Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΦΡΑΣΗ ΜΕ ΝΟΗΜΑ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
 Στην ενδιαφέρουσα, από επιστημονική και θεολογική άποψη, εισήγησή του στη Γενική Ιερατική Σύναξη στο Βόλο (18-3-2014) με θέμα: ‘’Η Ε΄, η Στ΄ και η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος’’, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, περάτωσε το λόγο του ως εξής:

‘’ Η Οικουμενικότητα μιας Συνόδου, δεν εξαρτάται από τη συμμετοχή ή την αντιπροσώπευση των τοπικών Εκκλησιών, αλλά από την αποδοχή ή μη, των αποφάσεων της τελικά από σύνολη την εκκλησία. Τέλος άλλο είναι και σημαίνει αποδοχή και άλλο ανακήρυξη ως μία κανονική συνοδική διαδικασία. Η δεύτερη προϋποθέτει την πρώτη και η πρώτη συνεπάγεται τη δεύτερη. Πότε; Όταν θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου και πάντοτε από άλλη Οικουμενική Σύνοδο και όχι τοπική. Πολλώ δε μάλλον από μεμονωμένες ενέργειες επισκόπων τοπικής επισκοπής.  Σε διαφορετική περίπτωση η αναγνώριση και η αποδοχή της Συνόδου παύει να είναι γεγονός της καθόλου εκκλησίας’’. (Πηγή: amen.gr/article17263)

Επιλέγουμε και υπογραμμίζουμε με ικανοποίηση τη φράση: ‘’Πολλώ δε μάλλον από μεμονωμένες ενέργειες επισκόπων τοπικής επισκοπής’’.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
19-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας