Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Καταχειροκροτήθηκε ο Σημίτης στη Θεσσαλονίκη- Κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Του Βαγγέλη Στολάκη
«Η εικόνα της χώρας μας είναι κακή» σημείωσε μεταξύ άλλων ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε και πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: Τέρμα στην Αποτελμάτωση». Ο κ. Σημίτης έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από το ακροατήριο, αφού είχε να μιλήσει στη Θεσσαλονίκη για περισσότερα από δέκα χρόνια. Έδωσε δε, στήριξη στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως η αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης πρέπει να γίνει μέσω του ΚΙΝΑΛ. «Να μην αφήσουμε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να εξοβελίσουν την κριτική γνώμη. Πρέπει να είμαστε εγγυητές της δημιουργικότητας» είπε. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει από τις παλαιοκομματικές κυβερνήσεις» σχολίασε.
Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η εκκρεμότητα Αθήνας- Σκοπίων παρεμποδίζει κοινές επιδιώξεις. «Η διαφορά έπρεπε να λυθεί. Ωστόσο τα χρονίζοντα προβλήματα με τα Σκόπια είχαν δημιουργήσει μια κατάσταση που απαιτούσε από την ελληνική πλευρά» είπε ο τέως πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η κυβέρνηση έπρεπε προηγουμένως να διαπραγματευτεί με τα υπόλοιπα κόμματα. Έκανε λόγο για μη ικανοποιητική λύση, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Χαρακτήρισε κρίσιμες της επικείμενες εθνικές εκλογές. «Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα εργάζεται για την ανάπτυξη και την κατανομή των πόρων. Άσκηση σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει ως στόχο μόνο την εξουσία. «Είμαι μια δημαγωγική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση χωρίς αρχές που ανάλογα με την περίσταση αλλάζει την επιχειρηματολογία της» είπε ο πρώην πρωθυπουργός. «Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θέλει να εξασφαλίσει ποσά για να μοιράζει δεξιά κι αριστερά για να προσελκύσει ψηφοφόρους» σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Σημίτης στις αρχές του 2000 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το κατά κεφαλήν εισόδημα είχε φτάσει στο 86% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος. «Το 2016 ανάποδο γυρίστηκαν τα ψηφία: από το 86% πήγαμε στο 68%» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
Μιλώντας για τους δείκτες των στατιστικών υπηρεσιών ο κ. Σημίτης είπε ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος του ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται σε χαμηλό επίπεδο, η ανεργία είναι η υψηλότερη στη ΕΕ, στην ανταγωνιστικότητα είμαστε πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη. «Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη θέση στη λίστα των πιο διεφθαρμένων χωρών της ΕΕ» τόνισε.
«Οι μελλοντικές εξελίξεις θα καθορίζονται κυρίως από τα οικονομικά προβλήματα. Η οποία κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να επιτύχει την μεταρρύθμιση που θα δώσει στη χώρα αυτοδυναμία στην αντιμετώπιση τους. Θα πρέπει να περιοριστεί η σημερινή απόλυτη εξάρτηση από την ευρωπαϊκή ένωση, το Δ.Ν.Τ Και τις διεθνείς τράπεζες» σχολίασε.
Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε στην σημερινή κυβέρνηση λέγοντας πως δεν διαθέτει αξίες όπως είναι ο σεβασμός στην αρχή ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση. «Η κυβέρνηση εφηύρε διάφορες μορφές επιδομάτων τις οποίες μοιράζει απλόχερα» σημείωσε.
Είπε επίσης ότι μια κυβέρνηση πρέπει να πληροφορεί για την οικονομική κατάσταση της χώρας. «Ο κοινωνικός διάλογος είναι σημαντικό στοιχείο μια δημοκρατικής διακυβέρνησης. Διάλογος με την σημερινή κυβέρνηση δεν είναι δυνατός» τόνισε ο κ. Σημίτης.
Επιτέθηκε επίσης στην Νέα Δημοκρατία αναφέροντας πως η πολιτική της οδήγησε στην κρίση.
Ο κ. Σημίτης μεταξύ άλλων έδωσε στήριξη στον υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΚΙΝΑΛ Χρήστο Παπαστεργίου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή. Παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Βούγιας, υποψήφιοι βουλευτές και κομματικά στελέχη.
https://www.grtimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας