Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ευχαριστήριο για τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων μας στον Έρανο της Αγάπης 2015 της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης στο πλαίσιο του ιερού ναού αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

Προς:
o   Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης.
o   Σχολεία: Λύκειο Βελβεντού, Γυμνάσιο Βελβεντού, Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού.
o   Οικογένειες των μαθητών.

Ο ιερός ναός του αγίου Διονυσίου Βελβεντού εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους μαθητές: Βασιλική Μινάι (Α’ Λυκείου Βελβεντού), Ευθύμιο Καραγκιώζη και Μιχαήλ Αντωνίου (Α’ Γυμνασίου Βελβεντού), Δημήτρη Μινάι (ΣΤ’ Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού) και Νικόλαο Π. Γκαμπράνη (Ε’ Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού) για τη συμμετοχή τους στον Έρανο της Αγάπης 2015 της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης που πραγματοποίησε (6-12-2015) ο Ιερός Ναός στο πλαίσιο της ενοριακής του δικαιοδοσίας και ευθύνης.

Ο ιερός ναός ενημερώνει τις διευθύνσεις των Σχολείων αφ’ ενός για την (και) εκ μέρους του Σχολείου παιδαγωγική επιβράβευση των μαθητών, αφ’ ετέρου για την απόδοση τιμής στις σχολικές μονάδες και στους διδάσκοντες σ’ αυτές, που μαζί με τα ‘’γράμματα’’ μαθαίνουν στους μαθητές τους και ‘’του Θεού τα πράγματα’’, οδηγώντας έτσι τους μαθητές στο βάθος των πραγμάτων, όπου βρίσκεται και ‘’η των πραγμάτων αλήθεια’’ (Απολυτίκιον του αγίου Νικολάου).

Σε σχετική με το θέμα Εγκύκλιό του (Ποιμαντορική Εγκύκλιος για τον Έρανο της Αγάπης, αρ. πρωτ. 924/Κοζάνη, 30-11-2015) ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παύλος διευκρινίζει και φωτίζει την ενέργεια αυτή της Εκκλησίας καθώς απευθύνεται στο λαό και στον καθένα άνθρωπο ξεχωριστά: ‘’Η Ιερά Μητρόπολή μας, αφουγκραζόμενη τη σημερινή δυσχερή οικονομική κατάσταση του λαού μας, θα διενεργήσει και εφέτος τον Έρανο της Αγάπης’’.

Αξιολογικά και κατά προτεραιότητα ‘’η Εκκλησία δίνει πρώτα τον ουράνιο άρτο, γιατί αυτό είναι το έργο της, κι ύστερα όσο μπορεί δίνει και τον επιούσιο’’. Τον δίνει όχι μηχανικά και απρόσωπα: ‘’Η Εκκλησία δεν ασκεί τη φιλανθρωπία κατά υπηρεσιακό τρόπο, αλλά προσωπικά σε κάθε άνθρωπο, που έχει ανάγκη’’. Την ενδιαφέρει το ‘’ζεστό και προσωπικό πλησίασμα του ανθρώπου’’.

Στο ερώτημα: πού πάνε τα χρήματα του Εράνου; απαντά: ‘’Με τα έσοδα του Εράνου ενισχύεται το έργο των δύο Κοινωνικών Παντοπωλείων, τα οποία λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη στην Κοζάνη και τα Σέρβια’’. Οι ενισχυόμενοι από αυτά (εν τέλει από τον οβολό του καθενός πιστού) είναι πολλές οικογένειες: ‘’Σε αυτή τη δύσκολη εποχή βρίσκουν θαλπωρή στα Κοινωνικά Παντοπωλεία περί τις 670 οικογένειες, και δυστυχώς ο αριθμός όλο και αυξάνεται’’. Αυτό το τελευταίο είναι ανησυχητικό. Φαίνεται πως ο πάτος είναι ακόμα πιο κάτω.

Ο Σεβασμιώτατος τονώνει το αίσθημα της προσωπικής στάσης που μπορεί να ξεπερνάει τα οποιαδήποτε οργανωμένα πλαίσια που πολλές φορές αποκοιμίζουν συνειδήσεις: ‘’Αγαπητά μου, παιδιά, η εκκλησιαστική φιλανθρωπία είναι πρώτα άσκηση έμπρακτης αγάπης από τον κάθε πιστό και ύστερα οργανωμένη λειτουργία της πίστεως από την Εκκλησία’’. Το πρόσωπο και η ενσυνείδητη ενέργειά του μπορεί να δημιουργήσει σχέση και να πυροδοτήσει καταστάσεις ειρηνικές: ‘’ας ξεκινάμε λοιπόν πάντοτε από την αγάπη προς το συνάνθρωπό μας κι ας βοηθούμε, όσο μπορεί ο καθένας, τη φιλανθρωπική διακονία της Εκκλησίας μας’’.

Πρωτοστατώντας σ’ αυτή ‘’τη φιλανθρωπική διακονία της Εκκλησίας μας’’ ο Σεβ. κ. Παύλος παίρνει τη φωνή των αδυνάτων πάνω του και νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει προσωπικά τον καθένα: ‘’Απομένει να σας ευχαριστήσουμε προσωπικά, αλλά και εκ μέρους όλων εκείνων, οι οποίοι από το δικό σας υστέρημα ή περίσσευμα βρίσκουν στην ανάγκη τους έμπρακτη παρηγοριά και ανακούφιση’’.   

Καλά Χριστούγεννα, παιδιά!

Ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού
Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
Παπαδάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας