Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ηρθαν, είδαν, ...έφυγαν

Της Άννας Διαμαντοπούλου
Στις 6 Ιανουαρίου 2016 απονέμεται στον Ελληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Δαφέρμο στις ΗΠΑ το βραβείο Norbert Wiener για το έργο του στις Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις,
χαρακτηριζόμενος ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς του αιώνα στη θεωρία των νόμων Διατήρησης. Λίγους μήνες πριν, ο Σταμάτης Κριμιζής, από τους κορυφαίους αστροφυσικούς της NASA, τιμήθηκε με το βραβείο Συνολικής Προσφοράς από το Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ, ενώ είναι ο μοναδικός επιστήμονας που «επισκέφθηκε» και τους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, μέσα από τα όργανα και τα διαστημικά οχήματα που σχεδίασε.
Το καλοκαίρι του 2014 ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιώργος Χρούσος (από τους κορυφαίους παγκοσμίως πλέον αναφερόμενους 250 επιστήμονες) τιμήθηκε με το Fred Conrad Koch Award, από την Endocrine Society στις ΗΠΑ, την ύψιστη διεθνώς διάκριση στον κλάδο της Ενδοκρινολογίας !

Μένω σε αυτές τις τρεις πιο πρόσφατες διακρίσεις Ελλήνων επιστημόνων ως ελάχιστο δείγμα του ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει η Ελλάδα. Ανθρώπων με τεράστιο επιστημονικό έργο, κύρος και σεβασμό παγκοσμίως.
Μένω και για ένα ακόμη λόγο. Οι άνθρωποι αυτοί μαζί με άλλους 8 εξίσου σημαντικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το 2010 ανταποκρίθηκαν τότε στην πρόσκλησή μου ως υπουργού Παιδείας να συγκροτήσουν το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Αρνήθηκαν κάθε αμοιβή για την προσφορά τους στην προσπάθεια αναζωογόνησης της έρευνας στη χώρα μας. Ζήτησαν και πήραν... ακομμάτιστη λειτουργία και στήριξη της Αριστείας. Το Συμβούλιο αυτό είχε τα χαρακτηριστικά Εθνικής Ελλάδος Ερευνας και στο διάστημα λειτουργίας του προσέφερε μεγάλο έργο, με κυρίαρχα μεταξύ άλλων:
• Καθοριστική συμμετοχή σε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο και προτεινομένη δομή (αναξιοποίητα) για την Ερευνα και την Τεχνολογία στην Ελλάδα.
• Τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΣΠΕΚ). Το ΕΣΠΕΚ είναι ένα σχέδιο τεκμηριωμένο, κοστολογημένο, ρεαλιστικό, μακροπρόθεσμο και κυρίως εξειδικευμένο, με συγκεκριμένες δράσεις και εστίαση στους στρατηγικούς τομείς που πρέπει να επενδύσουμε.
• Το έργο αξιολόγησης και επιλογής των διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση.
• Σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος «Αριστεία» για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προτάσεων.
Οι κορυφαίοι αυτοί Ελληνες, εθελοντές στη στήριξη της χώρας μας δεν έτυχαν βεβαίως ευγνωμοσύνης! Η «πολλοστή φορά δεξιά» τους οδήγησε στην αδρανοποίηση και αποχώρηση και η «πρώτη φορά Αριστερά» αγνόησε το έργο τους. Το ίδιο συμβαίνει με τους εξίσου σημαντικούς καθηγητές που δέχθηκαν να συνδράμουν στην αναβάθμιση της Ανώτατης Παιδείας, με την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στα Συμβούλια ΑΕΙ. Και η χώρα, εξαιτίας της διαχρονικής πελατειακής αντίληψης του πολιτικού συστήματος που αρνείται να μάθει, συνεχίζει να κουβαλάει το φορτίο του Σισύφου. Ως πότε;
πηγη:ΕΘΝΟΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/eleutherovima/item/42235-irthan-eidan-efygan-tis-annas-diamantopoylou

2 σχόλια:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ειδικός παθολόγος. είπε...

Δεν έχω καμία απορία για τους κορυφαίους επιστήμονες και καθηγητές που διαπρεπουν στο εξωτερικό, και είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την πρόοδό τους.Επειδή όμως έχω σπουδάσει στο εξωτερικό και ζώντας 10 χρόνια είναι πολλά, ο ίδιος έβλεπα πως αυτοί οι άνθρωποι εξελέσσονται. Γνωρίζω πολύ καλά , ότι οι Ελληνες επιστήμονες που είναι ικανοί και προοδεύουν, στο εξωτερικό,δέν ανέίκουν σε κανένα κόμμα, παρ όλο που ο καθένας τους έχει την πολιτική του ιδεολογία, δεν πέρνουν συστατικές επιστολές από κανένα κόμμα,δεν έχουν τον μπαμπά,η τον θείο, η τον γαμπρό,η τον ξάδερφο στα πανεπιστήμιο για να τους προωθήσει για να γίνουν καθηγητές , δάσκαλοι η ερευνητές. Εξελίσσονται με την αξία τους, την εργατηκότητά τους,την υπευθυνότυτά τους, την προθυμία τους, την φιλοτιμία τους καί κάνουν τα πάντα για την γνώση.Ετσι ξεχωρίζουν και φθάνουν στην κορυφή. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Το 1973 ήμουν φοιτητής στο πανεπιστήμιο. Γνώριζα ηδη έναν Ελληνα καθηγητή, παιδίατρος νεογνολόγος στο παναπιστήμιο Βέρνης της Ελβετίας.Ο άνθρωπος θέλησε να διεκδικήσει την έδρα του πανεπιστημίου παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης, και να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ξέρετε μαζύ με διάφορες ερωτήσεις τι άλλο του έκαναν. Διαβάζετε και γνωρίζετε τον Μαρξ? Δεν ξέρω αν ηταν η αιτία που τον έκοψαν και δεν πήρε τελικά την θεση στο πανεπιστήμιο , αλλά αυτός ο άνθρωπος επέστρεψε στην Ελβετία, ζεί ακόμη εκεί συνταξιούχος καθηγητής νεογνολογίας του πανεπιστημίου της Βέρνης. Συμπερασμα. Καλέστε λοιπόν όσους θέλουν να έπιστρέψουν στην Ελλάδα, να βοηθήσουν η ακόμα και να υπηρετήσουν τό κράτος, αλλά όπως αυτοί ξέρουν και έχουν μάθει, και οχι κομματιοκά η
περιστασιακά για να υπηρετήσουν κάποια συμφέροντα. Ετσι μόνον θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην Ελλαδα και θα αλλάξει κάτι στο κράτος. Τους χρειαζόμαστε για να αλλάξουν και πολλές παλιές νοοτροπίες. Κάντε λοιπόν μία αρχή για να αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα διότι αν συνεχίσουν τα πράγματα οπως είναι, θα είναι πολύ δύσκολα τα χρόνια που ερχονται για τα παιδιά μας. Υ.Γ. Κάνατε στο υπουργείο παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, πιστεύω πως αυτά τα γνωρίζατε, δεν έπρεπε να επιμείνετε να επιστρέψουν αυτοι οι επιστήμονες στην Ελλάδα, οχι μόνον να υπηρετήσευν τον τον τόπο αλλά για να μας βάλλουν το νερό στο αυλάκι?

Ανώνυμος είπε...

Γιατρέ την αρχή την έκανε Η Διαμαντοπούλου έφερε αυτούς τους κορυφαίου επιστήμονες στην Ελλάδα η οποίοι ήρθαν και μάλλιστα αφιλοκερδώς !!!!!
Η συνέχεια είναι γνωστή .....

Το Προφίλ μας