Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Απο την Κοζάνη στο Opernhaus Zürich ο νεαρός τενόρος Θέμης Μπασδέκης

του Σπύρου Κουταβα, vetonews.gr
Από την Κοζάνη στην Λωζάνη η για την ακρίβεια στην Γενεύη σ'έναν από τους σημαντικότερους ναούς του Θεάτρου και της Οπερας στην Ευρώπη
στο Opernhaus Zürich σταδιοδρομεί εδώ και καιρό ο νεαρός Κοζανίτης τενόρος Θέμης Μπασδέκης.
Ο Θέμης Mπασδέκης ένας νεαρός λιγομίλητος σεμνός, απλός στην καθημερινή του ζωή αλλά με ένα γλυκό χαμόγελο όπου και όπως να τον συναντήσεις.
Τον γνώρισα πριν από τρία χρόνια στο στούντιο του veto91fm που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει παιδιά με πολύ σπουδαίο ταλέντο στην μουσική και στις τέχνες.

Το άκουσα να τραγουδά Live στην εκπομπή του Χρηστου Μαστορα Γκουλέμα και έμεινα άναυδος. Φωνή καθαρή σαν από μέταλλο, με βάθος, να ανεβαίνει να ανεβαίνει τα σκαλοπατια του πενταγράμμου και να μην σταματά. Συστηθήκαμε μου έδωσε την εντύπωση ότι ειναι ένα απο τα πολλά μουσικά ταλέντα και παίζει ερασιτεχνικά σε κάποιο από τα σχήματα της πόλης. Δεν άλλαξε κουβέντα ουτε για σπουδές ουτε για κλασσικό τραγούδι.
Εκτοτε κρατήσαμε μια ζεστή επαφή μέχρι που πριν από ένάμιση χρόνο σε κάποια μεσημεριανή ραστώνη του Ιουνίου μου ανακοινώνει ότι φεύγει για σπουδές στην Φρανκφούρτη στην Ακαδημία της Μουσικής και των Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης (HfMDK Frankfurt am Main), στο
Μεταπτυχιακό MA-Gesang(Oper) υπό την καθοδήγηση της Prof. Hedwig Fassbender.
Εκτοτε πραγματοποιεί πλήθος συναυλιών στην Φρανκφούρτη και στο Ντάρμσταντ και γίνεται μέλος των υπότροφων σολιστών "Da Ponte Soloists".
Τον Μάρτιο του 2014 συμμετέχει στην κωμική όπερα του Benjamin Britten "Albert Herring", μια παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το μουσικό σύνολο "Orpheus Soloists" και αποσπά εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία του στο ρόλο του Δημάρχου Mr Upfold.
Λίγους μήνες μετά, κάποια βραδιά του Ιουλίου στο γνωστό στέκι της πόλης (κόκκινο μηλο) οπου του άρεσε να απολαμβάνει την μπύρα του, μας ανακοινώνει οτι απο τον Σεπτέμβριο του 2014 θα βρίσκεται στην Ζυρίχη ως τενόρος στην Οπερα.
Ο Θέμης Μπασδέκης γίνεται δεκτός στην Ζυρίχη, στο Opernhaus Zürich ως μόνιμο μέλος της χορωδίας της Όπερας της Ζυρίχης, ενός θεάτρου που συγκαταλέγεται ως μια από τις κορυφαίες Όπερες παγκοσμίως. Η επιλογή του έγινε μετά από σειρά ακροάσεων στις οποίες συμμετείχε πλήθος τενόρων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Θέμης Μπασδέκης έχει και άλλη τρέλα εκτός απο το κλασσικό τραγούδι. Η μεγάλη του αγάπη ειναι η φυσική. Ως φυσικός φρόντισε  να λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (ΜSc) στην "Φυσική της Ατμόσφαιρας" από το ΑΠΘ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη όπου το 1989 ξεκίνησε την επαφή του με τη μουσική. Τελείωσε τις τάξεις μούσικης θεωρίας και αρμονίας και πήρε πτυχιό σε αρμόνιο και Electone. Το 1999 μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητής του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ και γίνεται μέλος της "Χορωδίας Θεσσαλονίκης" ύπο τη διεύθυνση της μαέστρου Μαίρης Κωνσταντινίδου. Η επαφή με τον κόσμο του κλασσικού τραγουδιού είναι καταληκτική και παραμένει μέλος της χορωδίας εως το 2004, συμμετέχοντας σε πολλές παραγωγές των Μεγάρων Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, της Κρατικής και Δημοτικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του Φεστιβαλ Αθηνών.
Το 2006 έρχεται σε επαφή με την δασκάλα μονωδίας Κα Ξένια Τσαβκοπούλου στο Νομαρχιακό Ωδείο Φλώρινας.
Στη διάρκεια των σπουδών του παρακολουθεί σεμινάρια ερμηνείας Ορατοριου-Lieder καθώς και Όπερας με τους Αρη Χριστοφέλλη, Δημήτρη Γιάκα, Θεοδωρα Μπάκα και Cheryl Studer. Tον Ιούνιο του 2010 του απονέμεται το Δίπλωμα Μονωδίας με "Αριστα παμψηφει" και "Bραβείο εξαιρετικής ερμηνείας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας