Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά που γεννιούνται από μεγάλους μπαμπάδες

Η απόκτηση παιδιών σε μεγάλη ηλικία είναι τάση των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα ωστόσο, η πατρότητα σε προχωρημένη ηλικία, δείχνει να εγκυμονεί κινδύνους για το παιδί. Όπως υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology, η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία ενδεχομένως να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος για τους απογόνους.
Ο συγκεκριμένος συσχετισμός αφορούσε την ηλικία τεκνοποίησης του πατέρα και όχι της μητέρας
Η Δρ Ράντι Λεβιν και οι συνεργάτες της στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 138.000 άτομα τα οποία είχαν συμμετάσχει σε μακροπρόθεσμη μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Από το δείγμα, πάνω από 2.500 άτομα είχαν εκδηλώσει αιματολογικούς και καρκίνους του ανοσοποιητικού συστήματος το διάστημα 1992-2009.
Συγκεκριμένα, τα άτομα που γενικά είχαν γεννηθεί από μεγάλους σε ηλικία πατέρες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης των συγκεκριμένων καρκίνων. Αλλά ο κίνδυνος ήταν ιδιαιτέρως υψηλός για τα παιδιά. Σ' αυτή την υποομάδα, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από πατέρα που ήταν 35 ετών και άνω, είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αιματολογικούς καρκίνους, συγκριτικά με τα παιδιά που είχαν πατέρα κάτω των 25 ετών, στη φάση της τεκνοποίησης.
Το γεγονός ότι ο συσχετισμός είναι ιδιαίτερα έντονος μόνο στα παιδιά σημαίνει ότι ενδεχομένως να κρύβεται από πίσω η λεγόμενη «υπόθεση της υγιεινής». Πρόκειται για την θεωρία που υποστηρίζει ότι η έκθεση σε ήπιες λοιμώξεις κατά την παιδική ηλικία (φαινόμενο συχνό μεταξύ των οικογενειών με πολλά παιδιά) βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτυχθεί και μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγή: http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας