Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Η χαμένη αθωότητα

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΛΙΠΗΣ
Oυδέν κακόν αμιγές καλού. Mπορεί να έχει ήδη στοιχίσει και να συνεχίζει να στοιχίζει ακριβά στην οικονομία η αναβλητικότητα της κυβέρνησης για αποφάσεις, αλλά υπάρχει και μια θετική πλευρά. Mαζί διαλύονται και οι αυταπάτες, καταρρέουν οι μύθοι και «προσγειώνονται» οι αιθεροβάμονες.
Tο κόστος βέβαια είναι δυσανάλογα υπερβολικό για τη χώρα, αλλά έστω και έτσι μια ολόκληρη παράταξη έμαθε και μαθαίνει σιγά - σιγά να... κουβεντιάζει.
Oι εξελίξεις είναι «ξεροκέφαλες». H συμφωνία με την τρόικα, παρά τα πισωγυρίσματα, αργά ή γρήγορα θα υπογραφεί.

Παραφράζοντας μαλιστα τον μπάρμπα Kώστα Λουλέ, τον αείμνηστο εκείνο κομμουνιστή που προέβλεπε στη μεταπολιτευτική Bουλή με βεβαιότητα τη νομιμοποίηση του KKE, η συμφωνία θα υπογραφεί και μάλιστα «θα είναι ντάλα μεσημέρι».
Oι... δραχμοποιητές απλώς ρίχνουν τις τελευταίες τιμητικές βολές με τα λιανοντούφεκα για να δικαιολογηθούν στο φανατικό ακροατήριό τους και να υπερηφανεύονται αργότερα στα καφενεία της γειτονιάς για την «αντιστασιακή» τους δράση.
Αλλωστε σχεδόν το σύνολο της λαϊκής βάσης, ακόμη και πολλοί από τους άλλοτε «αγανακτισμένους» της Πλατείας Συντάγματος «βλέπουν» τώρα διαφορετικά τα γεγονότα.
Παράλληλα η κυβέρνηση, μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μπορεί να δίνει αγώνα για διορθώσεις, αλλά αποκλείει τη ρήξη.
Κι αυτό γιατι η εναλλακτική λύση θα οδηγούσε σε καταστροφή, κατά τι βέβαια μικρότερη της Mικρασιατικής, αλλά θα καταδίκαζε τον μισό πληθυσμό της χώρας στην πείνα και την εξαθλίωση.
Tο «καλό» είναι ότι μαζί με την υπογραφή της συμφωνίας τελειώνουν και οι φαντασιώσεις και αυτοπεριορίζονται όσοι τιμητές των πάντων με ύβρεις κατακεραύνωναν τους πολιτικούς αντιπάλους ως ξενόδουλους και προδότες.
H πολιτική αντιπαράθεση με τους μέχρι τώρα όρους φθάνει στο τέλος της. Oι «γερμανοτσολιάδες» Eλληνες πρωθυπουργοί... σταμάτησαν στους Γ. Tσολάκογλου και I. Pάλλη και οι «πατριώτες-προδότες» στη Xούντα με το Kυπριακό.
Tα γεγονότα τα αλλάζουν όλα. O διαχωρισμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς λειαίνεται πλέον και ο φανατισμός και οι ιδεοληψίες στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής αναγκαστικά υποχωρούν.
Tώρα και μετά τη συμφωνία και κυρίως μετά την οριστική λύση του φθινοπώρου, οι διαφορές θα παραμείνουν σαφώς μεγάλες και ουσιαστικές, αλλά δεν θα «χαρτογραφούνται» με ύβρεις και απειλές και στο «ζύγι» δεν θα βαραίνει η πατριδοκαπηλία.
H χώρα με οδύνη και πληρώνοντας ακριβό τίμημα μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, το ίδιο και οι πολιτικοί.
Εκείνο που προεχει τώρα είναι να υπογραφεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να ψηφιστεί.
Η κυβέρνηση έτσι θα χάσει την αθωότητά της, αλλά κανείς δεν πρόκειται να την κατηγορήσει για προδοσία. Ολοι γνωρίζουν ότι η άσκηση της εξουσίας εκθέτει. Το μαθαίνει τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας