Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Προώθηση ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με την ανάδειξη της σε οινογαστρονομικό προορισμό

Με επιτυχία έληξε το 6ο Agro Quality Festival - Αγροτικά Ποιοτικά Προϊόντα, το οποίο  διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού (Ε.Ο.Σ.Σ) από 8- 10 Μαΐου 2015 στο Εκθεσιακό κέντρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε με δυναμική και ουσιαστική παρουσία στο φεστιβάλ, την οποία επιμελήθηκε το γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας-Πολιτισμού-Τουρισμού Παύλου Τσότσου, σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού της Δ/νσης Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου & Τουρισμού και της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τίμησαν με την παρουσία τους η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού  Έλενα Κουντουρά, οι βουλευτές της Περιφέρειάς μας Τ. Κοψαχείλης και Χ. Κάτανας, ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μόραλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας-Πολιτισμού-Τουρισμού Π. Τσότσος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Γρεβενών Γ. Γιαννόπουλος και Θ. Θεοδώρου, ο πρώην βουλευτής Μ. Ταμήλος και η δημοσιογράφος  Μάγδα Τσέγκου.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας φιλοξενήθηκαν 30 επιχειρήσεις από τους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας (Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα) και προβλήθηκε ένα καλάθι διατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο περιλάμβανε πιστοποιημένα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, παραδοσιακά, πιστοποιημένα βιολογικά, γυναικείων συνεταιρισμών, εξαγωγικού προσανατολισμού, όπως και ιδιαίτερα προϊόντα που χαρακτηρίζουν τις περιοχές της Περιφέρειας μας και δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: κρόκος και μανιτάρια, προϊόντα με πιπεριές Φλωρίνης, όσπρια Καστοριάς και Γρεβενών, κρασί, τσίπουρο και ηδύποτα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ζυμαρικά και τραχανάδες, τυροκομικά και μελισσοκομικά προϊόντα, σαλιγκάρια και εδέσματα κάστανου, προϊόντα της ελιάς και ελαιόλαδο, καθώς και αναψυκτικά.

Σημαντικότατη επιτυχία σημείωσαν τα προϊόντα της ελιάς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιμέρων, τα οποία απέσπασαν στο διαγωνισμό του 6ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς που διεξήχθη στο πλαίσιο του 6ου Agro Quality Festival, και στην κατηγορία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο.

Η αποδοχή των προϊόντων από τους επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων και της εστίασης ξεπέρασε κάθε προσδοκία, οδηγώντας στην εκδήλωση άμεσου ενδιαφέροντος από την πλευρά τους για τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με τους τοπικούς παραγωγούς και τη διανομή των προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η γευσιγνωστική προβολή επιλεγμένων προϊόντων, με όχημα τοπικές παραδοσιακές συνταγές, από τον σεφ κ. Θωμά Λαζανά και το στέλεχος της Περιφέρειας κ. Α. Παπαδημητρίου, ανέδειξε την ξεχωριστή διατροφική μας ταυτότητα και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς ολόκληρης της έκθεσης, προσελκύοντας πλήθος κόσμου, ο οποίος δοκίμασε συνταγές με δυτικομακεδονικά προϊόντα και γεύθηκε το δυτικομακεδονικό κρασί και τσίπουρο.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Φεστιβάλ, με το άρτια διαμορφωμένο από λειτουργικής και αισθητικής άποψης περίπτερο, έδωσε ηχηρό παρόν, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και θετικών κριτικών και είχε ως αποτέλεσμα:
-την έμπρακτη στήριξη των τοπικών παραγωγών με την ανάδειξη και προώθηση των ποιοτικών προϊόντων της δυτικομακεδονικής γης, οι οποίοι υπό τις παρούσες συνθήκες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές δαπάνες προβολής των προϊόντων τους
-τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ των παραγωγών ποιοτικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας και επιχειρηματιών των κλάδων διατροφής και εστίασης
την ανάδειξη του πλούτου και της μοναδικής ποιότητας των προϊόντων της Δυτικομακεδονικής γης μέσα από τις δράσεις-εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο τριήμερο Φεστιβάλ
-την ενίσχυση της αποφασιστικότητας της Περιφερειακής Αρχής για περαιτέρω στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της Δυτικής Μακεδονίας με κάθε πρόσφορο μέσο και με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

dimarxe mpori na katigoris ton proedro toy eleotrivioy ala aytos ferni metalia .den exeis na peis tipote

Το Προφίλ μας