Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, με κάθε λαμπρότητα, με εκκλησιαστική τάξη και ευπρέπεια, με τη λειτουργική συμμετοχή πολλών κληρικών της Μητροπόλεώς μας, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, πολλού λαού από το Βελβεντό και από τα πέριξ αυτού χωριά και πόλεις, έγιναν όλες οι λατρευτικές εκδηλώσεις (22 και 23 Ιανουαρίου 2015) στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Διονυσίου Βελβεντού προς τιμήν του εορταζόμενου Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.  
Το απόγευμα της 22ας ψάλθηκε ο Μέγας Εσπερινός με την Αρτοκλασία, έγινε η ευλόγηση των κολλύβων στη μνήμη του Αγίου Διονυσίου και κήρυξε ο υποφαινόμενος.

Το πρωί της 23ης Ιανουαρίου διαβάστηκε η Ακολουθία της Λιτής, ψάλθηκε μεγαλόπρεπα ο Όρθρος και τελέστηκε πανηγυρικά η Θεία Λειτουργία. Το θείο λόγο κήρυξε με σαφήνεια και θεολογική
μεστότητα ο Πρωτοπ. Δημήτριος Χαρισίου Αρχιερατικός Επίτροπος Κοζάνης αναφερόμενος στο βίο του Αγίου Διονυσίου και ευλόγησε την πίτα του Αγίου. Το φλουρί ‘’έπεσε’’ στη Θεοδώρα Νώτα.

Στο Αρχονταρίκι του Ναού παρατέθηκε τράπεζα για όλο το εκκλησίασμα.  

Συμμετοχή κληρικών: Αρχιμ.
Αυγουστίνος Μύρος Ηγούμενος Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου, Πρωτοπ. Δημήτριος Χαρισίου Αρχιερατικός Επίτροπος Κοζάνης (ο οποίος και εκπροσώπησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο), Οικον. Νικόλαος Τσιπλακάκης Εφημέριος Βαθυλάκκου, Πρεσβ. Αλέξανδρος Γεωργανάκης Εφημέριος Λάβας, Πρεσβ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου Εφημέριος Ίμερας και
Αύρας, Πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής Εφημέριος Μεσιανής και Κουβουκλίων, Πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης Εφημέριος Λευκάρων, Πρεσβ. Αθανάσιος Γεωργιάδης Εφημέριος Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού, Πρεσβ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου Εφημέριος Βατερού, και ο Αρχιδιάκονος π. Μάξιμος Γεωργόπουλος.

Έψαλαν οι ψάλτες: Μιλτιάδης Ηλιάδης θεολόγος, Γιάννης Τζινίκος δάσκαλος,
Γιάννης Παπαγόρας, Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά, Βασίλης Καρανώτας, Γιάννης Γκουργκούτας δάσκαλος, Γιώργος Στεργιόπουλος, Μανώλης Χ. Χατζημανώλης, Αριστείδης Σταμάτης.


Εκπροσώπησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι θεσμικοί: ο Αντιπρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Σόκουτης, ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού Ζήνων Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Κυριακής Δημοσθένης Κακούλης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πολυφύτου Εριφύλη Φουντούλη.  

Την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα εκπροσώπησαν, ο θεολόγος του Γυμνασίου-Λυκείου Βελβεντού Νίκος Γουζούνης, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού Άννα Στεργίου και ο υποδιευθυντής Λάμπρος Κουτσιούκης, η δασκάλα Άννα Γεωργάκη, η διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου Βελβεντού Άσπα Παπαμίχου και η νηπιαγωγός Άννα Τσιανάκα.   

Τις μαθητικές και φοιτητικές κοινότητες: μαθητές (-τριες) των σχολείων και σπουδαστές (-στριες) και φοιτητές (-τριες) των ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Διακονητές στο ιερό πανηγύρι του Αγίου: Λάμπρος Κουτσιούκης, Πέτρος Στεργιόπουλος, Ευθύμης Καραγκιόζης, Λωνίδας Ματόπουλος, Γεώργιος Στεφάνου, Δημήτριος Ι. Στεφάνου, Γιάννης Παπαγόρας, Στέργιος Κακούλης, Μανώλης Τσιαπανίκας, Αθανασία πρεσβυτέρα, Βασιλική Πιστιώλα - παρασκευή κολλύβων, Θεοδώρα Κακούλη, Θεοδώρα Δελνιώτη, Αναστασία Κουτλιάμπα, Θεοδώρα Ζιούζιου, Κωνσταντίνα Ρήγα, Ροδούλα Καρδάκου, Ιωάννα Δ. Στεφάνου, Μαρία Λ. Κουτσιούκη, Θεοδώρα Νώτα, Ειρήνη Γιαπεντζάκη, Ανθούλα Παπαγόρα, Ολυμπία Δολδούρα, Ράνια Μπάκανου, Χαρίκλεια Ματοπούλου, Θεοδώρα Ποζίδου, Μαρία Χουλιάρα, Άννα Γεωργάκη, Αναστασία Παπαγόρα, Μαρία Καρδάκου, Κατερίνα Μπελαή, Χρυσούλα Λιάκου, Περικλής Παπαγεωργίου, Όλγα Τζινίκου, Άννα Κρομμύδα. Τα αρτοποιεία: Κουτλιάμπας, Σιώμος, Παπαγεωργίου.

Ο Ιανουάριος είναι μήνας οσιακός. Ο όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης (11 Ιαν.) ο όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης (15 Ιαν.) ο όσιος και καθηγητής της ερήμου Αντώνιος ο Μέγας (17 Ιαν.) ο όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω (23 Ιαν.) η οσία Ξένη (24 Ιαν.) δίνουν το οσιακό στίγμα στον Ιανουάριο.   

Στη χορεία αυτή των Οσίων προστίθεται (με την αγιοκατάταξή του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και την περί αυτόν Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, την 13η Ιανουαρίου 2015) και ο Όσιος Παΐσιος ο Μοναχός, ο Αγιορείτης.



Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω γεννήθηκε στη Σκλάταινα (σημερινή Δρακότρυπα) της Καρδίτσας λίγο πριν το 1500, εποχή κατά την οποία οι λαοί των Βαλκανίων δεινοπαθούσαν μέσα στη νύχτα της Τουρκοκρατίας – το 1453 ‘’εάλω η Πόλις’’.

Οι κυριότεροι σταθμοί στον οσιακό-ασκητικό βίο του ήταν τα Μετέωρα, το Άγιον Όρος με τη Σκήτη του Καρακάλου και το Μοναστήρι του Φιλοθέου, το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου της Βέροιας (1524) και ο Όλυμπος με το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας (1542) που έχτισε ο ίδιος.

Στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου της Βέροιας (που τον τιμά ως Κοινοβιάρχη) ο Άγιος Διονύσιος ως Ηγούμενος υποστήριζε, καλλιεργούσε (με διαρκή επιμονή) τον κοινοβιακό τρόπο υπάρξεως στους μοναχούς και τον ησυχαστικό τρόπο για τη μέθεξη των ακτίστων ενεργειών του Θεού.

Η πνευματική εμβέλεια του φωτός και αγιότητάς του σημάδεψε βαθιά όχι μόνο τους μοναχούς αλλά και το λαό της Μακεδονίας και Πιερίας.  

Από εδώ γνωρίστηκε με τον άλλο συνασκητή και Ηγούμενο της Ζάβορδας τον Όσιο Νικάνορα. Η αλληλοεκτίμηση που αναπτύχτηκε ανάμεσα στους δύο άνδρες ήταν ουσιαστική. Είχε όλα τα χαρακτηριστικά των αγίων.  

Η καρποφορία τους δεν περιορίστηκε μέσα στα τείχη των Μοναστηριών τους, πέρασε στους υπόδουλους πληθυσμούς, στο υπό δουλεία Γένος, για τη συγκρότηση και την επίγνωση της ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας του.

Η πνευματική σφραγίδα των δύο αυτών Αγίων ανδρών, Διονυσίου και Νικάνορος, παραμένει ως τα σήμερα ανεξίτηλα σημαδεμένη στις καρδιές του λαού των παραποτάμιων πληθυσμών του Αλιάκμονα από τη Βέροια μέχρι τη Ζάβορδα, που βιώνεται ως σεβασμός, έρμα και ελπίδα διεξόδου από τα αδιέξοδα: προσφεύγουμε στους αγίους, αυτοί θα μας ‘’σώσουν’’.

Οι μνήμες παραμένουν ζωντανές σε όλους τους πληθυσμούς της λεκάνης του Αλιάκμονα καθώς οι παλαιότερες γενιές σχετίζονταν με τα δυο αυτά Μοναστήρια του Αλιάκμονα, μια σχέση συλλογική και σεβαστική.

Είναι εφικτή (και θα ήταν πολύ χρήσιμη) η διοργάνωση μιας θεολογικής (και όχι μόνο) πολυ-ημερίδας στον άξονα Διονύσιος - Νικάνωρ της λεκάνης του Αλιάκμονα, περιοχή που αρδεύτηκε από τα νάματα των δύο αγίων ανδρών σε χαλεπούς καιρούς και που η χάρη και το ‘’άρωμά’’ τους κρατάει ακόμα.   
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (23-1-2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας