Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Προς τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους, δημοτικούς Συμβούλους (Προέδρους και μέλη των Συμβουλίων των Τ.Κ.) του Δήμου Βελβεντού Μακεδονίας και του Δήμου Σερβίων Μακεδονίας, που εντός των ορίων παροικούν οι Ενορίες της Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης: ‘’Η Παναγία και η Αγία Θεοδώρα η εκ Σερβίων Μακεδονίας να είναι μαζί σας’’.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
  
Αδελφοί, Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

Προς τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους: Δήμαρχο Βελβεντού Μακεδονίας Μανώλη Στεργίου και Δήμαρχο Σερβίων Μακεδονίας Χρήστο Ελευθερίου (‘’Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελλάδα’’, Ψήφισμα Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, 27-6-2018) και τους αξιότιμους δημοτικούς Συμβούλους όλων των συνδυασμών, τους Προέδρους και τα μέλη των Τ.Κ., που εντός των ορίων της αυτοδιοικητικής τους ευθύνης παροικούν οι Ενορίες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βελβεντού (Α.Π.Β.) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας, που με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου διακονεί, απευθύνει χαιρετισμό χαράς για την από το λαό με δημοκρατικό τρόπο εκλογή σας, σας εύχεται καλή διακονία υπέρ του λαού μας, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία, ανάπτυξη (και συν-ανάπτυξη) των τοπικών μας κοινωνιών, συγχαίρει και εύχεται σε όλους σας από μέσης καρδίας: 


Η Παναγία μας (πολιούχος Βελβεντού) και η Αγία Θεοδώρα βασίλισσα Άρτης η εκ Σερβίων Μακεδονίας καταγομένη, να είναι μαζί σας στο δύσκολο αλλά ωραίο έργο, που εσείς επιλέξατε και με την ψήφο του λαού αναλαμβάνετε, να πραγματοποιείτε με ειλικρίνεια, με φωτεινότητα και διαλογικότητα, απαλλαγμένοι από πάθη που φανατίζουν και προσβάλλουν ανθρώπινες υπάρξεις, απαλλαγμένοι από ίντριγκες και υπόγειες συκοφαντίες (όταν και όπου διαπιστώνονται) που διχάζουν, πλήττουν ανθρώπινες (σεβαστές κατά πάντα) υποστάσεις, ευνοούν την εμφάνιση κλικών και που υπονομεύουν την ενότητα των τοπικών κοινωνιών και του λαού μας εν γένει.

Σταθείτε μακριά από μονοπωλιακές και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις πάνω στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες ανήκουμε, δεν μας ανήκουν. Και για τις οποίες, λόγο και θέση ύπαρξης, αλληλεγγύης, συν-δημιουργίας και ενότητας έχει ο καθένας.

Σεις, που με την τίμια ψήφο του λαού έρχεστε να τον υπηρετήσετε στο σύνολό του (και όχι να τον διαφεντέψετε) αρνηθείτε και εκβάλλετε το φόβο, που καθυποτάσσει τις τοπικές κοινωνίες στις επιδιώξεις των επιτηδείων. Αγνοείστε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους, ιδιοκτήτες των τοπικών κοινωνιών. Μην τους μιμηθείτε στην αυτοδιοικητική σας θητεία. Σεις, είστε διάκονοι (=υπηρέτες), δεν είστε κηδεμόνες των τοπικών κοινωνιών.

Εργαστείτε και συνεργαστείτε με αγαθή προαίρεση και προς τα μέσα και προς τα έξω. Οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι αυτάρκεις. Μεταδίδουν και προσλαμβάνουν. Ισχύει και γι’ αυτές το Γραφικό: ‘’Αδελφός υπό αδελφού βοηθούμενος ως πόλις οχυρά και υψηλή’’ (Παρ. 18,19) και το: ‘’Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε’’ (Γαλ. 6,2).   

Μην ξεχνάτε τη Μακεδονία μας. Σε προηγούμενο άρθρο μου έγραφα: ‘’Εμείς στο Βελβεντό ακολουθώντας τη μακρά παράδοση γενεών και γενεών της πόλης και ευρύτερα του τόπου μας, τη Μακεδονία την αγαπάμε, και την αγάπη μας αυτή δεν μπορεί κανείς να μας την αφαιρέσει από την ψυχή μας, είναι η μάνα μας και μας εκφράζει απόλυτα η διακήρυξη του Οδυσσέα Ελύτη για τη Μακεδονία: ‘’Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας’’. Επαγρυπνούμε γι’ αυτήν’’.    

Και σε άλλο άρθρο μου: ‘’Με τα ήθη και τα έθιμα στηρίζουμε (και στηριζόμαστε από) τους δύο θεμελιώδεις πυλώνες του Γένους: Ορθοδοξία και πατρίδα’’.  

Στις όποιες αναπάντεχες δυσκολίες, μικρές ή μεγάλες, μη φοβηθείτε. Σε τέτοιες ώρες η σοφία του ποιητή, μας προτρέπει: ‘’Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, / όπου και να θολώνει ο νους σας, / μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό / και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη’’. (Οδυσσέας Ελύτης, Το Άξιον Εστί).

Είναι ‘’η λαλιά που δεν ξέρει από ψέμα’’, βεβαιώνει ο ίδιος.

Σας χαιρετώ όλους με την προτροπή: ‘’Χριστὸς ανέστη! Νέοι, γέροι και κόρες / Όλοι, μικροί, μεγάλοι, ετοιμαστείτε / Μέσα στες εκκλησιές τες δαφνοφόρες / Με το φως της χαράς συμμαζωχτείτε / Ανοίξετε αγκαλιὲς ειρηνοφόρες’’. (Διονύσιος Σολωμός, Η Ημέρα της Λαμπρής).

Εύχομαι σε όλους σας καλή δημιουργική και συν-δημιουργική θητεία.

Υ.Γ. Στην Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης ανήκουν οι παρακάτω Ενορίες: Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Βελβεντό), Αγίου Νικολάου (Παλαιογράτσανο), Αγίου Νικολάου (Καταφύγι), Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αγία Κυριακή-Σκούλιαρη), Αγίας Παρασκευής (Πολύφυτο), Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (Βελβεντό), στα όρια του Δήμου Βελβεντού. Γενεσίου της Θεοτόκου (Πλατανόρεμα), Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Ίμερα-Αύρα), Αγίου Γεωργίου (Νεράιδα), Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Βαθύλακκος), Αγίου Γεωργίου (Μεσιανή-Κουβούκλια), Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Ροδίτης), Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Λεύκαρα), στα όρια του Δήμου Σερβίων.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
5-6-2019
Απόδοση του Πάσχα

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οταν δεν υπάρχει γνώση της ιστορίας θα διαβάζουμε τέτοιες αναιδείς αναρτήσεις απο ανθρώπους που διδάξαν τα παιδιά μας. Τα Σέρβια και το Βελβεντό ανήκουν στη Δυτική Μακεδονία, ούτε στην Ανατολική ούτε στην Κεντρική ούτε στη Βόρεια. Απορούμε γιατί ο δεσπότης δεν τον μαζεύει. Τέλος πάντων ο παπας ας πάρει την πρώτη δήλωση ξιφομαχίας από τον Μακεδονομάχο Κασαπίδη. Να ακυρώσουν το προσύμφωνο των Πρεσπών τώραααααα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε Παπακωστα συνεχιζεις ένα μπαραζ δημοσιευμάτων που προωθουν το διαχωρισμο και όχι την ενωτητα. Η ασεβεια είναι ότι μονιμα επικαλείσαι το ονομα του Χριστου και της Παναγιας! Μονιμα προωθεις το διαχωρισμο με τους βορειους γειτονες μας, το διαχωρισμο αναμεσα μας σε προδοτες και πατριωτες και το διαχωρισμο των Βελβεντινων αναμεσα σε "πανω" και "κατω". Σαν δάσκαλος αποκαλουσες τα παιδια μας "Αλβανούς" και "τουρκους" όταν δεν τα καταφερναν καλα στα μαθηματα τους. Αληθεια σκεφτηκες ποτέ πως αισθανοταν τοτε τα παιδια μας αλλα και πως αισθανοταν οι Αλβανικης καταγωγης μικροι συμμαθητες τους; Ο ρατσισμος στο μεγαλειο του αγαπητε Παπακωστα! Εις το ονομα του Πατρως και του.... Προτρεπεις τους νεοεκλεγεντες να μεινουν μακρυα από " ίντριγκες και υπόγειες συκοφαντίες" όταν αυτό εσεις το εχετε κανει τροπο ζωης. Στο ονομα του θεου και της Παναγιας αφιερωσου επιτελους στο εργο σου σαν παπας! Διδαξε την αγαπη και την ενωτητα χωρις ρατσισμούς και ασε την πολιτικη στους πολιτικους και την προπαγανδα στους προπαγανδιστες!
Γ.

Ανώνυμος είπε...

ώρα είναι, φίλτατε Γ., να αμφισβητήσεις και τον "ποιμενικό" ρόλο διαχρονικά του πάτερ, τόσο στο Βελβεντό όσο και στην Αιανή παλαιότερα. Και προς τα δυο φύλα (άρρεν και ιδιαιτέρως το θήλυ)

Βελβινός είπε...

Ποιος είναι ο Γ. που τα χώνει; Τα πρώτα γράμματα του επιθέτου του;

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει πάτερ. Ο Μενέλαος βγήκε ο Κασαπίδης βγήκε και ο Τέτος πήρε 560 ψήφους. Μην μας ζαλίζεις άλλο. Και όπως βλέπεις κάνενας από τους δυο δημάρχους δεν σήκωσε το γάντι.

Το Προφίλ μας