Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Σαν σήμερα 23 Ιανουαρίου 2007: Σιαγόνα ρινόκερου μέσα σε κάρβουνο στην περιοχή των Σερβίων!

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (24/01/2007)

Τη σιαγόνα ενός ρινόκερου που έζησε πριν από 5-9 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή των Σερβίων Κοζάνης -τότε που το κλίμα ήταν υποτροπικό- εντόπισε πριν από λίγο καιρό αγοράζοντας κάρβουνο ένας κάτοικος χωριού της Ελασσόνας. Η αγορά αυτού του κάρβουνου πρόσθεσε μια ακόμη ψηφίδα στο μωσαϊκό του ελληνικού Τζουράσικ Παρκ όπως χαρακτηρίζουν ορισμένοι την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν σπουδαία και μοναδικά παλαιοντολογικά ευρήματα ζώων που εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη.
«Η τύχη έπαιζε ένα ωραίο παιχνίδι με την παλαιοντολογία», είπε μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής
του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευάγγ. Βελιτζέλος, που χαρακτήρισε το εύρημα πολύ σημαντικό και ενδεχομένως όπως είπε να μας οδηγήσει και σε άλλα.
Ο ρινόκερος αυτός ζούσε σ' ένα λιμναίο περιβάλλον. Μέσα στο κάρβουνο διατηρήθηκε για αιώνες η κάτω γνάθος του μεγαλόσωμου ζώου όταν έπεσε στα νερά κάποιου βάλτου, ο οποίος αργότερα μετατράπηκε σε στρώμα πετροκάρβουνου ανέφερε ο κ. Βελιτζέλος. Την ημέρα που ο αγρότης πήγε να αγοράσει το κάρβουνο από το παλιό ορυχείο (βρίσκεται κοντά στο χωριό Προσήλιο Κοζάνης) δεν δούλευε ο σπαστήρας κι έτσι αναγκάστηκε να φορτώσει στην καρότσα του φορτηγού του ένα μεγάλο κομμάτι μέσα στο οποίο εντόπισε στην αυλή του σπιτιού του τη σιαγόνα.
«Η περιοχή δεν μας είναι άγνωστη κι έχει δώσει στο παρελθόν σπουδαία ευρήματα» ανέφερε ο καθηγητής. Μάλιστα από κοντινή στοά προέρχονται μοναδικά απολιθώματα που σήμερα φυλάσσονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού.
Το εύρημα, διαστάσεων 60x40 εκατοστών συντηρήθηκε από ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου Αθηνών για να εκτεθεί σύντομα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κοζάνης, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του κ. Γ. Γιαννάκης.
Οι παλαιοντολογικές έρευνες των τελευταίων χρόνων στη Δυτική Μακεδονία, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή των Σερβίων που βρέθηκε ο ρινόκερος, και πιο συγκεκριμένα στην Μηλιά Γρεβενών, έχουν εντοπίσει τους μεγαλύτερους στον κόσμο απολιθωμένους χαυλιόδοντες, μήκους 4,4 μέτρων, προερχόμενοι από μαστόδοντο (προϊστορικό προβοσκιδωτό), στο χωριό Περδίκας Κοζάνης, τον απολιθωμένο σκελετό ενός ελέφαντα, ενώ δεκάδες άλλα απολιθώματα ζώων έχουν εντοπιστεί τυχαία σε αμμοληψίες και στα ορυχεία του λεκανοπεδίου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας