Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Ο Τσίπρας, ο Γιάνης και ο Ναπολέων

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Ώστε τα πράγματα είναι τόσο απλά, όπως ακριβώς τα διατυπώνει ο πρωθυπουργός για τον Γιάνη Βαρουφάκη.
«Μπορείτε να τον κατηγορήσετε, λέει, για τα εκκεντρικά πουκάμισα που φοράει, μπορείτε να τον κατηγορήσετε γιατί κάνει διακοπές στην Αίγινα, αλλά λαμόγιο δεν είναι».
Τόσο απλά λοιπόν είναι τα πράγματα για τον πρωθυπουργό και με βάση την απλοϊκή αυτή λογική επαίρεται μάλιστα για την επιλογή του και καλύπτει πλήρως τον πρώην υπουργό Οικονομικών.
Ότι οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή, είναι μία ασήμαντη λεπτομέρεια.
Ότι επεξεργαζόταν σχέδια για επιστροφή στη δραχμή και συνέπλευσε με τους στόχους που ξεδίπλωνε μεθοδικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη είναι σύμπτωση και ένα απλό πλημμέλημα.

Ότι μαζί με τον υιό ενός αξιόλογου Αμερικανού οικονομολόγου, του Τζον Κένεθ Γκαλμπράιθ, σχεδίαζε το παράλληλο νόμισμα, την πληρωμή με υποσχετικές και με υπογραφές σε κουρελόχαρτα, που ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας είχε αποκλείσει, είναι άνευ σημασίας.
Ακόμη και το «χακάρισμα» στα ΑΦΜ των φορολογούμενων που είχε επιχειρήσει, και το οποίο επισείει ποινή κάθειρξης, ο πρωθυπουργός το προσπερνά.
Αρκεί που ντύνεται σαν τον? Μάγκα, κάνει διακοπές στην Αίγινα, όταν όλη η Ελλάδα αγωνιά για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, και δεν είναι «λαμόγιο».
Ο Μέγας Ναπολέων είχε μία αλάνθαστη συνταγή όταν ήθελε να στελεχώσει τον αυτοκρατορικό στρατό του. Τον έξυπνο και τεμπέλη τον κάνεις στρατηγό, τον έξυπνο και ενεργητικό επιτελάρχη, αλλά τον ανορθόδοξο και ενεργητικό τον διώχνεις.
Απλώς το τελευταίο άργησε να έρθει. Οι έξι μήνες Βαρουφάκη έφεραν το Βατερλό. Οι τράπεζες έκλεισαν και τα capital controls προκαλούν ζημίες στην οικονομία πάνω από 2 δισ. την εβδομάδα, το Χρηματιστήριο έχασε 10 δισ. από την κεφαλαιοποίηση, οι επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία αυξάνεται.
Η οικονομία αντί για ανάπτυξη κοντά στο 3% φέτος (πάνω από 5 δισ. σε απόλυτους αριθμούς) θα έχει ύφεση έως και 4% (πάνω από 7 δισ. υποχώρηση του ΑΕΠ).
Συνολικά ο Γιάνης με τα παρδαλά πουκάμισα ζημιώνει την Ελλάδα με 12 δισ. και την χρεώνει με ένα τρίτο Μνημόνιο.
Δεν είναι λαμόγιο, αλλά από τη σύσταση του νεότερου ελληνικού κράτους κανένας υπουργός Οικονομικών δεν τα κατάφερε τόσο... καλά.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας