Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Όταν ο Βενιζέλος αποκάλυψε τον Τσίπρα

Του Νότη Παπαδόπουλου
Ένας πολιτικός αρχηγός που έχει φύγει  από τον μάταιο ετούτο κόσμο, τόλεγε συχνά κι είχε απολύτως δίκιο: «Και τους τριακόσιους της Βουλής να μπορείς χρησιμοποιήσεις είναι ζήτημα αν θα καταφέρεις να  σχηματίσεις μία καλή κυβέρνηση 15 ικανών υπουργών, με κοινό νου, δυνατότητα συνεννόησης και στοιχειώδη επάρκεια για να χειρισθούν τις σημαντικές υποθέσεις της χώρας». 
Αυτά, πριν από την κρίση - όταν  η χώρα δεν αντιμετώπιζε τις σημερινές προκλήσεις ενώ η εκλογή στη Βουλή ήταν «παράσημο» και φιλοδοξία ζωής . 
Το πρόβλημα παίρνει σήμερα πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα για το  πολιτικό προσωπικό της χώρας :οι υπουργοί χρειάζεται  να έχουν προσωπικές παραστάσεις από τις διεθνείς εξελίξεις ,  επιστημονική κατάρτιση και αντίληψη των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στη χώρα για να μπορέσουν να χειρισθούν τα πολύπλοκα θέματα που ανακύπτουν στους περισσότερους τομείς διακυβέρνησης .

Όμως ποιος σοβαρός επιστήμονας ,επαγγελματίας ή επιχειρηματίας θα αφήσει τη δουλειά του για να μπει στην πολιτική αρένα και να καταπιαστεί με τα κοινά όταν υπάρχει πλήρης απαξίωση των πολιτικών στα μάτια του κόσμου ενώ μπορεί να βρεθεί κιόλας στα καλά καθούμενα να κατηγορείται  ή να υβρίζεται λόγω της εκτός ορίων ,ανθρωποφαγικής αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων.

Οι καταθλιπτικές αυτές διαπιστώσεις επιβεβαιώθηκαν με απίστευτη καθαρότητα  στην κρισιμότερη, ίσως, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή μεταξύ πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, στην οποία ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος έδωσε - για μία ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες - ρεσιτάλ κοινοβουλευτισμού, βαθιάς πολιτικής σκέψης, επιστημονικής κατάρτισης και συνολικής παιδείας απέναντι σε έναν ημιμαθή, απροετοίμαστο, κουτοπόνηρο και φοβικό Τσίπρα και σε έναν  εξυπνάκια  και αφασικό και απογοητευτικό ακόμη και για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά δεδομένα αρχηγό των ΑΝΕΛ ο οποίος έφτασε  από το βήμα της Βουλής - με θεατή την αδέκαστη και δίκαιη κατά τ' άλλα Πρόεδρο της Βουλής- να παροτρύνει την αντιπολίτευση να "πέσει στα τέσσερα"!

Αξίζει να διαβάσει κανείς πώς ο κ. Βενιζέλος μέσα σε πέντε προτάσεις περιέγραψε το πολιτικό ναυάγιο της χώρας επί  ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας ανάγλυφα ότι ο "βασιλιάς είναι γυμνός ". Είπε χαρακτηριστικά:

"Η κυβέρνηση μπούκωσε την ελληνική κοινωνία επί 4,5 μήνες, με ψευτολεβέντικες απειλές, με σενάρια εκλογών και δημοψηφίσματος, με εσωκομματικές κόντρες, με ενδοκυβερνητικές τριβές, με προσωπικές ατζέντες των στελεχών της, κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών. Και μας παρουσίασε μια καταπληκτική αφήγηση για το ποιος είναι καλός και ποιος κακός διεθνώς. Υπόδειγμα γεωπολιτικής και γεωοικονομικής ανάλυσης.

Είναι οι καλοί Ρώσοι κατά της κακής Δύσης. Θα πάρουμε και προκαταβολή από τον αγωγό. Θα βοηθήσουν και οι Κινέζοι αγοράζοντας ομόλογα. Μετά, είναι οι καλοί Αμερικάνοι κατά των κακών Ευρωπαίων. Μετά, είναι η καλή κα Μέρκελ, τώρα δεν είναι η μαντάμ Μέρκελ, η καλή κα Μέρκελ, η φίλη μας, στον ώμο της οποίας ακουμπάμε και λέμε τον πόνο μας, έναντι του κακού κ. Σόιμπλε. Και ο κ. Γιουνκέρ μπαλαντέρ. Ήταν ο καλός Γιουνκέρ, ενώ οι άλλοι ήταν κακοί όπως ο κ. Ντάισεμπλουμ, αλλά τώρα έγινε κι ο Γιουνκέρ κακός.

Φοβερή ανάλυση δηλαδή. Συγκλονιστικού επιπέδου θεωρητικού και πολιτικού. Και αφού πήγε ο κ. Βαρουφάκης στο Πάσχα των Καθολικών και συνάντησε την κα Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον και της είπε «θα πληρώνουμε  εις το διηνεκές τις υποχρεώσεις μας», χθες έγινε η μεγάλη κίνηση πριν το Κούγκι, ανάψαμε το δαυλό. Ζητήσαμε από την κα Λαγκάρντ να δεχθεί να καταβάλλουμε τις δόσεις με το μοντέλο Ζάμπια, δηλαδή όλες μαζί στο τέλος Ιουνίου. Και είπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ναι. Είπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «ναι, βεβαίως».(...)  Η λογική είναι ότι θα φοβηθούν, ότι τους απειλούμε με οικονομική αυτοκτονία και έχουμε βάλει το πιστόλι στον κρόταφο και από τον φόβο τους μην πιτσιλιστούν από τα αίματα, θα σπεύσουν να μας βοηθήσουν…"

Και πρόσθεσε ο κ.Βενιζέλος:"Τι θα γίνει μετά τις 30 Ιουνίου; Θα βγούμε την 1η Ιουλίου; Εμείς θέλαμε να βγούμε 1η Μαρτίου του 2015. Θα περιμένουμε να τελειώσει το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Έστω θα βγούμε το Μάρτιο του 2016; Μιλήστε, ποιος είναι ο ορίζοντας της χώρας, το σχέδιο; Πότε διεκδικεί προστατευμένη επάνοδο στις αγορές η χώρα; Τι της κομίζετε, τι της λέτε; Τι λέτε στον ελληνικό λαό;

Και αν στόχος είναι να σερνόμαστε, να τρώμε σάρκες, εθνικό χρόνο, στο ενδιάμεσο θα έχει αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η ελληνική οικονομία, η θέση μας θα έχει γίνει ακόμη χειρότερη διαπραγματευτικά. Ο καθένας μπορεί ν’ αξιολογήσει τ’ αποτελέσματα. Να συγκρίνει λόγια προεκλογικά και πρακτικά αποτελέσματα.(...) Ποιος θα πληρώσει κ. Τσίπρα το κόστος του χαμένου εξαμήνου, του εξαμήνου της οπισθοχώρησης; Πείτε τον στον ελληνικό λαό, στους Υπουργούς σας, στους Βουλευτές σας."

 Δυστυχώς ο κ.Τσίπρας δεν απάντησε ποτέ στις ερωτήσεις Βενιζέλου .Και η κυβέρνηση εξακολουθεί να πελαγοδρομεί ψάχνοντας νάβρει μια ανατροπή στη διαπραγμάτευση για να καθησυχάσει τους «δικούς της» και τον ελληνικό λαό που τη ψήφισε ,και ένα σωσίβιο για να κρατήσει τη χώρα στην επιφάνεια, όταν όλες οι δυνάμεις ,όλων, έχουν εξαντληθεί και η άβυσσος συνεχώς πλησιάζει. Ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Ν. Παπαδόπουλος-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας