Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Εκδρομείς από το Βελβεντό στο Σαραντάπορο και στην Έκθεση τοπικών προϊόντων

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Εκδρομή – προσκύνημα στην Ενορία της Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου της Ιεράς Μητροπόλεως  Ελασσώνος πραγματοποίησε (14-6-2015) ο Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης με τη συμμετοχή 50 εκδρομέων-προσκυνητών από το Βελβεντό και ομογενών μας από Αμερική, Αυστραλία και Γερμανία, μαθητών των σχολείων μας Δημοτικού και Γυμνασίου,
προκειμένου να ασπασθούν οι πιστοί την ‘’Τιμία Κάρα της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων Αιδηψού’’ και η οποία φιλοξενείται (αυτές τις ημέρες) στο Σαραντάπορο.

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου υποδέχτηκαν τους εκδρομείς, φιλόξενα και με αγάπη, ο Εφημέριος του Ιερού Ναού, π. Κωνσταντίνος Γκαλίτσιος, το Εκκλ. Συμβούλιο και ο Αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων ο οποίος μίλησε κατάλληλα, θεόπνευστα και χριστοκεντρικά, ενισχύοντας την ελπίδα στα πρόσωπα, μέσα από τη μαρτυρία και το μαρτύριο, μέσα από το παράδειγμα της Αγίας Μαρίνας στη σχέση της με το όνομα και το πρόσωπο του Χριστού.

Η μαρτυρία και το συνοδεύον αυτήν μαρτύριο για το όνομα του Χριστού της 15χρονης μάρτυρος Μαρίνας το έτος 270, στην Αντιόχεια της Πισιδίας έρχονται ολοζώντανα μπροστά μας με τη θέα της Τιμίας Κάρας και ο ασπασμός της, κομίζει γεύση και αίσθηση πραότητας και γλυκύτητας. 

‘’…Και αχθείσαν (την Μάρτυρα) εις ερώτησιν, ομολογεί το όνομα του  Χριστού…το του Κυρίου Ιησού Χριστού επικαλούμαι όνομα…’’, είπε. Τότε ‘’εκέλευσεν ο ηγεμών ταθήναι αυτήν (την αγ. Μαρίνα) και ράβδοις απηνώς καταξαίνεσθαι, και τω αίματι αυτής η γη εφοινίσσετο. Είθ’ ούτως αναρτηθήναι ταύτην προστάττει και το σώμα αυτής ξέεσθαι επί πολύ, μετά τούτο έβαλεν αυτήν εις φυλακήν… Εις ετέραν εξέτασιν αχθείσα, λαμπάσι πυρός κατακαίεται και επί σκεύους ύδατος πλήρους κατά κεφαλής εμβάλλεται…  Επί τούτω θυμωθείς ο ηγεμών, ξίφει την κεφαλήν αυτής απέτεμεν’’. (Συναξάρι).   

Ασπαστήκαμε την Κάρα της Αγίας και κάναμε σύντομη δέηση. Οι ψάλτες μας, Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας και Δήμητρα Βαλωμά έψαλαν το Απολυτίκιο, το Κοντάκιο και το Μεγαλυνάριο της Αγίας.

Εκ μέρους του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού προσφέραμε στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου μία φορητή ξύλινη εικόνα του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, ακριβές αντίγραφο (σε μεταξοτυπία) της πρωτότυπης εικόνας (1971), έργο του Βελβεντινού λαϊκού ζωγράφου Χαρίσιου Τσιουκαρδάνη.

Παραδώσαμε στον Εφημέριο του Ναού μελισσοκέρια - προσφορά των χριστιανών από το Βελβεντό στην Αγία Μαρίνα. 











ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.
Κατά την επιστροφή επισκεφτήκαμε τη θαυμάσια και εντυπωσιακή ‘’5η Έκθεση τοπικών και αγροτικών, βιοτεχνικών προϊόντων, 12, 13 και 14 Ιουνίου 2015, Σέρβια, στο Τούρκικο Σχολείο’’. Νέοι επιστήμονες και νέοι παραγωγοί, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες δίπλα και μαζί με προϊόντα συνεταιριστικής διαδικασίας απεικονίζουν την αγωνία και θρέφουν την ελπίδα για ένα ευοίωνο μέλλον μέσα από μια ‘’αναγκαιότητα’’ σύνθεσης και συνεργασίας. Πάντοτε και παντού ο παρωπιδισμός υπήρξε φοβικός, ανωφελής και μάταιος.

Απολυτικόν Αγίας Μαρίνης
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον. Γερασίμου.
Μνηστευθείσα τω Λόγω Μαρίνα ένδοξε, των επίγειων την σχέσιν πάσαν κατέλιπες, και ενήθλησας λαμπρώς ως καλλιπάρθενος, τον γαρ αόρατον εχθρόν, κατεπάτησας στερρώς, οφθέντα σοι Αθληφόρε. Και νυν πηγάζεις τω κόσμω, των ιαμάτων χαρίσματα.

Κοντάκιον
Ήχος γ’. Η Παρθένος σήμερον.
Παρθενίας κάλλεσι, πεποικιλμένη παρθένε, μαρτυρίου στίγμασι, στεφανωθείσα Μαρίνα, αίμασιν, αθλητικοίς τε ρεραντισμένη, θαύμασι, καταλαμφθείσα των ιαμάτων, ευσεβώς Μάρτυς εδέξω, βραβεία νίκης της σης αθλήσεως.

Μεγαλυνάριον
Την λαμπάδα πάντες την φαεινήν, και της παρθενίας, τον ασύλλητον θησαυρόν, την νύμφη Κυρίου, και άσπιλον αμνάδα, Μαρίναν την αγίαν, ύμνοις τιμήσωμεν.

Στίχοι Συναξαρίου.
Χειρ δημίου τέμνει σε, Μαρίνα, ξίφει,
Χειρ Κυρίου χάριτι θεία δε στέφει.
Εβδομάδι δεκάτι Μαρίνα δειροτομήθη.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος (15-6-2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας