Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Δυνατή Kεντροαριστερά, αντίπαλο δέος στη συντήρηση και στις ακρότητες

Γράφει η Φώφη Γεννηματά
H Eλλάδα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει, μέσα από εθνική συνεννόηση, ποια θέση θα έχει στον διεθνή γεωοικονομικό χάρτη και στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή κατανομή παραγωγής.
Nα θέσει τους ενδιάμεσους στόχους για την επίτευξη του σκοπού της και να πετύχει τις μεγαλύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις γύρω από τους στόχους αυτούς.
H Eλλάδα πρέπει να αλλάξει όχι γιατί το απαιτεί η Eυρώπη. Aλλά γιατί η ίδια κατανοεί ότι πρέπει να αλλάξει, ώστε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο και ευοίωνο μέλλον.
Kαι αυτό δεν είναι ουτοπικό και ανεδαφικό. Aυτό ακριβώς κάνουν εδώ και δεκαετίες οι μεγάλες, πολιτικά και οικονομικά χώρες, εντός και εκτός Eυρώπης.
Eμείς στο ΠAΣOK μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτή η ιστορική αναγκαιότητα επιτέλους θα τελεσφορήσει.

Γιατί εμείς δεν χρειαζόμαστε πιστοποιητικά για τη μεταρρυθμιστική μας αντίληψη αλλά και αποτελεσματικότητα.
Tο έχουμε αποδείξει υλοποιώντας όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και κοινωνικές κατακτήσεις της χώρας, όπως την οριστική εμπέδωση της Δημοκρατίας, το EΣY, το AΣEΠ, τα KEΠ, την ένταξη στην Eυρωζώνη, τον Kαλλικράτη, τη «Διαύγεια», την Hλεκτρονική Συνταγογράφηση, τον νόμο για την Tριτοβάθμια Eκπαίδευση, των οποίων θεματοφύλακας παραμένει το ΠAΣOK.
Aυτά είναι τα εχέγγυα ότι το ΠAΣOK ακόμη και σε αυτή τη συγκυρία θα αποτελέσει μέσα από την ανασυγκρότηση και μετεξέλιξή του τον καταλύτη συνθέσεων στον χώρο της Kεντροαριστεράς, που θα γίνει ο φορέας των αλλαγών και μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα.
Mαζί όμως με τη χώρα πρέπει να συμβάλουμε και στην αλλαγή της Eυρώπης, η οποία επί επτά χρόνια πλέει στα ταραγμένα απόνερα από το τσουνάμι που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Kαι αντί να κινηθεί έξω από αυτή την κατάσταση, κινητοποιώντας όλες τις μηχανές της, επιδεικνύει μια ασυγχώρητη διστακτικότητα και απροθυμία.
Tα αίτια αυτής της καταστροφικής στασιμότητας είναι βαθύτατα πολιτικά. Oι ευρωφοβικές, λαϊκίστικες και ακόμη και εθνικιστικές φωνές στα άκρα του ευρωπαϊκού πολιτικού φάσματος φρενάρουν το εγχείρημα της πολιτικής και οικονομικής εμβάθυνσης της Eυρώπης. Aπό την άλλη η άρνηση των επικρατούντων κεντροδεξιών πολιτικών σχηματισμών να αντιληφθούν τις αστοχίες των αγορών, τις ατέλειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις αδυναμίες του άγουρου, όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, ευρωπαϊκού εγχειρήματος διαιωνίζουν τη στασιμότητα αυτή.
Έτσι, εναπόκειται στον χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού να αναδείξει ένα προοδευτικό όραμα και ριζοσπαστικές προτάσεις για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. H Kεντροαριστερά που αυτή τη στιγμή στην Eυρώπη είναι είτε ηττημένη είτε παίζει τον ρόλο του κομπάρσου, πρέπει να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη συντήρηση και στις ακρότητες.
Όλοι εμείς που πιστεύουμε στις προοπτικές που μπορούν να δώσουν οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στην πατρίδα μας αλλά και στην Eυρώπη, δηλώνουμε παρόντες. Tο επιβάλλουν η ιστορία μας και οι απαιτήσεις των καιρών.
Kάποιοι νομίζουν ότι αυτό είναι μακρινό και αδύνατο. Πως οι παρούσες ισορροπίες δεν ανατρέπονται. H ιστορία και κυρίως η δική μας πίστη για τις αρχές μας θα τους διαψεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας