Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

H Ταξική Ενότητα Εργατικού Κέντρου Κοζάνης για τα χθεσινά επεισόδια στο εργατικό κέντρο Κοζάνης

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και της ΑΚΕ (προήλθε από διάσπαση της ΔΑΚΕ) να επιβάλουν σήμερα Κυριακή ένα συνέδριο με νόθους αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Νομού Κοζάνης, μετά τη σθεναρή παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων που επέμεναν να μην πάρουν μέρος οι νόθοι αντιπρόσωποι. 
Μετά από 10 μήνες απόλυτου εκφυλισμού του εργατικού κινήματος με την ευθύνη αυτών των παρατάξεων, σήμερα επρόκειτο να γίνει το επαναληπτικό 35ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου. Σε αγαστή συνεργασία προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν επιπλέον 34 αντιπροσώπους από διάφορα σωματεία, που η διορισμένη διοίκηση φρόντισε να τους νομιμοποιήσει με απόφασή της την περασμένη Παρασκευή 26 Γενάρη.
Συγκεκριμένα:
- Του σωματείου «Σύλλογος Ανέργων και Απασχολουμένων Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης», στο οποίο «μετακόμισε» ο πρόεδρος του ΕΚΝΚ και το οποίο παρουσίασε αύξηση ψηφισάντων 683% σε σχέση με το 2014, με 650 ψηφίσαντες και 13 αντιπροσώπους.
- Του «Σωματείου Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας, παράρτημα Κοζάνης», με 6 αντιπρόσωπους, στο οποίο πέτυχαν αύξηση «μόνο» 220%, τη στιγμή που στο καταστατικό του ρητά προβλέπει ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν εργατοτεχνίτες.
- Της ΕΔΟΠ, που από 2 αντιπροσώπους εξέλεξε 6. Το συγκεκριμένο σωματείο αφορά διοικητικό προσωπικό και όμως ψήφισαν μαζικά εργατοτεχνίτες κ.ά.
- Της ΠΕΠ ΔΕΗ που έκανε αρχαιρεσίες με επιστολική ψήφο.
Δηλαδή επιχείρησαν να εμφανίσουν πάνω από 35% νόθους αντιπροσώπους. Έκαναν το παν για να δέσουν χειροπόδαρα το Εργατικό Κέντρο στα συμφέροντα του κεφαλαίου, για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.
Κατά τη διαδικασία έναρξης του επαναληπτικού συνεδρίου τα δύο μέλη του προεδρείου από την ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ αρνήθηκαν με το έτσι θέλω να θέσουν στο σώμα την ένσταση επί της νομιμότητας των αντιπροσώπων 5 σωματείων που κατέθεσε η «Ταξική Ενότητα», αναγορεύοντας τον εαυτό τους σε σώμα υπέρτερο και αποφασιστικό πάνω από το σώμα των συνέδρων. Μετά από αυτήν την εκτροπή ο εκπρόσωπος της «Ταξικής Ενότητας» αποχώρησε από το προεδρείο. Μη έχοντας εμπιστοσύνη ακόμα και στους δικούς τους συνέδρους, οι δύο αυτές παρατάξεις δια των εκπροσώπων τους στο προεδρείο υποκατέστησαν το κυρίαρχο σώμα των συνέδρων. Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών συνέδρων και από άλλες παρατάξεις εκτός της «Ταξικής Ενότητας». Έτσι δεν έγινε η διαδικασία της επικύρωσης των αντιπροσώπων και άρα και του μητρώου των αντιπροσώπων που έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής. Μάλιστα, ο προεδρεύων κάλεσε την δικαστική υπάλληλο σε ένα γραφείο όπου για κάλπη της έδωσε μία κούτα που χρησιμοποιείται για σκουπιδοτενεκές, προκειμένου να αρχίσουν εκλογές για την ανάδειξη εφορευτικής επιτροπής, για να επιβληθεί έτσι ντε φάκτο η συμμετοχή των νόθων αντιπροσώπων. Μεθόδευση που δεν πέρασε κάτω από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και έτσι ματαιώθηκε η προσπάθειά τους να στήσουν νόθο συνέδριο.
Το 34ο Συνέδριο είχε γίνει πέρυσι τον Απρίλη και πριν από αυτό υπήρξαν εσωτερικές διεργασίας και διασπάσεις στην ΔΑΚΕ. Για τον έλεγχο της κατάστασης ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΚΕ προχώρησαν τρεις μήνες πριν το συνέδριο σε «βιομηχανία παραγωγής αντιπροσώπων», που σκοπό είχαν τον έλεγχο από κάθε μεριά πλειοψηφιών.
Συνολικά η «βιομηχανία αντιπροσώπων» προσέφερε 66 αντιπροσώπους που αντιστοιχεί περίπου σε 3.300 εργαζόμενους, όταν από τα υπαρκτά σωματεία και οι ομόφωνα εκλεγμένοι αντιπρόσωποι είναι 95 που αντιστοιχούν σε περίπου 4.700 εργαζόμενους.
Στο συνέδριο του Απρίλη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν τα σωματεία που ήταν νόθα και τα οποία αποκλείστηκαν από το σώμα. Τα σωματεία αυτά αποκλείστηκαν, κάποια με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και κάποια με τις ψήφους της ΑΚΕ (η «Ταξική Ενότητα» καταψήφισε όλες τις περιπτώσεις νοθείας).
Μετά από δύο προσφυγές στα δικαστήρια κατάφεραν να ξαναδιορίσουν προσωρινή διοίκηση, ώστε να προχωρήσουν σε νέο συνέδριο. Σε αυτό το συνέδριο που προσπάθησαν σήμερα να πραγματοποιήσουν, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αποφάσισαν να συμμετέχουν αντιπρόσωποι μέρους των σωματείων που και οι ίδιοι είχαν αποκλείσει. Μάλιστα, όταν επί της διαδικασίας η «Ταξική Ενότητα» έθεσε το θέμα για τον αποκλεισμό των νόθων αντιπροσώπων, το προεδρείο δεν το έβαλε στο σώμα για ψηφοφορία, γιατί εκείνη την ώρα δεν είχαν πλειοψηφία.
Οι ταξικές δυνάμεις απαίτησαν να πάρουν μέρος μόνο οι 95 αντιπρόσωποι και όχι 129 (34 επιπλέον νόθοι). Μάλιστα πρότειναν στο σώμα την αναβολή του συνεδρίου για τρεις μήνες, ώστε αυτά τα σωματεία που έχουν παρατυπίες να προχωρήσουν σε αρχαιρεσίες για την εκλογή πραγματικών αντιπροσώπων, με την παρακολούθηση των διαδικασιών από διαπαραταξιακή επιτροπή του Εργατικού Κέντρου.
Η ΑΚΕ πρότεινε τη συμμετοχή και των 66 νόθων αντιπροσώπων.
Η Ταξική Ενότητα Εργατικού Κέντρου Κοζάνης καλεί κάθε αντιπρόσωπο από τους 95 να αναλογιστεί τις ευθύνες  του. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πλέον. Οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για τον ρόλο των παρατάξεων της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΑΚΕ.

Κοζάνη 28.1.2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας