Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

40 δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα ζητούν προσλήψεις - τι δήλωσαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας

του Σπύρου Κουταβά από το vetonews.gr
Περισσότεροι από σαράντα δήμαρχοι απ’ όλη τη χώρα, μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ζητούν την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών των δήμων τους, οι οποίες πλήττονται από έλλειψη προσωπικού ιδιαίτερα μετά τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί την περίοδο των μνημονίων.
Από τον δήμο Σουφλίου μέχρι τον δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και από τον δήμο Κόνιτσας μέχρι τον δήμο Ρόδου, οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν προσλήψεις. Τονίζουν μεταξύ άλλων, ότι οι ελλείψεις, ιδιαίτερα στις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες των δήμων, δεν επιτρέπουν να επωφεληθούν από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν σε Ελλάδα και ΕΕ και να προχωρήσουν στην υλοποίηση έργων τα οποία χρειάζονται οι περιοχές και οι δημότες τους.
Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος
Την άποψη ότι πρέπει «να γίνουν οπωσδήποτε προσλήψεις στους ΟΤΑ καθώς οι ελλείψεις σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό είναι μεγάλες», εξέφρασε ο δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Βοσκόπουλος. Ο δήμαρχος Φλώρινας μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ διευκρίνισε ότι θα πρέπει το υπουργείο Εσωτερικών να ακούσει τους δήμους και εφόσον από τους
ιδίους πόρους θα πληρώνουν το προσωπικό τους, να τους δώσει τη δυνατότητα να προσλάβουν μέσω ΑΣΕΠ τις ειδικότητες που οι δήμοι επιθυμούν και έχουν ανάγκη. Πρότεινε μάλιστα σε κάθε δήμο να καταρτιστεί ένας κατάλογος όπου θα ιεραρχηθούν οι συγκεκριμένες ελλείψεις και βάση αυτών των ελλείψεων, να προχωρήσουν οι προσλήψεις προσωπικού. Ο κ. Βοσκόπουλος δήλωσε ότι «ο δήμος Φλώρινας είναι έτοιμος να προσκομίσει όποτε ζητηθεί ο κατάλογος με τις άμεσες προτεραιότητες προσωπικού».
Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης
Ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης ανάφερε ότι ακόμη και στην προεκλογική περίοδο εάν χρειάζεται ας γίνονται προσλήψεις στους ΟΤΑ και ότι πρέπει κάποια στιγμή να απαγκιστρωθεί το θέμα των προσλήψεων προσωπικού από την εκάστοτε προεκλογική περίοδο. Εξέφρασε και αυτός την ανάγκη «να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις εξειδικευμένων επιστημόνων στους δήμους», δήλωσε ότι το επιστημονικό προσωπικό με οκτάμηνη σύμβαση δεν αποτελεί λύση για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου γιατί «οι Πτυχιούχοι ΠΕ και ΤΕ δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής και αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα στην λειτουργία». Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του ως προς τι προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού ορισμένου χρόνου που γίνονται κατά τη χειμερινή περίοδο «όπου για τρεις τουλάχιστον μήνες το προσωπικό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σε εργασίες λόγω του χιονιού και του χειμώνα». Ζήτησε οι προσλήψεις γι’ αυτό το προσωπικό «να γίνονται από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο» ώστε να αποδώσουν το μέγιστο ως προς τις ανάγκες των 150 και πλέον δημοτικών διαμερισμάτων που διαθέτει ο δήμος στον ορεινό όγκο των Γρεβενών. Τέλος, ο κ. Δασταμάνης πρότεινε την κατάργηση ορισμένων υπηρεσιών της αποκεντρωμένης διοίκησης, και τη μεταφορά του επιστημονικού προσωπικού τους στους δήμους, όπως μηχανικοί, τοπογράφοι, περιβαλλοντολόγοι, οικονομολόγοι κλπ και την παραμονή στην αποκεντρωμένη διοίκηση οργανισμών που θα έχουν την αρμοδιότητα του ελέγχου της νομιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ.
Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ανέφερε ότι «υπάρχει θέμα με τις ελλείψεις, προσωπικού στους δήμους» και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες όμως χωρίς να υπάρξουν φαινόμενα κατάχρησης. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι «οι προσλήψεις δεν πρέπει να γίνονται με βάση τις επιθυμίες του εκάστοτε δήμαρχου αλλά με βάση τη δομή των οργανογραμμάτων που διαθέτουν οι δήμοι».
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας