχαν τον βασικό σχεδιασμό, θα υποδείκνυαν τις εκτάσεις και τον οργανωμένο τρόπο τοποθέτησης των Φ/Β χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στον αστικό ιστό, στους κτηνοτρόφους, τους αγρότες, τους μελισσοκόμους κλπ.

Αντ αυτού, μια ιδιωτική εταιρεία, που κάνει σχέδια για την περιοχή από το 2017 για την απόκτηση της γης, με την τακτική του ΔΙΑΙΡΕΙ και ΒΑΣΙΛΕΥΕ, και εκμεταλλευόμενη τυχόν απειρία και σίγουρα, όχι δόλιες, παραλήψεις της τοπικής κοινότητας, δημιουργεί ένα σοβαρό ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ πρόβλημα. Έφερε σε ρήξη το Μαυροδένδρι με τον Δ. Κοζάνης.  Και την έκρηξη των κατοίκων. Αντί ο Δήμος να  καταλάβει ότι πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και κοινός σχεδιασμός, τραβάει και άλλο το σχοινί και φέρνει για έγκριση την παραχώρηση σε συνεδρίαση δια περιφοράς. ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΒΙΑΣΥΝΗ.

Ρωτώ τον κάθε δημοτικό σύμβουλο χωριστά, αλλά ιδιαίτερα τους συμβούλους της ΕΝΟΤΗΤΑΣ του κ. Δημάρχου πολλοί εκ των οποίων συμμετέχουν στα έδρανα του Δ. Σ. για δεκαετίες (ο επικεφαλής σχεδόν 30 χρόνια). Αυτή είναι η γνώμη σας για τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας? Τιμωριτική?

Το μικρότερο κύτταρο του Δήμου παίρνει μια ομόφωνη απόφαση και εσείς την απορρίπτετε? Έχετε σκεφτεί τι πληγές, τι καρκινογενέσεις θα δημιουργήσει αυτή η απόφασή σας στο σώμα του Δήμου? Αύριο θα αρχίσουν να έρχονται σωρηδόν προτάσεις παραχώρησης και για άλλες περιοχές του Δήμου που έχουν, πιθανά, κοινοτικές δημοτικές εκτάσεις, θα χρησιμοποιήσετε τους ίδιους πειθαναγκαστικούς τρόπους?

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι κάτοικοι. Είμαι σίγουρος ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι, διάβασαν έστω και μια φορά στην ζωή τους Καζαντζάκη: «… Ό,τι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά, αγρίμι να γίνεσαι. Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα».

 

Οι κάτοικοι έφτασαν στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, υπερασπιζόμενοι την ομόφωνη απόφαση της 2ης Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποίησαν στο γήπεδο του χωριού. Σε πόσα χωριά της χώρας, τα τελευταία χρόνια γίνονται Γενικές Συνελεύσεις και μάλιστα επαναλαμβάνονται? Σε πόσα έχετε δει να συμμετέχει νεολαία και να παίρνει πάνω της τις υποθέσεις του τόπου της? Σε αυτά τα παιδιά που νιώθουν πως τιμωρούνται για την στάση τους και νιώθουν την ματαιότητά της συμμετοχής στα κοινά πως θα απολογηθείτε? Γιατί δικαιώνεται αυτούς που θέλουν να κρατούν στην γωνία τον λαό και να αποφασίζουν ερήμην του?

Ας φύγουμε όμως από την μικρή εικόνα και ας πάμε στην μεγαλύτερη που αφορά το μέλλον της περιοχής, με βάση και το MASTER PLAN,  της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Άμεσα σχεδιάζεται η εγκατάσταση 2,3 GW στα βόρεια όρια του Δήμου Κοζάνης. Και πάλι δίπλα στο Μαυροδένδρι. Τέτοια εγκατάσταση δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ στον πλανήτη. Η μεγαλύτερη όλων, μόλις 1,8.GW, βρίσκεται σε έρημο της Κίνας. Όπως και οι περισσότερες μεγάλες εγκαταστάσεις βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές και όχι δίπλα σε οικιστικούς ιστούς.

Και η επόμενη μεγάλη εικόνα είναι η ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, πιθανά και στον ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, πάλι δίπλα στο Μαυροδένδρι, όπως προβλέπει το περιβόητο Master PLAN.

Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε δηλώσεις φορέων της περιοχής που παίρνουν θέση απέναντι σε αυτό που έρχεται. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω τον συνδυασμό της  Κας Ζεμπιλιάδου η οποία δήλωσε μόλις χτες : "Δεν θα αποδεχθούμε κανένα σχέδιο αν δεν δίνει λύσεις και δεν υιοθετεί χρονοδιάγραμμα ικανό για ομαλή μετάβαση". Ο Δήμος Κοζάνης πότε θα πάρει θέση και πως θα προετοιμάσει την επόμενη μέρα μας?.

Εν κατακλείδι, μια ρήση του Τσόρτσιλ που νομίζω εξηγεί πολλά, γι αυτά που έγιναν και προτρέπει να διορθώσουμε λάθη που κάναμε όλοι :

‘’ Πριν η ανησυχία γίνει απελπισία, υπάρχει το στάδιο της ανάληψης δράσης. Η περίοδος της άγνοιας, της αδιαφορίας, των ημίμετρων και των λανθασμένων επιλογών έχει τελειώσει. Τώρα έχουμε εισέλθει στην περίοδο των συνεπειών ‘’

Αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κοζάνης. Είτε δια περιφοράς είτε δια ζώσης εσείς θα αποφασίσετε. Σας προτρέπω να ψηφίσετε για την χαμένη τιμή της αξιοπρέπειας, με την ματιά σας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν,πείτε απλά ΟΧΙ στην πρόταση.

ΤΣΟΥΦΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

  ΜΑΥΡΟΔΕΝΔΡΙ ΚΟΖΑΝΗΣ  18/9/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας