Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

EFSF: Τέλος του ελληνικού προγράμματος απόψε και τα χρήματα δεν είναι διαθέσιμα

Την ολοκλήρωση του προγράμματος για την Ελλάδα απόψε ανακοίνωσε ο EFSF, κάτι που από αρκετούς εκλαμβάνεται ως σημάδι πως δεν θα δοθεί η παράταση που ζήτησε η Ελλάδα.
«Το πρόγραμμα ελληνικής βοήθειας του EFSF λήγει απόψε τα μεσάνυχτα. Κατά συνέπεια, η τελευταία δόση του δανείου του EFSF του 1,8 δισ. ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη
για την Ελλάδα και θα ακυρωθούν τα 10,9 δισ. του EFSF για την κάλυψη του κόστους της πιθανής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του EFSF θα λήξει σήμερα χωρίς κάποιο διακανονισμό για τη συνέχεια και τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος μπαίνουν σε κίνδυνο», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Εξαιτίας των οικονομικών πολιτικών που έχουν υιοθετηθεί υπό το πρόγραμμα του EFSF, η χώρα ήταν σε καλό δρόμο για την ισχυρή ανάπτυξη μέχρι το δεύτερο μισό του 2014. Οι πολλές θυσίες που έπρεπε να κάνουν οι Ελληνες απέδιδαν. Η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα. Η χώρα ήταν σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές ξανά και είδε το υψηλό ποσοστό ανεργίας να μειώνεται. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα ήταν ο πρωταθλητής των μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2014, με ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί, αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να επιστρέψει στο δρόμο της μεταρρύθμισης εντός της ευρωζώνης», τόνισε ακόμη.
Το πρόγραμμα του EFSF ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου του 2012, σημειώνει ακόμη η ανακοίνωση. Αρχικά θα ολοκληρωνόταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, αλλά επεκτάθηκε δύο φορές μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο EFSF εκταμίευσηε 141,8 δισεκατομμύρια προς την Ελλάδα. Αυτό το ποσό περιελάμβανε 48,2 δισ. για την κάλυψη του κόστους της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης. Από αυτό το ποσό, τα 10,9 δισεκατομμύρια δεν χρειάστηκαν και αργότερα επιστράφηκαν στον EFSF. Ετσι, το εξαιρετικό ποσό του δανείου φτάνει τα 130,9 δισεκατομμύρια. Αυτό κάνει τον EFSF το μεγαλύτερο δανειστή έως τώρα.
Το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ήταν μοναδικό από πολλές απόψεις, συνεχίζει η ανακοίνωση. Δεδομένης της σοβαρότητας στη διαρθρωτική αδυναμία της χώρας και τις ανάγκες προσαρμογής, ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα του EFSF ή ESM. Περιελάμβανε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με σημαντικές απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές. Η Ελλάδα επωφελείται από μία μέση ωρίμανση δανείων που ξεπερνά τα 30 χρόνια. Η χώρα δεν θα πληρώνει τόκους για τα δάνεια του EFSF έως το 2023. Αυτές οι ευνοϊκές δανειακές συνθήκες παρείχαν στην Ελλάδα εξοικονόμηση πόρων του προϋπολογισμού που ξεπερνούν τα 16 δισεκατομμύρια για το 2013 και το 2014 συνδυαστικά. Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από το 4% του ΑΕΠ για κάθε ένα από τα δύο χρόνια.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας