Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Εργατικό Κέντρο Κοζάνης: 1η του Μάη (κεντρική ομιλία)

1η ΜΑΗ 2015 ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
Συνάδελφισσες, οι,
350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια απεργούν και 100.000 εργαζόμενοι διαδηλώνουν σε μια μαχητική πορεία διεκδικώντας 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο αγώνας της εργατικής τάξης θα είναι μακρύς, σκληρός και ανυποχώρητος. Ενάμιση αιώνα ζωής μετρούν οι αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.
Το 8ωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση, η άδεια μητρότητας, η άδεια, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, όλα τα δικαιώματα και συνολικά το εργατικό δίκαιο, δεν χαρίστηκαν, κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, με θυσίες και αίμα, μέσα από μια μακριά διαδρομή του εργατικού κινήματος.
Η 1η ΜΑΗ, είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες και στις θυσίες εκατομμυρίων εργαζομένων. Στους αμέτρητους αγωνιστές που έπεσαν στους σκληρούς αγώνες, υπερασπιζόμενοι την κοινωνική δικαιοσύνη, τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ αυτή τιμούμε τους αγωνιστές, που πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της εργατικής τάξης και ίδρυσαν τα συνδικάτα, εργαλεία οργάνωσης, ενότητας, αλληλεγγύης και δύναμης των εργαζομένων.


Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά όπως της αρμόζει, με ΑΠΕΡΓΙΑ, συνεχίζοντας την ανειρήνευτη πάλη για τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δυνάμεων της εργασίας, των συνταξιούχων, των ανέργων που τα τελευταία χρόνια της κρίσης δοκιμάζονται σκληρά και βάναυσα.
Ενώνουμε τη φωνή μας με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που παλεύει ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην ξενοφοβία, στο ρατσισμό.
Τίποτα δεν χαρίστηκε. Το δικαίωμα του ανθρώπου να δουλεύει για να ζει και όχι να ζει για να δουλεύει. Το 8ωρο και το δικαίωμα στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο. Το δικαίωμα για μόνιμη, σταθερή, δημιουργική και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία. Οι Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλισης, η άδεια, η συνδικαλιστική ελευθερία στους χώρους δουλειάς.
Μέχρι πριν από περίπου 5 χρόνια, τα «κεκτημένα» δικαιώματα των εργαζομένων, όπως το οκτάωρο και οι συλλογικές συμβάσεις, θεωρούνταν στη συνείδηση του κόσμου διασφαλισμένα, δεδομένα και αδιαμφισβήτητα. Όμως, είναι γνωστό ότι η ιστορία δεν έχει σταθερά εξελικτική πορεία. τα μνημόνια τα τελευταία  χρόνια,  έπληξαν καίρια τα εργασιακά δικαιώματα, μετέτρεψαν την χώρα σε μια ειδική οικονομική ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γύρισαν το εργασιακό Δίκαιο στις αρχές του 20ου αιώνα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις του 1886 από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική η ανάγκη να προβληματιστούμε για το αν μπορούμε, να έχουμε ελεύθερο χρόνο, να αισθανόμαστε ασφάλεια, να μην έχουμε άγχος για το μέλλον, να απολαμβάνουμε ένα σύστημα κοινωνικής φροντίδας. Γιατί να ζούμε καθημερινά όλο και χειρότερα και να λεηλατείται έτσι η ζωή μας; Να αυξάνεται η ανεργία, η φτώχεια να ενισχύεται η απόγνωση; Να τσακίζονται εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα; Να γίνεται ακόμη χειρότερη η ζωή των νέων, των παιδιών, των γυναικών, των συνταξιούχων
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για την ανατροπή των αντεργατικών μνημομονιακών μέτρων της ύφεσης και της λιτότητας , συνεχίζουμε την πάλη μας ενάντια στην  εκχώρηση του εθνικού μας πλούτου και στις ιδιωτικοποιήσεις
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ αποκατάσταση όλων των χαμένων θέσεων εργασίας , πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δε θα εντείνουν την ύφεση, την πλήρη ανάκτηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων την πλήρη επαναφορά των κατώτατου μισθού στα  751€ και άμεση επαναφορά του θεσμού των Σ.Σ.Ε
Παλεύουμε να μπει φρένο στην εξοντωτική ανεργία , να μπει τέλος στα μαύρη, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, στην ενοικίαση  των εργαζομένων  και στο δουλεμπόριο ελλήνων και αλλοδαπών.
Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συντάξεων μας στα προ μνημονίου επίπεδα, για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείματος, για τη σωτηρία του ασφαλιστικού.
Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνατξιοδότησης και αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων.
Τη φετινή Πρωτομαγιά σηκώνουμε ξανά ψηλά τη σημαία του αγώνα, την ποτισμένη από το αίμα των εργατών από όλες τις Πρωτομαγιές του κόσμου, δηλώνουμε αντάξιοι συνεχιστές τους και δίνουμε υπόσχεση στα παιδιά μας ότι θα τους παραδώσουμε ένα καλύτερο δίκαιο κόσμο.
Ας γίνει αυτή η Πρωτομαγιά με τη συμμετοχή όλων μας, η απαρχή ενός νέου ζωντανού εργατικού κινήματος και της οικοδόμησης της μεγάλης νίκης της εργατικής τάξης.
ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματα μας, διασφαλίζουμε τα δικαιώματά μας!
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Κουρκούτας Αρης
Πρόεδρος
Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας