Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Βγάλτε τα κάστανα απ τη φωτιά

Του Νότη Παπαδόπουλου
Όλα τάχαμε οι εκλογές μας έλειπαν. Ένα - ένα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ άρχισαν να μιλούν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για διαφορετικούς, όμως, λόγους το καθένα .

Είναι φανερό ότι κάποιοι - όπως ο κ. Φίλης -  επισείουν το φόβητρο των εκλογών για εσωκομματικούς λόγους. Για να μαζέψουν δηλαδή τους αντάρτες της ομάδας Λαφαζάνη (αλλά και διάφορους ανένταχτους) που απειλεί να μην υπερψηφίσει στη Βουλή μια συμφωνία που δεν θα ακολουθεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Και πράγματι το φόβητρο Φίλη μπορεί να συνετίσει κάποιους απείθαρχους καθώς πρόωρες εκλογές με λίστα Τσίπρα θα μπορούσε να αποκλείσει τους αντάρτες από την επόμενη Βουλή.
Κάποιοι άλλοι - όπως ο κ.Σκουρλέτης - θεωρούν ότι
προαναγγέλλοντας πρόωρες εκλογές εφόσον δεν υπάρξει «έντιμος συμβιβασμός» με τους πιστωτές  μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στους δανειστές να υποχωρήσουν σε κάποιες από τις σκληρές θέσεις τους. Ή απλώς επιχειρούν να «πουλήσουν» στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ κομματικό πατριωτισμό διαχωρίζοντας τη θέση τους από τις ενδεχόμενες υποχωρήσεις Τσίπρα στην υπογραφή μιας συμφωνίας.
Κάποιοι τρίτοι - όπως ο κ. Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ που ζήτησε να γίνουν εκλογές στις 28 Ιουνίου- πιστεύουν ότι με μία νέα εκλογική διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα βγουν ενισχυμένοι εκλογικά και άρα θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική πειθώ να πετύχουν μια συμφωνία πιο κοντά στα μέτρα τους- μάλλον ανέφικτος στόχος  καθώς οι δανειστές δεν πρόκειται να είναι λιγότερο πιεστικοί απέναντι σε μια κυβέρνηση Τσίπρα ή Τσίπρα-ΑΝΕΛ με μεγαλύτερη πλειοψηφία από τη σημερινή.
Επί της ουσίας  είναι ακατανόητο να πάει η χώρα σε εκλογές 6 μήνες μετά τις κάλπες του Ιανουαρίου.
Όποιος διαβάζει τις δημοσκοπήσεις βλέπει ότι  η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού απορρίπτει νέες κάλπες  , συνεχίζει να εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα  ακόμη κι αν υποχρεωθεί – κόντρα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του για τερματισμό της λιτότητας- να υπογράψει μια συμφωνία με σκληρά μέτρα που θα κρατάει όμως τη χώρα στην Ευρωζώνη.
 Επιπλέον, στην κατάσταση που βρίσκεται πλέον η οικονομία πρόωρες εκλογές μπορούν να γίνουν μόνον με κλειστές τράπεζες και τη χώρα στον γκρεμό της χρεοκοπίας.
 Η κυβέρνηση ας αναλάβει -επιτέλους - τις ευθύνες της ολοκληρώνοντας πριν την χρεοκοπία  ,την συμφωνία - καλή ή κακή- με τους δανειστές που θα κρατήσει τη χώρα στο Ευρώ και θα επαναφέρει την ροή της χρηματοδότησής της.
 Αυτό εξάλλου επεδίωξε εκβιάζοντας τις εκλογές του Ιανουαρίου .Κανείς δεν πρόκειται να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά εκ μέρους της. 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας