Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019

15 Ιουλίου 1965 : Ημέρα Προδοσίας. (video)

Η ΠΕΜΠΤΗ, 15 Ιουλίου 1965 – πριν 45 χρόνια ακριβώς – ήταν μια ζεστή καλοκαιριάτικη μέρα σαν όλες τις άλλες. Έτσι τουλάχιστον άρχισε, φυσιολογικά, για να τελειώσει (από πλευράς πολιτικής) εντελώς ανώμαλα:
Όταν ο ήλιος ανέτειλε, στις 5:17 π.μ., πρωθυπουργός ήταν ο εκλεγμένος από το λαό (στις 16 Φεβρουαρίου του ’64) Γεώργιος Παπανδρέου.
Όταν ο ήλιος έδυσε, στις 7:44 μ.μ. , πρωθυπουργός ήταν άλλος: ο έως τότε πρόεδρος της βουλής Γ. Αθανασιάδης–Νόβας και μια χρυσοπληρωμένη «Επιχείρηση–ΑποσταΣΙΑ» άρχισε από τα ανάκτορα και τους Αμερικανούς με «αρχιτέκτονα» τον ως τότε υπουργό οικονομικών Κων. Μητσοτάκη.
Σύντομο Ιστορικό:
Γενικός διευθυντής της ΕΡΤ είναι ο Αναστάσης Πεπονής, τέως Υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Μόλις μαθαίνει τις εξελίξεις, πηγαίνει στο Καστρί, όπου πληροφορείται ότι στο γραφείο του (στο ΕΙΡ) έχει εγκατασταθεί άλλος: ο δημοσιογράφος Γρ. Δάφνης, ειδικός σύμβουλος ως τότε στο υπουργείο Προεδρίας, που είχε αρχίσει έλεγχο των δελτίων και λέει ότι εντολή της κυβέρνησης είναι να μην ξανακουστεί το όνομα του Γ. Παπανδρέου από το ραδιόφωνο! Ο Πεπονής τον διώχνει και λίγο μετά πάνε μαζί στο Πολιτικό Γραφείο, όπου κοντά στο Νόβα υπάρχουν κι άλλοι αρχιαποστάτες: Μητσοτάκης, Κωστόπουλος κ.α. Από το σημείο αυτό αρχίζει μια μικρή μάχη, για να μεταδοθεί το διάγγελμα Παπανδρέου προς το λαό! Αρχικά, μπαίνει θέμα επιστολών.
Ο Πεπονής λέει στον Νόβα ότι παραιτείται αλλά έως ότου παραδώσει κ.λ.π., δεν θα επιτρέψει έξωθεν παρεμβάσεις.
Ο Νόβας του ζητάει να μην παραιτηθεί.
Ο Πεπονής επιμένει.
Ο Νόβας του ζητάει να πείσει τον Γ. Παπανδρέου να μη μεταδοθούν οι δύο δικές του επιστολές, αν δεν μεταδοθούν μαζί και οι τρεις του βασιλιά.
Ο Πεπονής δεν διαφωνεί, όταν, όμως, φτάνουν οι βασιλικές επιστολές, οι ανακτορικοί επιμένουν να μεταδοθούν μόνο αυτές!
Ο Πεπονής αρνείται και ξαναπηγαίνει στο Πολιτικό Γραφείο όπου δεν υπάρχει ο Νόβας, βρίσκει όμως τώρα και τους Παπασπύρου, Αλλαμανή, Τούμπα ο τελευταίος επιμένει ν’ αρχίσει το δελτίο ειδήσεων αμέσως με τις βασιλικές επιστολές.
Ο Πεπονής αρνείται.
Ο Νόβας τον κατηγορεί για εκβιασμό.
Ο Πεπονής τον βεβαιώνει ότι αν δεν μεταδοθεί τουλάχιστον το διάγγελμα Παπανδρέου, θα βγεί να καταγγείλει ότι βασιλιάς και «πρωθυπουργός» έγιναν και … διευθυντές Ραδιοφωνίας!
Τελικά, η επιμονή του Πεπονή και το γεγονός ότι η ώρα είχε περάσει και ο κόσμος ανησυχούσε που δεν μεταδίδονταν ειδήσεις, μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα μεταδίδεται το «δελτίο των 9:30» (!), με το πρωθυπουργικό διάγγελμα και τις επιστολές του βασιλιά.
Ο Λαός ακούει και τη φωνή του νόμιμου πρωθυπουργού της χώρας…
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Συνετελέσθη σήμερον παραβίασις του Πολιτεύματος. Συνέβη επίσης και διακωμώδησις. Ο τρόπος της καταλήψεως της Αρχής από την Κυβέρνησιν των ανδρείκελων έχει προσλάβει τον χαρακτήρα φαιδρού πραξικοπήματος. Εις τα Ανάκτορα ενήδρευεν ο ακατανόμαστος Πρόεδρος, δια να ορκισθή αμέσως μετά την αναχώρησίν μου. Και ωρκίσθη, χωρίς την ιδικήν μου παρουσίαν, κατά παράβασιν της κοινοβουλευτικής τάξεως. Και οι νέοι Υπουργεί του Βασιλέως ανέλαβον, χωρίς την παρουσίαν των Υπουργών του Λαού. Καταγγέλλω προς τον Δημοκρατικόν κόσμον της χώρας την ομάδα των προδοτών και τον καλώ εις πάνδημον ειρηνικήν εκδήλωσιν εναντίον της προδοσίας. Και του παρέχω την βεβαίωσιν ότι θα επανέλθωμεν, διότι ημείς εκφράζομεν την θέλισην του κυρίαρχου Λαού. Αρχίζει από σήμερον νέος ανένδοτος αγών υπέρ της Δημοκρατίας … Δημοκρατικέ Λαέ της Ελλάδος, εργαζόμενοι και μοχθούντες, απλοί άνθρωποι του Λαού μας, αγρόται, οι οποίοι μου ανταποδώσατε την αγάπην μου και εστάθητε κάτω από την σημαίαν της αληθούς Δημοκρατίας. Και σας, Νέοι, οι οποίοι δονείσθε από τον παλμόν των ιδανικών της Δημοκρατίας και υπήρξατε οι πρωτοπόροι του Ανένδοτου Αγώνος, καλώ και πάλιν κάτω από τας πτυχάς της τιμίας σημαίας μας. Και θα νικήσωμεν, θα επανέλθομεν συντομώτατα θριαμβευταί. Και πάλιν η Δημοκρατία θα νικήση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Το Προφίλ μας