Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Για μια αποτελεσματική πολιτική στην υγεία

Του Γιάννη Στ Αποστολίδη, μέλους της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόβλεψη του Καλλικράτη για παραχώρηση της αρμοδιότητας για την υγεία, στην αυτοδιοίκηση,  ήταν μια σωστή διάταξη. Ίσως γι’ αυτό δεν εφαρμόστηκε. Η οργάνωση της διοίκησης με βάση την αρχή της επικουρικότητας διαμορφώνει ένα πλαίσιο για μια ευνομούμενη πολιτεία που λειτουργεί δημοκρατικά με λογοδοσία.
Σε ότι αφορά την οργάνωση της παροχής δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας στη Δυτική Μακεδονία,  από την εποχή ακόμη των παχιών αγελάδων είχε επισημανθεί η αναγκαιότητα της λειτουργίας των πέντε νοσοκομείων της ως ενιαίο δίκτυο παροχής υπηρεσιών υγείας, με τις βασικές γενικές κλινικές να λειτουργούν σε όλες τις  νοσοκομειακές μονάδες και τις εξειδικευμένες να χωροθετούνται σε λιγότερες ή σε μια μόνο μονάδα.
Ένας τέτοιος σχεδιασμός οφείλει να εξασφαλίζει την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των κατοίκων της Περιφέρειας.
Την άποψη αυτή προσπάθησε να προωθήσει το ΠΕΣΥ από την ίδρυση του με την προεδρία του καθηγητή Κώστα Παππά, προσπάθεια που ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε με την αλλαγή κυβέρνησης το 2004.
Η σημερινή κυβέρνηση, όχι τόσο γιατί οι διαθέσιμοι πόροι έχουν περιοριστεί σημαντικά, αλλά κυρίως γιατί η χρήση των πόρων πρέπει να γίνεται ορθολογικά και με σύνεση, οφείλει να προχωρήσει την υλοποίηση του σχεδίου,  αφού η ζωή  ξεμπέρδεψε με την λεηλασία των πόρων του λαού για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας, και έβαλε στο περιθώριο τα μεγαλεπήβολα σχέδια για φαραωνικές εργολαβίες.
Οι άνθρωποι που ανέλαβαν να σηκώσουν το βάρος της λειτουργίας του συστήματος υγείας στις δύσκολες σημερινές συνθήκες και καταφέρνουν με αυτοθυσία να κρατούν όρθιο, χρειάζονται τη θεσμική βοήθεια για να μπορούν να γίνουν αποδοτικότεροι στην προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες.
Οφείλει να ξεμπερδέψει γρήγορα με τις όποιες αναστολές και να προχωρήσει, έστω πιλοτικά στη Δυτική Μακεδονία, που προσφέρετε. Η Περιφέρεια μας, όντας μια μικρή περιφέρεια, θα έχει το μικρότερο δυνατό κόστος  για μια τέτοια δοκιμή. Επιπλέον η Περιφέρεια στην πράξη έχει αποδείξει ότι όχι μόνο θέλει αλλά και μπορεί.
Δε μένει παρά να καθοριστεί ο οδικός χάρτης της μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο.
Απο το κεντρικά διευθυνόμενο, στο αυτοδιοικούμενο
Απο τις χωριστές, στην ενιαία διοίκηση
Ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η ανάθεση σε έναν εκ των υποδιοικητών της ΥΠΕ της ευθύνης και η διαμόρφωση ενός συντονιστικού με τη συμμετοχή των διοικητών και υποδιοικητών των μονάδων υγείας και του Αντιπεριφερειάρχη, να αποτελούν το συλλογικό όργανο συντονισμού και διοίκησης.
Θέληση χρειάζεται. Και ο χρόνος είναι τώρα, ώστε μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης να έχουμε την εμπειρία για να προχωρήσει η αποκέντρωση και στην υγεία.

1 σχόλιο:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ειδικός παθολόγος είπε...

Θα μου επιτρέψεις κ. Αποστολίδη, να συμφωνήσω γενικά στο άρθρο σου, ιδιαίτερα στις τρίς πρώτες παραγράφους.Ως τόσο όμως πρέπει να τονίσω οτι, ο χώρος της υγείας δέν πρέπει να είναι χώρος των εκάστοτε κυβερνήσεων, να δημιουργεί θέσειες Διοικητών και υποδιοικητών, παλαιότερα Υπεσυαρχών,και τώρα Υπεαρχών,για να εξυπηρετεί τους εκάστοτε ημετέρους και κομματικούς, να τούς βολεύει απλά και μόνον διότι προεκλογικά ήταν παρατρεχάμενοι στον κάθε υποψήφιο βουλευτή η κομματικό μέλος του κάθε κόμματος και μετά με αντάλλαγμα μιά θέσει στο δημόσιο.Ομολογουμένως μετά από 37 ολόκληρα χρόνια στον τομέα της υγείας, θα σας ηνεμερόσω κάτι πολύ απλό.Ολοι οι Διοικητικοί Διευθυντές τών νοσοκομειων,είναι απόφοιτοι των οικονομικών, πολιτικών, διοικητικών,επιστημών, ηδη δημόσιοι μόνιμοι υπάλληλοι κ.λ.π. Μπορούν κάλλιστα να διοικήσουν τα Νοσοκομεία τους. Κατά την αποψί μου αρκεί ένα Περιφερειακό Διοικητικό Συμβούλιο,με έναν Διοικητή να διοικήσουν -να ελέχγουν τα 5 νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.και οχι 5 συν 5 δέκα μισθούς για κάτι που μπορεί να κάνει ήδη με τους υπάρχοντες μισθούς των Διευθυντών.Πού είναι οι Manager? πού είναι οι πτυχιούχοι των δημοσίων σχολών υγείας,πού είναι οι έχοντες τα προσόντα να διοικήσουν τα νοσοκομεία. Φαντασθείτε τί γίνεται σε ολόκληρη την χώρα.

Το Προφίλ μας