Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

100 κρασιά για το καλοκαίρι: Tα Λευκά - αφιέρωμα στο "Γαστρονόμο" της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Στο Νο 19 το "Κτήμα Βογιατζή" από το Βελβεντό

Επιλέξαμε 100 κρασιά από 100 διαφορετικά οινοποιεία. Αυτές είναι οι καλοκαιρινές μας προτάσεις για νέες και ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες, που απευθύνονται σε όλους τους ουρανίσκους.
ΤΑ ΛΕΥΚΑ - μέρος 1

Τα λευκά κρασιά του καλοκαιριού πίνονται δροσερά, γύρω στους 7 με 8 °C. Σε αυτή τη θερμοκρασία πίνονται ευχάριστα,
και ταυτόχρονα αναδύονται τα αρώματα και αναδεικνύεται η γεύση τους.
  1. Μέρα Νύχτα 2019, Κυδωνίτσα, Κτήμα Γκόφα, Νεμέα, 12.30€  Το Μέρα Νύχτα είναι ένα χαρμάνι από δύο αμπελοτόπια που είναι διαφορετικά σαν την μέρα με την νύχτα. Εξαιρετικό παράδειγμα Κυδωνίτσας με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα.
  2. AM Fine 2017, Ασύρτικο - Μαλαγουζιά, Ανατολικός Αμπελώνας, Ξάνθη, 17.40€  Το ΑΜ έχει σαν βάση το Ασύρτικο. Η Μαλαγουζιά μπαίνει στο χαρμάνι για να δώσει φρούτο και ένταση. Τα αδέρφια Νικολαΐδη παλαιώνουν το συγκεκριμένο κρασί για 6 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια.
  3. Ρομπόλα 2019, Οινοποιείο Gentilini, Κεφαλονιά, 16.10€ Το οινοποιείο Gentilini είναι master στην παραγωγή Ρομπόλας. Έχει την οξύτητα, το νεύρο και το mineral στοιχείο ενός Ασύρτικου Σαντορίνης, αλλά με πιο φρουτώδη χαρακτήρα και σε τιμή ασυναγώνιστη.
  4. Κλέφτες 2019, Σαββατιανό, Κτήμα Μάρκου, Παιανία, 11.30€ Η οικογένεια Μάρκου, παράγει το Κλέφτες Σαββατιανό εδώ και πολλά χρόνια. Μια «φυσική» οινοποίηση, χωρίς προσθήκη θειώδους, δείχνει το δυναμικό μιας τόσο παρεξηγημένης ποικιλίας.
  5. Αλχυμικός 2019, Βοστυλίδι – Ροδίτης – Ρομπόλα – Τσαούσι - Μοσχατέλα, Κτήμα Σκλάβου, Κεφαλονιά, 7.10€ Όταν μιλάμε για μια entry level ετικέτα ενός οινοποιείου σαν το Κτήμα Σκλάβου, μόνο εισαγωγική δεν είναι. Ένα πραγματικά πολύπλοκο κρασί από τα χέρια του Ευρυβιάδη Σκλάβου, στην πιο value for money τιμή.
  6. Μοσχοφίλερο 2019, Κτήμα Μποσινάκη, Μαντινεία, 9.90€ Τα αδέρφια Μποσινάκη, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, έχουν δώσει άλλη διάσταση στο Μοσχοφίλερο. Καλλιεργούν αποκλειστικά την ποικιλία αυτή και έχουν βαλθεί να μας αποδείξουν τι δυνατότητες παλαίωσης έχει.
  7. Καβαλιέρος 2018, Ασύρτικο, Κτήμα Σιγάλα, Σαντορίνη, 46.30€ Ένα κρασί σταθμός για τη Σαντορίνη και το Κτήμα Σιγάλα. Επιλεγμένο αμπελοτόπι που οινοποιείται ξεχωριστά με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Εξαντλείται κάθε χρόνο, οπότε φροντίστε να προμηθευτείτε τις φιάλες σας.
  8. Ήδυσμα Δρυός 2017, Ασύρτικο, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Δράμα, 14.80€ Από τα ποιοτικότερα Ασύρτικα εντός και εκτός Σαντορίνης. Οινοποιήθηκε σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και έμεινε με τις λάσπες του για περίπου 5 μήνες. Παλαιώνει εξαιρετικά. Μη διστάσετε να το αφήσετε στο κελάρι σας για πάνω από 6-8 χρόνια.
  9. Μαλαγουζιά 2019, Αμπελώνας Kitrvs, Πιερία, 11.00€ Σταθερά μία από τις καλύτερες οινοποιήσεις Μαλαγουζιάς τα τελευταία χρόνια. Εξαιρετικά, τυπικά αρώματα βοτάνων, φυτών και φρούτων. Ένα οινοποιείο που με προσεκτικά βήματα χρόνο με τον χρόνο ανεβαίνει επίπεδο.
  10.  Νυχτέρι 2018, Ασύρτικο, Κτήμα Χατζηδάκη, Σαντορίνη, 36.80€ Από τα πιο value for money Νυχτέρια της αγοράς. Κάποιες χρονιές από το συγκεκριμένο Νυχτέρι με έχουν κάνει να ανατριχιάσω και να μην θέλω να σταματήσω να μυρίζω το ποτήρι μου.
  11. Viognier barrel fermented 2019, Κτήμα Παλυβού, Νεμέα, 14.00€ Το Viognier είναι μια ποικιλία που σταδιακά βλέπουμε όλο και περισσότερο να καλλιεργείται στον Ελληνικό αμπελώνα. Η οικογένεια Παλυβού εδώ και αρκετά χρόνια παράγει εξαιρετικό Viognier, έντονα φρουτώδες και με επαφή με το βαρέλι που δεν κουράζει.
  12. Σαββατιανό 2019, Κτήμα Παπαγιαννάκου, Μαρκόπουλο, 8.50€ Όταν κάποιος αναφέρει την ποικιλία Σαββατιανό, δεν μπορεί να μη βάλει στην ίδια πρόταση το Κτήμα Παπαγιαννάκου. Η συγκεκριμένη φιάλη δείχνει την τυπικότητα της ποικιλίας Σαββατιανό, ενώ το Κτήμα παράγει άλλες εκφράσεις της ποικιλίας που έχουν μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
  13. Cuvée Monsigniori 2017, Ασύρτικο, Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη, 31.00€ Από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και αμπελοκαλλιεργητές του νησιού με μεγάλη ιστορία. Ο αμπελώνας Monsigniori βρίσκεται στην Επισκοπή και το όνομα Monsigniori, σημαίνει «Ο Αφέντης». Τα κρασιά του Κτήματος Αργυρού είναι τα πιο σταθερά σε παλαίωση στο νησί της Σαντορίνης, κρατήστε τα άφοβα για πολλά-πολλά χρόνια στο κελάρι σας.
  14. Δέκα Λευκό 2013, Ssauvignon – Semillon - Ugni Blanc, Κτήμα Οινογένεσις, Δράμα, 17.00€ Ο Μπάκης Τσάλκος έχει δημιουργήσει ένα λευκό Bordeaux στην περιοχή της Δράμας. Παλαιώνει για πολλά χρόνια πριν βγει στην αγορά έτοιμο για να το απολαύσουμε. Ένα ξεκάθαρα γαστρονομικό λευκό.
  15. Perpetuus 2018, Semillon, Κτήμα Νίκο Λαζαρίδη, Δράμα, 20.80€ Το όνομα του το έχει πάρει από τον αέναο κύκλο της ζωής της αμπέλου. Το Semillon είναι μια ποικιλία που αν και όχι τόσο εμπορική ή γνωστή έχει φανατικούς λάτρεις. Ένα κρασί με όγκο και λιπαρότητα ιδανικό ταίρι δίπλα σε λιπαρά φαγητά.
  16. Pure 2017, Volcanic Slopes Vineyards, Σαντορίνη, 42.80€ Ένα project του Κτήματος Αργυρού, πολύ μικρής παραγωγής, από συγκεκριμένα αμπελοτόπια σε ένα οινοποιείο στολίδι. Το Pure, όπως λέει και το όνομα του, είναι η πιο αγνή έκφραση του Ασύρτικου με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
  17. Σαντορίνη 34 2018, Ασύρτικο, Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Σαντορίνη, 24.20€ Τα τελευταία χρόνια το οινοποιείο Καραμολέγκος έχει ανέβει επίπεδο. Ο οινολόγος του Λευτέρης Αναγνώστου δημιουργεί τις δικές του εκφράσεις από τα αμπελοτόπια του νησιού. Η Σαντορίνη 34 είναι το κρασί που στη χρονιά του 2016, πήρε στο διαγωνισμό του Decanter 98/100.
  18. Joker 2019, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Αμπαλώνες Λαλίκου, Καβάλα, 9.80€ Μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν το κρασί τους να γλυκίζει. Ένα ημίξηρο Μοσχάτο Αλεξανδρείας με έντονα αρώματα ανθέων και φρούτων.
  19. Κτήμα Βογιατζή 2019, Chardonnay – Malvasia - Ασύρτικο, Κτήμα Βογιατζή, Βελβεντό, 9.50€ Ο οινολόγος Δρ. Γιάννης Βογιατζής είναι σταθμός για το Ελληνικό κρασί. Στην περιοχή της Κοζάνης και πιο συγκεκριμένα στο Βελβεντό, δημιούργησε ένα οινοποιείο με σκοπό να εκφράσει το terroir της περιοχής. Το εν λόγω κρασί είναι αρωματικό, καλοκαιρινό, για κάθε μέρα.
  20. Διάλογος 2019, Κυδωνίτσα - Ασύρτικο, Κτήμα Δύο Ύψη, Ηλεία 11.80€ Ίσως οι περισσότεροι από εσάς να το έχετε πιει σαν Mova από τα χέρια του Χρήστου Κόκκαλη. Πλέον έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Κτήματος Βιβλία Χώρα και έχει αλλάξει το όνομά του σε Κτήμα Δύο Ύψη. Ένα χαρμάνι της πελοποννησιακής Κυδωνίτσας με το κοσμοπολίτικο Ασύρτικο.
  21. Μοσχούδι - Ασύρτικο 2019, Κτήμα Παπαργυρίου, Κόρινθος, 11.10€ Ο Γιάννης Παπαργυρίου μπορεί να έχει γίνει γνωστός για τα πλούσια, αλκοολικά στυφά ερυθρά κρασιά που παράγει, αλλά το Μοσχούδι - Ασύρτικο είναι μια κλασσική του ετικέτα που εδώ και χρόνια δίνει ένα αρωματικό καθημερινό κρασί που μπούμε να απολαύσουμε μόνο του. Ιδανικό για το καλοκαίρι.
  22. Viognier 2018, Κτήμα Λύκου, Εύβοια, 19.40€ Το Viognier από το οινοποιείο Λύκος ήταν μια ευχάριστη έκπληξη τα τελευταία χρόνια. Παλαιώνει 2 μήνες σε αμφορέα και 2 μήνες σε βαρέλι, και έχει έντονο αρωματικό χαρακτήρα με λιπαρή υφή και δυνατό άρωμα δρυός.
  23. Chardonnay 2018, Κτήμα Κατσαρού, Όλυμπος, 17.40€ Ο Ευριπίδης Κατσαρός παράγει ένα από τα πιο εμβληματικά Chardonnay στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Ενδείκνυται για μακρόχρονη παλαίωση. Μη διστάσετε να το κρατήσετε για τουλάχιστον μια εξαετία.
  24. Μονόλιθος 2019, Ασύρτικο – Μαλαγουζιά - Μοσχάτο, Κτήμα Μπαϊρακτάρη, Νεμέα, 9.35€ Ο Χρήστος Μπαϊρακτάρης δημιούργησε ένα ελκυστικό χαρμάνι από τις ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Μοσχάτο. Είναι ένα αρωματικό, ευχάριστο καθημερινό κρασί με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.
  25. Μαλαγουζιά 2019, Κτήμα Αργυρίου, Παρνασσός, 10.40€ Η οικογένεια Αργυρίου από τον Πολύδροσο Παρνασσού έχει ανέβει επίπεδο ποιοτικά εδώ και πολλά χρόνια. Η Μαλαγουζιά του Κτήματος είναι μια τυπική και έντονα αρωματική εκδοχή της ποικιλίας.
Τα κρασιά βρίσκουμε σε online καταστήματα, όπως επίσης και σε ενημερωμένες, φυσικές κάβες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας