Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ (ΒΙΝΤΕΟ).

Το καταφύγι  (Καταφί για τους παλαιότερους) βρίσκεται στα Πιέρια όρη σε υψόμετρο 1400μ. . Είναι γνωστό για το υγιεινό του κλίμα , την  υλοτομική επαγγελματική ενασχόληση των κατοίκων και τους πολλούς επιστήμονες-προπάντων γιατρούς. Σήμερα δεν κατοικείται τους χειμερινούς μήνες αφού οι Καταφυγιώτες σχεδόν στο σύνολο τους έχουν μετοικίσει στην Κατερίνη στη συνοικία Καταφιώτικα. Το καλοκαίρι όμως έχει επισκέπτες και παραθεριστές.

     Στο βίντεο που ακολουθεί ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής  κ. Ζήνων Σατραζέμης , με καταγωγή απ’ το Καταφύγι  , παρουσιάζει νέα στοιχεία για την ιστορική εξέλιξη του οικισμού. Κυρίως όμως διορθώνει την ως τώρα επικρατούσα και μη τεκμηριωμένη άποψη ότι το Καταφύγι ιδρύθηκε μετά το 1613. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές που παρουσιάζει η ίδρυση του ανάγεται στην περίοδο 1480-1500.
     Η ομιλία έγινε στο Καταφύγι την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καταφυγίου.  
Δείτε όλη την ομιλία στο βίντεο που ακολουθεί .
Συνέχεια εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...


Β. Κωνσταντόπουλος

Σημαντική και αξιέπαινη η προσπάθεια του Ζήνωνα στην αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας για την χρονική περίοδο της δημιουργίας του Καταφυγίου, που συμπίπτει και με την δημιουργία και άλλων οικισμών του δήμου μας (π.χ. Καστανιά).
Χρήσιμο εργαλείο για όλους όσους ασχολούνται με την ιστορία της περιοχής είναι και το εξαιρετικό βιβλίο των Καμπουρίδη-Σαλακίδη. Τους ευχαριστούμε θερμά.
Μακάρι σε επίπεδο δήμου να μπορούσε να γίνει μια συνολική αντίστοιχη εργασία για όλους τους οικισμούς, σαν αυτή που έκανε ο Ζήνων για το Καταφύγι.
Είχαμε κάνει μια τέτοια πρόταση το 2013 στα πλαίσια του προγράμματος LEADER, δυστυχώς όμως είχε απορριφθεί από τον αξιολογητή (ANKO). Ελπίζω στο μέλλον να ευοδωθεί μια τέτοια προσπάθεια.
Ζήνων συγχαρητήρια! Νάσαι γερός για να συνεχίσεις να προσφέρεις στον τόπο μας.

Το Προφίλ μας