Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

7+3 λόγοι για να ταξιδέψεις ως τη χώρα του βιβλίου, την Κοζάνη!!!

Όταν ρώτησα την Κοζανίτισσα φίλη μου Μαρία Μιχαηλίδου Γκουτζικώστα για ποιο λόγο άραγε να επισκεφθεί κάποιος  την Κοζάνη αφού δεν έχει θάλασσα, μια λίμνη ξακουστή, ένα αρχαιολογικό μνημείο ..ή κάτι τέλος πάντων που να αποτελεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον….παρεξηγήθηκε και άρχισε να μου εξιστορεί νευριασμένη τους λόγους που θα προέτρεπαν κάποιον να περιηγηθεί στον νομό. Όταν τελείωσε την αφήγηση της, αναφώνησα ενθουσιασμένη: «Αυτό ακριβώς ήθελα»!
1.Γιατί σε αυτήν την πόλη θα γνωρίσεις τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας μετά την Εθνική των Αθηνών, που διαθέτει … μοναδικά τεκμήρια για έναν ερευνητή. (με σημαντικότερο τη «Χάρτα του Ρήγα Φεραίου»).
2.Για να περπατήσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης, να θαυμάσεις τα αναστυλωμένα αρχοντικά του 18ου αιώνα καθώς και τα νεοκλασικά κτίρια, να σεργιανίσεις στους πεζoδρόμους, αλλά και τις φημισμένες αγορές να επισκεφτείς τα μουσεία, πάντα δίνοντας ραντεβού στο ρολόι που δεσπόζει στο πιο κεντρικό σημείο της, το «Big Ben» της Κοζάνης!!!


(Το Big Ben της Κοζάνης)
3.H Κοζάνη έχει πλούσιο ιστορικό και μουσειακό ενδιαφέρον. Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται πολλά αξιόλογα μουσεία, όπως το Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Κοζάνης, το οποίο λειτουργεί σε ένα εντυπωσιακό κτίριο μακεδονικής αρχιτεκτονικής.
4.Είναι η «γη του κόκκινου χρυσού» και είναι  ξακουστή για τον πολύτιμο κρόκο της, τη ζαφορά ή σαφράν, όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι, μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εκτός των άλλων στη μαγειρική, την ιατρική, την ποτοποιία και την κοσμετολογία.
5.Για να γνωρίσεις το…Φλωροχώρι (τη χώρα των φλουριών), τη Σιάτιστα!!! Υπερήφανη και φιλόξενη, δείγμα  αρχοντιάς και πλούτου, η πόλη που γέννησε ήρωες παραμένει μέχρι και σήμερα πανέμορφη και παραδοσιακή.
Lovelovetip: φάτε «προβειές»! θα σας ξετρελάνουν!
6.Η εκδρομή στα «κόκκινα Μετέωρα», τα Μπουχάρια, ένα μοναδικό γεωφυσικό φαινόμενο της Ελλάδος μέσα σε μια καταπράσινη και άγρια φύση, ένα μικρό «Grand Canyon», αποτελεί έναν λόγο που θα σε παρακινήσει για να περιηγηθείς στον νομό και θα χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη σου.
Lovelovetip: περπατήστε το ξύλινο μονοπάτι και η θέα θα σας αποζημιώσει!

(Tα χιονισμένα Μπουχάρια via: dimos_servion_velventou)
7.Γιατί τα απίστευτα γραφικά χωριά, μέσα στη φύση, η τεχνητή  λίμνη του Πολυφύτου, το ξακουστό Βελβεντό με τους καταρράκτες και το ελατόδασος, τα καταφύγια του Μπούρινου, τα γραφικά Σέρβια και η  σπάνιας ομορφιάς  φύση του Βερμίου, αποτελούν ιδανικό προορισμό για πεζοπορικές και φυσιολατρικές εκδρομές!
8.Μια βόλτα στην «ενεργειακή καρδιά» της Ελλάδας, την Πτολεμαΐδα, ενδείκνυται για να δεις την πόλη που παράγει το 70% της ηλεκτρικής ισχύος της χώρας!!!
9.Για να γευτείς υπέροχα εδέσματα που αποτελούν και αυτά σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσής της Κοζάνης. Τα γιαπράκια, τα τσουκαλάκια, το μπουμπάρ, η φημισμένη κοζανίτικη τυρόπιτα είναι τοπικές λιχουδιές, που αποζημιώνουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

(Η περιφημη κοζανίτικη τυρόπιτα)
10. Τέλος, για να χαλαρώσεις και να ονειρευτείς σε ένα από τα χλιδάτα μπαράκια της πόλης, πίνοντας ένα ποτήρι μοναδικό ντόπιο κρασί, που παράγεται με σαφράν και γλυκάνισο! (ούτε στα διασημότερα wine bars δε θα βρεις τέτοιο κρασί)
by Giota Magkoura
http://lovelovegreece.com

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα μου κάνεις κοπέλα μου !!

Ανώνυμος είπε...

Από πότε η Κοζάνη χώρα του βιβλίου? Που από την περιβόητη βιβλιοθήκη της έχει αφαιρέσει ολόκληρες σελίδες για την ιστορία των Σερβίων. Τι φοβάται? Μα πολύ απλά την γύμνια της γιατί το επίκεντρο του νομού μέχρι το 1900 περίπου ήταν τα Σέρβια. Η Κοζάνη τότε είχε δεν είχε 300 κατοίκους !!! όταν τα Σέρβια είχανε 5.000.

Ανώνυμος είπε...

Από πότε το καμπαναριό το λένε και Big Ben? Ξέρετε ποια είναι η ονομασία που του δώσανε οι Κοζανήτες? Το Στχιό του Μαμάτσιου !!!

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε ήταν τα Σέρβια και κάνατε εσείς για τα κρατήσετε,με τα μυαλά σας από τότε τα υποβαθμίζετε.
Τουλάχιστον η Κοζάνη έχει μια πλούσια βιβλιοθήκη, εσείς ούτε αυτά που έχετε δεν φροντίσατε να τα διατηρήσετε, τα έχετε στα υπόγεια τα τρώει η μούχλα και τα ποντίκια.
Γιαυτό μούκα , για τους Κοζανήτες.

Ανώνυμος είπε...

μουγκα εσυ μεγαλε.αντε φαε κανενα γιαπρακι,ουρδα ε ουρδα!

Το Προφίλ μας