Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Πρόθεση για μακροχρόνια συνεργασία με αυστριακή εταιρεία ο Αναγκ. Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης

Στο µικροσκόπιο της αυστριακής εταιρείας Sonnentor, που θέλει να συνάψει µακροχρόνια συνεργασία προµήθειας ποσοτήτων βιολογικού κρόκου, βρέθηκε τις προηγούµενες ηµέρες ο Αναγκαστικός Συνεταιρισµός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ο οποίος, εσχάτως, ενίσχυσε την παρουσία του και στην αµερικανική αγορά.

 Η ισχυρή ζήτηση για το προϊόν, που γίνεται πλέον ιδιαίτερα αισθητή και στην Ελλάδα, έχει ωθήσει τις αποδόσεις στα 1.000 ευρώ το στρέµµα και έχει δηµιουργήσει «ρεύµα» προς την καλλιέργεια, η οποία, αν και είναι πολύ απαιτητική σε εργασία, εµπλουτίζεται, διαρκώς, τα τελευταία χρόνια, µε νέο… αίµα και εκτάσεις.

Όσον αφορά ειδικότερα στους Αυστριακούς, στελέχη της Sonnentor που δραστηριοποιείται στο χώρο της εµπορίας τσαγιού και επιλεγµένων βιολογικών µπαχαρικών, στις 8 Ιουνίου επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της οργάνωσης στην Κοζάνη, για να κάνουν αυτοψία στο χώρο και να εξετάσουν µε τη διοίκηση την πιθανότητα σύναψης συµφωνίας, ενόψει της νέας καλλιεργητικής σεζόν που ξεκινά αυτές τις ηµέρες.

«Για πρώτη φορά συνεργαστήκαµε µαζί τους πέρυσι, όταν τους πουλήσαµε µια ποσότητα 100 κιλών για τη διετία 2014-15. Πλέον, όµως, συζητούµε για µια συµφωνία που θα έχει τουλάχιστον πενταετή διάρκεια», είπε στην Agrenda ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισµού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας, διευκρινίζοντας πως ήδη το 50% της ετήσιας παραγωγής, εξάγεται σε πολλές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν 2,5  µήνες, η εµπορική εταιρεία «Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ΑΕ», ανέπτυξε οργανωµένη παρουσία µε αποκλειστικό διανοµέα στην Αµερική, όπου ήδη πραγµατοποιούσε εξαγωγές. «Μετά τη Νέα Υόρκη, έχουµε κάνει τοποθέτηση, µε 7 ροφήµατα και µε 4 κωδικούς στον κρόκο, και στα Central, στο Τέξας, που είναι µέρος του οµίλου H&B», τόνισε ο γενικός διευθυντής, Άγγελος Μάρκου. Πρόσθεσε δε, ότι παρουσία υπάρχει και στα Whole Foods, τη µεγαλύτερη αλυσίδα βιολογικών προϊόντων στον κόσµο, στην οποία «µπήκαµε πιλοτικά σε δύο µεγάλες περιφέρειες, στο Κολοράντο και στη Φλόριντα, και αναµένουµε. ∆ιερευνητικές επαφές για µεγαλύτερη διανοµή κρόκου γίνεται και στο κοµµάτι του food service».

Κύρια πηγή εισοδήµατος ο κρόκος

Για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες της αυξηµένης ζήτησης ο συνεταιρισµός, επενδύει κάθε χρόνο σε νέα στρέµµατα. «Τα τελευταία τρία χρόνια οι καλλιεργήσιµες εκτάσεις από τα περίπου 2.500, έφτασαν στα 5.500 στρέµµατα, ενώ για την νέα καλλιεργητική σεζόν υπολογίζουµε να πάµε στα 6.000», λέει ο κ. Πατσιούρας και σηµειώνει ότι στις νέες φυτεύσεις οι καλλιέργειες, σε µεγάλο ποσοστό, γίνονται από νέους ανθρώπους, µε τεχνογνωσία στο γεωργικό χώρο, τους οποίους η κρίση έσπρωξε στη γεωργία. «Παρατηρούµε, επίσης, ότι σε σηµαντικό αριθµό παραγωγών, πια, ο κρόκος από εναλλακτική πηγή εισοδήµατος, µετατρέπεται σε κύρια» λέει ο ίδιος.

∆ίνει ένα κιλό ανά στρέµµα
Οι στρεµµατικές αποδόσεις του κρόκου σχετίζονται άµεσα µε το χωράφι που θα επιλεγεί για τη σπορά, αλλά και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν και κυµαίνονται µεταξύ 800 – 1.000 γραµµαρίων το στρέµµα. Όσον αφορά στις οικονοµικές αποδόσεις, βάσει των τιµών των τελευταίων ετών, ο παραγωγός εξασφαλίζει, κατά µέσο όρο, ένα εισόδηµα της τάξης των περίπου 1.000 ευρώ το στρέµµα, χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτό το κόστος καλλιέργειας (και κυρίως τα εργατικά συγκοµιδής), ύψους περίπου 300 ευρώ το στρέµµα. Η παραγωγή του 2014 διαµορφώθηκε σε κάτι περισσότερο από 2,5 τόνους κρόκου και έχει πωληθεί στο σύνολό της, ενώ για φέτος, δεδοµένων και των νέων φυτεύσεων (σ σ. θα είναι πάνω από 500 στρέµµατα), εκτιµάται ότι θα ξεπεράσει τους 3 τόνους.


Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας