Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας: Για το κλείσιμο του ταχυδρομικού καταστήματος στο Εμπόριο

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Μουρικίου και όμορων χωριών του Αμυνταίου με την απόφαση για αναστολή συναλλακτικής δραστηριότητας του ταχυδρομικού καταστήματος Εμπορίου, το οποίο λειτουργεί από το 1920. Ας μην ξεχνάμε ότι στα χωριά η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε υπολογιστή και διαδίκτυο, κάνοντας αδύνατες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας όπου επισημάναμε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ προβλέπει απολύσεις πάνω από 2500 εργαζομένων και το κλείσιμο 220 και πλέον ταχυδρομικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα. Ο σχεδιασμός αυτός, είναι γνήσιο τέκνο της πολιτικής της ΕΕ για την “απελευθέρωση” των ταχυδρομείων, της λειτουργίας τους με γνώμονα το κέρδος, που οδηγεί σε δραστική επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας για τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών, σε απολύσεις, σε εγκατάλειψη περιοχών που κρίνονται ως μη κερδοφόρες.
Οι καταστροφικές αποφάσεις για το μέλλον των δημόσιων ταχυδρομείων έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια στις Βρυξέλλες με πρόταση – οδηγία της Κομισιόν. Συγκεκριμένα: το 2012 ψηφίστηκε ο Ν.4053 από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ που επέτρεψε το πλήρες άνοιγμα της ταχυδρομικής αγοράς στον ανταγωνισμό. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία την ευρωενωσιακή οδηγία 2008/6ΕΚ σύμφωνα με την οποία τα κράτη – μέλη οφείλουν να καταργήσουν τον αποκλειστικό τομέα και τα ειδικά δικαιώματα που παρείχαν οι κρατικές ταχυδρομικές υπηρεσίες καθιστώντας τα ΕΛΤΑ, ισότιμη επιχείρηση με κάθε άλλη επιχείρηση που θέλει να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο.
Ο νόμος όπως και η οδηγία έρχονται ως απόρροια της στρατηγικής του κεφαλαίου για την “απελευθέρωση” των αγορών όπως αυτή χαράχτηκε με τη τη συνθήκη του Μάαστριχτ.
Σχεδόν 6 χρόνια μετά, στο πλαίσιο της διαδικασίας για παραπέρα “απελευθέρωση” της ταχυδρομικής αγοράς, τα ΕΛΤΑ πέρασαν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, δηλαδή στο Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Σ’ αυτό το πλαίσιο τα ΕΛΤΑ βρίσκονται σε μια πορεία αναδιάρθρωσης που στόχο έχει τη μετατροπή τους σε μια σύγχρονη καπιταλιστική επιχείρηση με ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, με μεγαλύτερη εντατικοποίηση και χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Παράλληλα δημιουργείτε χώρος για τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων στον κλάδο.
Καλούμε το λαό να βγάλει συμπεράσματα για το ποιος ευθύνεται για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ. Να αποκρούσουν τα νέα μέτρα που αποκλείουν χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Οι λαϊκές οικογένειες πρέπει να οργανώσουν την αντεπίθεση τους απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι η ΕΕ και τα μονοπώλια.

Χόλμπα Αντωνία
Πτολεμαΐδα, 31/03/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας