Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Είχαν μόνο μία ιδέα κι αυτή ήταν λάθος

Του Πάσχου Μανδραβέλη
Το μεταναστευτικό είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, η πιο ορατή αποτυχία χάραξης πολιτικής από το παράξενο κυβερνητικό υβρίδιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προέκυψε μετά τις εκλογές. Μέρα με τη μέρα τα αποτελέσματα της αδράνειας και των άστοχων κινήσεων θα αποκαλύπτονται, είτε παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα, όπως ήταν ο καταυλισμός στο Πεδίον του Άρεως, είτε μικρή, όπως ήταν η αποτυχία κυβέρνησης-Περιφέρειας Αττικής να αντιμετωπίσουν την τοξική πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο.

Το βασικότερο πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης, πέρα από τη διαχειριστική ανεπάρκεια όσων εκλήθησαν να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό, είναι ότι είχε μόνο μία ιδέα κι αυτή ήταν λάθος. Ενώ υπήρχαν και υπάρχουν τεράστια προβλήματα του παρόντος, η κυβέρνηση εξάντλησε το εξάμηνο συζητώντας για το πρόβλημα του χρέους, το οποίο είναι μεν αγκάθι αλλά μετά το 2022. Ετσι οι υπουργοί, αντί να στρωθούν και να μάθουν το αντικείμενό τους μπας και λύσουν κανένα πρόβλημα, εξαντλούσαν τον χρόνο τους κάνοντας το μόνο που ήξεραν:
ξημεροβραδιάζονταν στα τηλεοπτικά καφενεία καταγγέλλοντας τους δανειστές και δοξολογώντας την «περήφανη διαπραγμάτευση» που έκανε ο ανεκδιήγητος κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Εν τω μεταξύ τα προβλήματα της καθημερινότητας φούντωναν. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, που σύμφωνα με την αρμόδιο υπουργό κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου «το πολύ να φτάσουν τους 100.000 το 2015» (ΣΚΑΪ 14.4.2015), ήδη ξεπέρασαν τις 120.000 και δεν ξέρουν πού να «λιαστούν».
Είναι λογικό να αποτύχει μια κυβέρνηση που εξελέγη και κυβέρνησε με βάση εμμονές και γινάτια. Η συκοφάντηση του μνημονίου ως πηγή κάθε κακού στην Ελλάδα δεν άφησε χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ (για τους ΑΝΕΛ δεν το συζητάμε, είναι χαμένη περίπτωση) για επεξεργασία πολιτικών και χάραξη σχεδίων. Για κάθε πρόβλημα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ένα σύνθημα και μία λύση: φταίει το μνημόνιο, ας καταργήσουμε το μνημόνιο. Ετσι δεν μπορούσαν να σκεφτούν τι θα κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο ή στον Υμηττό, ή πώς θα σχεδιάσουν την επόμενη μέρα στο μεταναστευτικό. Οι υπουργοί που επέλεξε ο κ. Τσίπρας κούτσουρα απελέκητα μπήκαν στην κυβέρνηση κι ως κούτσουρα επιπλέουν. Δεν έχουν μάθει τίποτε περισσότερο από το να καταγγέλλουν το σύστημα, τον καπιταλισμό, τον νεοφιλελευθερισμό, το μνημόνιο κι όποιον άλλον έχουν πρόχειρο στα πάνελ που ξημεροβραδιάζονται.

Εν τω μεταξύ τα προβλήματα της καθημερινότητας θα φουντώνουν...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας