Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Η Λαογραφική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρόκου «ΙΩΑΚΕΙΜ ΛΙΟΥΛΙΑΣ» στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κοζάνης

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, η Λαογραφική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρόκου Κοζάνης «Ιωακείμ Λιούλιας» συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κύρου Νίκο και τα μέλη κ. Κατσέλα Λευτέρη και Καρανάνο Λάμπρο επισκέφτηκε το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κοζάνης.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Με το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. οδηγώ στην Ελλάδα σεργιανώ»
Η υπεύθυνη της Λαογραφικής ομάδας κ. Μαΐτσα  Πλιάτσιου μίλησε στους μαθητές/τριες  για το φυτό κρόκο, τις ιδιότητες του και εξήγησε πώς επηρέασε τη ζωή των κατοίκων του χωριού Κρόκου που πήρε μάλιστα και το όνομα του από το φυτό.
            Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του σχολείου και ενημέρωση για το σχολείο και τις δράσεις του.
Στη συνέχεια οι κυρίες Δράκου Βαγγελιώ, Λιούλια Μάρω, Μηλιώνη Μαίρη, Παπακώστα Ζωζώ, Πλιάτσιου Λόλα, Πλιάτσιου Μαΐτσα, Ρουσσοπούλου Βαγγελιώ, Τσιώγκα Γιαννούλα και Χατζημητράγκα Τασούλα μαγείρεψαν κοτόπουλο με πατάτες και τζαν μπιλάφ, το γνωστό τζαν μπλιάφ όπως το αποκαλούν στο κρόκο.
Οι μαθητές/τριές μας γεύτηκαν τα νόστιμα φαγητά με την ιδιαίτερη γεύση που τους έδωσε ο κρόκος, το γνωστό παγκοσμίως saffron.
Η όμορφη δράση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων. Ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου προσέφερε εκ μέρους της Λαογραφικής ομάδας ένα χριστουγεννιάτικο καλάθι που περιείχε κρόκο, τσάι με κρόκο και σοκολατάκια καθώς και μπισκότα και ατομικά ψωμάκια με κρόκο. Εμείς ανταποδώσαμε με χριστουγεννιάτικες κατασκευές από τους μαθητές/τριές μας.
            Ευχαριστούμε θερμά τη Λαογραφική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας». Ελπίζουμε να είναι πάντα δραστήριοι ώστε να διαδίδουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και τους ευχόμαστε Καλές Γιορτές.
Επίσης ευχαριστούμε:
Την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας του Δήμου Κοζάνης για  την παροχή των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα.
Τα αρτοποιεία «Α.Κύρινας, Β. Βαβλιάρα» για την προσφορά ψωμιού με κρόκο καθώς και ενός τσουβαλιού αλεύρι, για το εργαστήριο της Αυτόνομης Διαβίωσης.
Το Σούπερ Μάρκετ «Πατσιούρας» στον Κρόκο Κοζάνης για την προσφορά κρουασάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας