Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Η χώρα ή το κόμμα;

Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
Είναι γνωστό ότι για κάποιους η ζωή αποδεικνύεται εξαιρετικά γενναιόδωρη. Με μικρή ή και καμία προσπάθεια κερδίζουν πολλά. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκει αναντίρρητα και ο πρωθυπουργός. Εφτασε να διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας χωρίς να έχει κάνει κάτι το ουσιαστικό. Από απλό καταληψία ο Αλαβάνος τον έφτασε αρχηγό κόμματος, τα συστημικά ΜΜΕ που σήμερα καθυβρίζει τον στήριξαν και τον προέβαλαν και μετά ήρθε η κρίση και η αντιμνημονιακή προπαγάνδα και τον εκτόξευσαν σε ηγέτη της αντιπολίτευσης (αρχικά) και πρωθυπουργό (στη συνέχεια).

Εδώ, όμως, στην πρωθυπουργία, τελειώνουν τα ψέματα. Τώρα πια δεν μετράει τι έκαναν οι «κακοί άλλοι» αλλά τι κάνεις εσύ. Αυτό που οι αρχαίοι προσδιόριζαν με το
«αρχή άνδρα δείκνυσι».
Είναι η ώρα να δείξει ο Α. Τσίπρας αν μετράει και πόσο μετράει. Και είναι και η ώρα να περάσει από το ταμείο για να εξοφλήσει τους λογαριασμούς που έχει ανοίξει. Ως γνωστόν, τίποτα σ' αυτή τη ζωή δεν προσφέρεται δωρεάν.
Ο Γ. Παπανδρέου, ο Β. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ το έμαθαν με τον οδυνηρότερο τρόπο. Ανέλαβαν να χειριστούν το δημοσιονομικό χάος και το άλλοτε πανίσχυρο κόμμα συρρικνώθηκε δραματικά. Ο Α. Σαμαράς και η ΝΔ μεταπήδησαν από το αντιμνημονιακό μέτωπο στην εξουσία και φορτώθηκαν τη διαχείριση του προβλήματος, αλλά κατρακύλησαν κάτω από το 30% και με ορατό ακόμη και το ενδεχόμενο μιας διάσπασης.
Και έτσι ήρθε η σειρά του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που είτε τους αρέσει είτε όχι θα καταβάλουν κι αυτοί το ανάλογο τίμημα. Και όπως συνέβη με τους άλλους θα είναι και γι' αυτούς βαρύ. Διότι η δυνατότητα επιλογής ήταν πάντα μία. Ή με την Ευρώπη ή στα βράχια. Γιατί από εκεί και πέρα υπάρχουν οι τυχοδιωκτισμοί των οπαδών της δραχμής και οι γελοιότητες του Λαφαζάνη και του Καμμένου που ως εθνικοί πλασιέ προσφέρουν προς πώληση στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον από πετρελαϊκά κοιτάσματα μέχρι βάσεις στο Αιγαίο και ό,τι άλλο τους προκύπτει.
Τέσσερις μήνες τώρα ο Τσίπρας ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα. Αλλά μέχρι εδώ ήταν. Αυτή τη βδομάδα, την άλλη ή την παραπάνω θα πρέπει ν' αποφασίσει αν θα στείλει στα βράχια το κόμμα του ή τον τόπο. Ή και τα δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας