Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Το εκκρεμές με τους «153»

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Είναι να απορεί κανείς γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει το μεγάλο βήμα.
Να απαλλαγεί από τις στείρες ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις και με την εμπειρία που έχει πλέον αποκτήσει, να προχωρήσει μπροστά.
Καλύτερη ευκαιρία γι' αυτό δεν έχει παρουσιαστεί για τη χώρα ή την κυβέρνηση εδώ και έξι χρόνια.
Από τότε που επιβλήθηκε το πρώτο Μνημόνιο έως και τον περασμένο Αύγουστο με το τρίτο Μνημόνιο και την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ουσιαστικά όλο αυτό το διάστημα μπο-ρεί κυριολεκτικά να ήταν μια εξαετή, αργόσυρτη και ιδιαίτερη οδυνηρή διαδικασία, η οποία όμως λίγο θέλει τώρα να αποδειχθεί, υπό προϋποθέσεις, και ως μια «προετοιμασία» για ένα εφαλτήριο που θα βοηθήσει τη χώρα να κάνει το μεγάλο άλμα.

Αρκεί σ' αυτό το κρίσιμο χρονικά σημείο να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις.
Θετικό είναι ότι ο πρωθυπουργός αρχίζει να αντιλαμβάνεται και για πρώτη φορά δηλώνει δημοσίως το αυτονόητο ότι, δηλαδή, η οικονομία είναι και θέμα ψυχολογίας.
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ. Το ζήτημα, τώρα, είναι να μη χαθεί η ευκαιρία, να μη «βαλτώσει» η προσπάθεια και να γίνει η σωστή εκμετάλλευση της συγκυρίας και των ισορροπιών.
Απαραίτητο είναι να εγκαταλειφθεί η αριστερίστικη -και όχι απαραίτητα η αριστερή- ματιά που χαρακτήριζε πολλές από τις ιδέες και πράξεις της κυβέρνησης, τουλάχιστον στην πρώτη φάση από τον Ιανουάριο έως και τις αρχές Αυγούστου.
Το δεύτερο και ουσιαστικότερο είναι να εγκαταλειφθεί η εντύπωση ότι οι «153» είναι ασφαλής πλειοψηφία και υπό τον φόβο κάποιας ενδεχόμενης διαρροής εγκλωβιστεί και αυτοπαγιδευθεί η ίδια η κυβέρνηση επιλέγοντας την αδράνεια.
Η αναποφασιστικότητα και ο φόβος σ' αυτή τη φάση είναι οι μεγάλοι εχθροί για την οικονομία, αλλά και γενικά για τη χώρα.
Γιατί αυτή οδηγεί σε αναβολή κρίσιμων αποφάσεων, αναδεικνύει τις παιδικές αρρώστιες της παρούσας κυβέρνησης και προβάλλει τις αδυναμίες της.
Είναι όλα αυτά που απεύχονται όσοι ξένοι αναλυτές, πολιτικοί και εν δυνάμει μελλοντικοί επενδυτές παρακολουθούν όσα γίνονται ή σχεδιάζεται να γίνουν στην Ελλάδα.
Και όσο οι «153» κρύβουν όλους εκείνους που θα ήθελαν να επισπεύδονται οι κρίσιμες αποφάσεις για να αλλάξει σελίδα η χώρα, θα γίνονται η τροχοπέδη ή καλύτερα το πέπλο που δεν θα αφήνει ελεύθερο το πεδίο για να φανεί η πλήρης εικόνα της σημερινής κατάστασης κι αυτή που μπορεί να προκύψει στο μέλλον.
Μιας κατάστασης που θα διαμορφώνεται από ευρύτερες πλειοψηφίες, αφήνοντας πίσω μίζερες επιλογές που κρατούν καθηλωμένη την οικονομία και τη χώρα ολόκληρη, προκειμένου να διατηρηθεί η «πολιτική καθαρότητα» εκείνων που τάσσονται κατά της προόδου.
Άλλωστε η ΛΑΕ τέθηκε εύκολα εκτός Βουλής. Ο Αλ. Τσίπρας μπορεί χωρίς οίηση να είναι ο νικητής. Αρκεί να το θελήσει...
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας