Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Πράσινες διαδρομές μέσα από την αρχαιότητα. Δείτε τις εκδηλώσεις στη Δυτική Μακεδονία

Ενας χείμαρρος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα έρχεται από την Παρασκευή 5 ως την Κυριακή 7 Ιουνίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που σχεδίασε η Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη.
Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε το 2012, το 2013 και το 2014 σε 3, 12 και 29 νομούς αντίστοιχα, ενώ φέτος συμμετέχουν περισσότεροι από 150 φορείς σε 31 νομούς της επικράτειας.

Στη φετινή διοργάνωση 34 Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού προγραμματίζουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με 21 Δήμους, 17 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 5 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 4 Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και πολλούς εθελοντές.
Από την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου έως την Κυριακή 7 Ιουνίου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:
Την Παρασκευή  5 Ιουνίου 2015 και ώρα 11:00 σε συνεργασία με το Δήμο Γρεβενών και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Γρεβενών στο πεντάτοξο  πετρογέφυρο του Σπανού στο Βενέτικο ποταμό θα πραγματοποιηθεί περιήγηση/ξενάγηση για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα το χτίσιμο των γεφυριών και τους πετράδες μαστόρους.                                                        Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 24610 25903,  6938314168  (Ζ. Λόλα), 6907220860  (Σ. Τσακστάρας)
Την ίδια μέρα, Παρασκευή  5 Ιουνίου 2015 και ώρα 11:00 σε συνεργασία με το Δήμο Δεσκάτης και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Γρεβενών έχει προγραμματιστεί για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δεσκάτης  περιήγηση και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο  της Ιεράς Μονής Τορνικίου. Θα συζητηθούν μια σειρά από θέματα, όπως ο τρόπος που διασώθηκε η μονή (ολόσωμη μεταφορά του μνημείου) από την επικείμενη κατάκλυση της ευρύτερης περιοχής για τη δημιουργία τεχνητής λίμνης λόγω της κατασκευής του φράγματος του Ιλαρίωνα από τη ΔΕΗ,  η  διώροφη βυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κ.ά. .
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 24610 25903, 6938314168 (Ζ. Λόλα), 6907220860  (Σ. Τσακστάρας)
Το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 και ώρα 11:00 σε συνεργασία με το Δήμο Δεσκάτης και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Γρεβενών θα πραγματοποιηθούν περιήγηση και θεματικές ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό στα σημαντικά βυζαντινά/μεταβυζαντινά μνημεία του Δήμου Δεσκάτης, στην τεχνητή λίμνη του φράγματος του Ιλαρίωνα. Πρόκειται για μνημεία που αποτελούσαν κέντρα της ευρύτερης περιοχής με ιστορικό και κοινωνικό ρόλο. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται:  το φρουριακό συγκρότημα  της Ιεράς Μονής  Ζάβορδας (13ος -16ος αι.) και το Ασκηταριό του Οσίου Νικάνωρα,  η Ιερά Μονή Τορνικίου με το μοναδικό  στην Ελλάδα διώροφο καθολικό(14ος αι. ) και εξαιρετικές τοιχογραφίες, το φρουριακό συγκρότημα της Μονής της Ευαγγελίστριας της Βουνάσας (11ος-18ος αι.) σε υψόμετρο 1500μ. και ο κατάγραφος Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στο  Γήλοφο(19ος αι.).
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 24610 25903, 6938314168 (Ζ. Λόλα), 6907220860  (Σ. Τσακστάρας)
Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 και ώρα 11:00 σε συνεργασία με το Δήμο Γρεβενών και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Γρεβενών έχει προγραμματιστεί περιήγηση και θεματικές ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό στα πετρογέφυρα του Δήμου Γρεβενών. Πρόκειται για το  Γεφύρι Σπανού, το Γεφύρι Σταυροποτάμου, το Γεφύρι Αζίζ Αγά καθώς και το Γεφύρι Πορτίτσας Σπηλαίου που βρίσκονται στα πιο μαγευτικά τοπία της Δυτικής Μακεδονίας και χρονολογούνται από τον 18ο έως τον 19ο αιώνα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 24610 25903, 6938314168 (Ζ. Λόλα) 6907220860 (Σ. Τσακστάρας).                               

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:
Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 από τις 8:30 μέχρι τις 12:30 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς και το Δήμο Καστοριάς θα πραγματοποιηθεί η δράση «Παρατηρούμε, ερμηνεύουμε και ζωγραφίζουμε τη σύνθεση της Ρίζας του Ιεσσαί στο καθολικό της μονής Παναγίας Μαυριώτισσας στην Καστοριά». Πρόκειται για βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε  μαθητές  Ε΄ & Στ΄ Τάξης Δημοτικού.  Περιλαμβάνει θεματική ξενάγηση με επίκεντρο την εικονογραφική σύνθεση της Ρίζας του Ιεσσαί στο καθολικό της μονής της Παναγίας Μαυριώτισσας. Οι μικροί μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν και να συζητήσουν όλοι μαζί μπροστά από την παράσταση της Ρίζας του Ιεσσαί, να αναγνωρίσουν τις μορφές και τα σύμβολα, να εξοικειωθούν με συγκεκριμένους όρους και να συμμετέχουν σε μια εικαστική δραστηριότητα. Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 24670 88200 (Χ.  Σαρρηγιαννίδου)
Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 από τις 09:30 μέχρι τις 12:30  σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς και το Δήμο Άργους Ορεστικού έχει προγραμματιστεί ένα μικρό οδοιπορικό 2 χλμ και τριών στάσεων με τίτλο «Περπατώ…, περπατώ … κι αναζητώ…: τη Ρωμαϊκή Βουλή των Ορεστών (Παραβέλα), τη Βυζαντινή Διοκλητιανούπολη των τειχών και το Μουσείο των αρχαιολογικών μαρτυριών (Άργος Ορεστικό)». Πρόκειται για ένα βιωματικό διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το περιβάλλον και την αρχαιολογία στην κοιλάδα του Αλιάκμονα. Μαθητές της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, γονείς,  εκπαιδευτικοί, και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται να αναζητήσουν τις πόλεις προκατόχους του σύγχρονου Άργους Ορεστικού και τις μεταμορφώσεις της κοιλάδας του Αλιάκμονα τα τελευταία 2.000 περίπου χρόνια, προσκαλούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς για πεζοπορία περίπου 2 χιλιομέτρων με στάσεις και συζήτηση στην Παραβέλα (συνάντηση στις 8:30 στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου, ή στις 9:30 στην Παραβέλα, σημείο εκκίνησης), τη Διοκλητιανούπολη και το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Άργος Ορεστικό για ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής-αρχαιολογικής διάδρασης με σημαντικά εκθέματα. (Εξοπλισμός ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, όπως καπέλο ή ομπρέλα. Αναγκαία: αθλητικά παπούτσια και πόσιμο νερό).
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 24670 44616 (Γ. Στρατούλη, Σ. Κοντοπούλου)

ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης  σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Αιανής θα πραγματοποιήσει την  Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 και ώρα 9:30 έως 13.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής  και το Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιανής,  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διαχρονικές Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στην Αιανή: Μουσείο και Μνημεία». Το πρόγραμμα βασίζεται σε θεματικές ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής με αφορμή τις απεικονίσεις ζώων και φυσικών τοπίων σε αγγεία. Εμπλουτίζεται από εικαστικά εργαστήρια ζωγραφικής και πηλοπλαστικής. Αντίστοιχα στα Βυζαντινά μνημεία της Αιανής θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα και εικαστικό εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα την ένταξη των βυζαντινών μνημείων στο φυσικό τοπίο.                                                          Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 24610-98800/98801 (Α. Χονδρογιάννη – Μετόκη, Κ. Κούσουλα, Δ. Θεοδώρου, Μ.  Ματαράγκα)
                                           
              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας