Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Προβολή της ταινίας «Πριν από τη βροχή», από την κινηματογραφική ομάδα της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης

Επόμενος σταθμός του ταξιδιού της κινηματογραφικής μας ομάδας στη: «Γειτονιά μας τα Βαλκανια» αποτελεί η Π.Γ.Δ.Μ. Συγκεκριμένα:
Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στις 20:30, στο Σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης θα προβληθεί η ταινία: «Πριν από την βροχή», Π.Γ.Δ.Μ., σε σκηνοθεσία του Μίλκο Μαντσέφσκι, η οποία προβλήθηκε το 1994 και απέσπασε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Λίγα λόγια για την ταινία
Η ταινία αποτελείται από τρεις επιμέρους ενότητες:
Στην πρώτη μεταφερόμαστε στα Σκόπια και συγκεκριμένα σε ένα ορθόδοξο μοναστήρι, για να παρακολουθήσουμε την ιστορία ενός νεαρού ορθόδοξου μοναχού που έχει δώσει όρκο σιωπής, και που θα προσπαθήσει να κρύψει στο μοναστήρι μια νεαρή μουσουλμάνα από την Αλβανία, η οποία ζητά στον οίκο του Θεού καταφύγιο, καθώς είναι κυνηγημένη.
Στη δεύτερη μια νεαρή Αγγλίδα αμφιταλαντεύεται για το αν θα πρέπει να ακολουθήσει τον εραστή της, που είναι φωτογράφος ή να παραμείνει με τον σύζυγό της.
Στην τρίτη επανερχόμαστε στο αρχικό τοπίο, όπου μαζί με τον φωτογράφο του δεύτερου μέρους που έχει έρθει στη γενέτειρά του, θα γίνουμε θεατές αιματηρών γεγονότων και συγκρούσεων ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, και όλη τη ζοφερή ατμόσφαιρα που προηγείται ενός αδελφοκτόνου αιματηρού πολέμου.
Η ταινία προσεγγίζει ένα καυτό θέμα όπως τα πολυσύνθετα γλωσσικά και εθνικά χαρακτηριστικά των Βαλκανίων με ευαισθησία και χωρίς μονομέρειες, αναδεικνύει ουσιαστικά τους λόγους διαμελισμού και αιματοκυλίσματος της γειτονιάς μας: τη μισαλλοδοξία, την δυσανεξία, την έλλειψη ανοχής απέναντι στον Διαφορετικό Άλλο και κυρίως στον εθνικιστικό και θρησκευτικό φανατισμό, ο οποίος χειραγωγημένος από τα μεγάλα γεωπολιτικά συμφέροντα, θα οδηγήσει στα άκρα ομάδες και εθνικές μειονότητες που για αιώνες συμβίωναν και συνυπήρχαν ειρηνικά. Ο Μαντσέφσκι καυτηριάζει τον εθνικιστικό φανατισμό, που φέρνει αντιμέτωπες τις μέχρι πρότινος ειρηνικά συνυπάρχουσες θρησκευτικές μειονότητες.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μίλκο Μαντσέβσκι, Άλεξ Νίκολιτς
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μίλκο Μαντσέβσκι
ΠΑΙΖΟΥΝ: Κατρίν Κάρτλαϊτζ, Ράντε Σερμπέτζιγια, Γκρεγκουάρ Κόλιν, Λαμπίνα Μιτέβσκα, Κίριλ Ριστόσκι, Πέταρ Μιρτσέβσκι, Λιούπκο Μπρεσλίσκι, Ίγκορ Μάντζιροβ, Ίλκο Στεφανόβσκι, Σουζάνα Κιράντζισκα, Κατερίνα Κοτσέβσκα, Τζέι Βίλιερς, Σίλβιγια Στογιάνοβσκα


Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης βρίσκεται στην οδό Αγίου Χριστοφόρου 6, στο πλακόστρωτο λίγο πιο κάτω από την αίθουσα τέχνης. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2461049799, στο e-mail: infokoz@arsis.gr, στο δικτυακό τόπο: http://arsiskozanis.blogspot.gr, ή μέσω της σελίδας www.facebook.com/Arsis.Kozanis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας