Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Εκδήλωση στη μνήμη του Ευεργέτη της Αιανής Χρήστου Μανώλη - Χαιρετισμός από τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Τζέλλο


Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης   30 Ιανουαρίου 2014, ημέρας των Γραμμάτων & γιορτής των Τριών Ιεραρχών , στην Αιανή- ιστορική έδρα του Δήμου Κοζάνης , με τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων , στην Αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου, η εκδήλωση δημόσιας απονομής επαίνων & χρηματικών βραβείων-υποτροφιών  στους δεκαέξι (16) αριστεύσαντες μαθητές-μαθήτριες  της τρίτης τάξης του Γυμνασίου Αιανής του   σχολικού   έτους   2011-2012 , στη μνήμη του Ευεργέτη της Αιανής Χρήστου Μανώλη με διοργανωτές το Δήμο Κοζάνης και την Δημοτική Κοινότητα Αιανής .

Νωρίτερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αιανής    τελέστηκε από τον εφημέριο παπά-Στέφανο Γκριτζέλη μνημόσυνο στη μνήμη του Ευεργέτη , κατά τη διάρκεια δε της θείας λειτουργίας η  θεολόγος  καθηγήτρια του Γυμνασίου Αιανής  κ. Κωνσταντινίδου με ομιλία της αναφέρθηκε στη ζωή και το φιλανθρωπικό  έργο των Τριών Ιεραρχών .
 
Ακολούθησε στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ευεργέτη , που είναι στημένη δίπλα σ΄ αυτή του αείμνηστου Δασκάλου και φίλου του εν ζωή Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου   στην κεντρική πλατεία Αιανής   από τον Δήμαρχο Κοζάνης, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής , τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δ.Ε. Ελίμειας & Αιανής  κ. Νίκο Βλάχο , τον Αντιδήμαρχο κ Γιώργο Τζέλλο , τη Διευθύντρια του Λ΄ Εφορείας-Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής κ. Χριστίνα Ζιώτα, την εκπρόσωπο του Συλλόγου Γυναικών κ. Μαρία Μπέμπα-Γκουλιάφα , τον εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιανής κ. Γιώργο Τσιογκαλή    και από τους  εκπρόσωπους  των σχολείων Νηπιαγωγείου, Δημοτικού & Γυμνασίου Αιανής.
 
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κοζάνης, που είναι αρμόδια από 01 Ιανουαρίου 2011 σύμφωνα με τον νόμο 3852/2010 για τη διαχείριση των κληροδοτημάτων ,  κ. Τζέλλος Γιώργος, ήταν ο     βασικός ομιλητής   στην εκδήλωση που ακολούθησε στη συνέχεια στην Αίθουσα Τέχνης     και   αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Χρήστου Μανώλη (1887-1965) , που ως γνωστό  κατάγονταν από την Αιανή. Με την ιδιότητα του δε  ως προέδρου της επιτροπής, που όρισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης  για την επιλογή των προς βράβευση μαθητών από τα έσοδα του κληροδοτήματος,   αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θεσμό και στα κριτήρια που εφαρμόστηκαν.
 
Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας χαιρέτησε την εκδήλωση και συγχάρηκε τους μαθητές για την επίδοση τους και τους εκπαιδευτικούς για την σημαντική τους προσφορά στην «παιδεία» και μόρφωση των νέων μας  και απένειμε τα βραβεία-υποτροφίες  στους τέσσερις πρώτους μαθητές, ο  δε Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής κ. Γεώργιος Φτάκας    , απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό με ιδιαίτερη  αναφορά  στην έκθεση που έχει στηθεί και λειτουργεί από  το 2013 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιανής με προσωπικά αντικείμενα του   Ευεργέτη.
  
Παραβρέθηκαν εκτός των παραπάνω μεταξύ άλλων και τίμησαν με την παρουσία τους ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Κάτανας  , το μέλος της Δ. Κ. Αιανής κ. Χολέβα Ράνια , ο πρώην Πρόεδρος Αιανής κ. Μαυροδήμος Στέργιος  , οι πρώην Δήμαρχοι Αιανής κ.κ. Βαβλιάρας Στέργιος και Βαβλιάρας Στέφανος , ο Γυμνασιάρχης κ. Παπάς Μιχάλης , ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου κ. Τζάμος Βασίλης ,  η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων μαθητών του Γυμνασίου Αιανής κ. Ράπου Σούλα. Όλοι οι παραπάνω, μαζί με τον παπά-Στέφανο  απένειμαν τα βραβεία-υποτροφίες  στους υπόλοιπους δώδεκα μαθητές . Την εκδήλωση , που έκλεισε η παιδική χορωδία του πολιτιστικού Συλλόγου Αιανής,  παρακολούθησαν περίπου εκατόν πενήντα άτομα , που καταχειροκρότησαν τους μαθητές που βραβεύτηκαν .
 
 

Αγαπητοί  μας  καλεσμένοι

Αγαπητά μας παιδιά  μαθητές και μαθήτριες, γονείς των παιδιών ,
Κυρίες και κύριοι,

Χρόνια  πολλά σε όλους , το δε  2014 , που  τον πρώτο  του μήνα ήδη έχουμε διανύσει,   ευχόμαστε  να είναι μια  καλή χρονιά γεμάτη υγεία και προκοπή,  πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες !

 Εκ μέρους του Δήμου Κοζάνης,  αλλά και αρμόδιας Επιτροπής του Κληροδοτήματος σας καλωσορίζουμε στην σημερινή εκδήλωση της δημόσιας  απονομής επαίνων, στους δεκαέξι    μαθητές και μαθήτριες   της τρίτης τάξης του Γυμνασίου Αιανής που αρίστευσαν το σχολικό   έτος  2011-2012    και κρίθηκαν ταυτόχρονα δικαιούχοι  υποτροφίας    με χρηματικό ποσό από το κληροδότημα του αείμνηστου Ευεργέτη Χρήστου Μανώλη που διαχειρίζεται από  την 01-01-2011  πλέον η Οικονομική Επιτροπή του  Δήμου  Κοζάνης .

 Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας καθώς αυτή τιμά 
την εκδήλωση μας κυρίως όμως τα παιδιά .
        
Ο   ΧΡΗΣΤΟΣ   ΜΑΝΩΛΗΣ Αιανιώτης στην καταγωγή υπήρξε ο μοναδικός  ευεργέτης της Αιανής στα νεότερα χρόνια. Με τη διαθήκη , που συνέταξε στις 22 Δεκεμβρίου 1964  διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του , αποτέλεσμα των  κόπων  της ζωής του, υπέρ της Κοινότητας Αιανής  και για να ενισχύονται τα παιδιά της Αιανής, που αριστεύουν στις σπουδές τους.
 
 Μεταξύ άλλων άφησε:
1) Ένα  διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη  επί της οδού Πρ. Νικολάου αριθ. 6 (σήμερα Αλεξάνδρου Σβώλου 6)   ημιυπόγειο στο οποίο και έμεινε ως το τέλος της ζωής του .
2) Ένα  διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη  επί της οδού Εγνατίας αριθ. 136 (σήμερα 130) 6ος όροφος  
3) Ένα  διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη  επί της οδού Πρ. Νικολάου αριθ. 12 νυν 14, (σήμερα Αλεξάνδρου Σβώλου 14)  4ος όροφος.
4) Ένα οικόπεδο στη Θεσσαλονίκη  εκ 308 μ2 παρά την Βίλλα Αλλατίνη ( Ντεπό), το οποίο μάλλον καταπατήθηκε .
Σκοπός σύμφωνα με τη διαθήκη :
«Το προϊόν της ανωτέρω περιουσίας μου, ήτοι μισθώματα των τριών διαμερισμάτων εις χρήμα, αξία οικοπέδου Αλλατίνη του οποίου κληρονόμος καθίσταται  η κοινότης Αιανής επιθυμώ όπως διατεθή υπέρ μορφώσεως απόρων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Αιανής εξερχομένων αυτού με τον βαθμόν άριστα κατόπιν κρίσεως και αποφάσεως του Επιθεωρητού Μ. Εκπαιδεύσεως. Οι επιλαχόντες μαθηταί υγιείς και αρτιμελείς να συνεχίζουν τας σπουδάς εις το Γυμνάσιον Τσοτυλίου ή Τεχνικήν ή Γεωργικήν Σχολήν αναλόγως της ικανότητος και της κλίσεως εκάστου.»

Αργότερα το 1997   με απόφαση του Εφετείου Αθηνών ορθώς μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Ααινής άλλαξε ο σκοπός της διαθήκης και ισχύει αυτός που εφαρμόζεται για τα παιδιά του Γυμνασίου Αιανής .

Η Εκπαιδευτική κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου της Αιανής σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για τη μεγάλη του προσφορά έστησε την δεκαετία του 1980 .την προτομή του στο προαύλιο του σχολείου.
 Το Κοινοτικό Συμβούλιο  της Αιανής  το 1991 μετά από  απόφαση του, θεώρησε σωστό και την μετέφερε από το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, και την έστησε στην κεντρική πλατεία της Αιανής, που είναι σήμερα,  προκειμένου να γίνει περισσότερο γνωστή η φυσιογνωμία του μεγάλου  ευεργέτη στο σύνολο  των συγχωριανών μας και να αποτελέσει την αφορμή  για να μαθευτεί η ζωή , το  έργο του και η προσφορά του.
 
    Ο αείμνηστος Δάσκαλος και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου της Αιανής ως το 1962  Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος, που συνδέονταν φιλικά  με τον ευεργέτη , εξέδωσε το 1969 το γνωστό βιβλίο για τη ζωή και το έργο του ευεργέτη , στηριγμένο σε ομιλία για τη ζωή και το έργο του,  που εκφώνησε ο ίδιος στις 14 Νοεμβρίου 1965 στο ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αιανής κατά την τέλεση του εξάμηνου μνημόσυνου από του θανάτου του ευεργέτη  στις 12 Ιουνίου 1965. Στην δεκάχρονη γνωριμία τους συναντήθηκαν αρκετές  φορές και αντάλλαξαν δεκάδες επιστολές. Μάλιστα όπως αναφέρει ο δάσκαλος  έλαβε 93 επιστολές όλες γεμάτες αγωνία  και ενδιαφέρον για την Αιανή και  αγάπη για τους κατοίκους της και ειδικά για τους νέους της.
Ελπίζουμε  κάποια στιγμή  αντίγραφα έστω των επιστολών αυτών να περιέλθουν και στο δήμο μας.

 Το βιβλίο επανεκδόθηκε τριάντα περίπου χρόνια αργότερα το 1998 από τον Δήμο Αιανής επί Δημαρχίας Στέφανου Βαβλιάρα  και διαπιστώνουμε ότι πρέπει να επανεκδοθεί προκειμένου να περιλάβει το σύνολο αν είναι δυνατό  των παραπάνω επιστολών  και άλλα στοιχεία της περιόδου ως και σήμερα.
Σημαντική σ αυτή την  προσπάθεια  θα είναι η βοήθεια που μπορεί να μας προσφέρει ο κύριος Γιώργος Πελέκας που γνώρισε τον Ευεργέτη

  Τα τελευταία χρόνια το Κοινοτικό και μετέπειτα Δημοτικό Συμβούλιο Αιανής καθιέρωσε την δημόσια  εκδήλωση της βράβευσης των αριστούχων μαθητών από το προϊόν του κληροδοτήματος, με την ταυτόχρονη  τέλεση μνημόσυνου υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του ευεργέτη και την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ως ελάχιστο φόρο τιμής  στην μνήμη του.
Με το ίδιο σκεπτικό και εμείς ως Δημοτική Αρχή και ως  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας  αποφασίσαμε  να διοργανώσουμε την εκδήλωση αυτή σήμερα 30 Ιανουαρίου 2014  , ημέρα που συμπίπτει με την σχολική γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Ημέρα των γραμμάτων.  Ελπίζουμε να συμβάλλουμε στην διατήρηση της για πάντα στο μέλλον . 

Ποιος όμως ήταν ο Χ. Μανώλης, Τι σχέση είχε με τον τόπο μας ; Γιατί έδειξε τόσο ενδιαφέρον και μας ευεργέτησε μετά θάνατον με την διαθήκη του;    
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1887, ανατράφηκε, μεγάλωσε, εργάσθηκε ως σιδηροδρομικός υπάλληλος &  πέθανε σ’ αυτή, στις 12 Ιουνίου 1965.  
  
Η πατρική του οικογένεια καταγόταν από την Αιανή, όπως ο ίδιος μαρτυρεί στην ιδιόχειρη διαθήκη του. Ο πατέρας του Γεώργιος  είχε γεννηθεί το 1851 στην Αιανή.
οικογένειάς του –επτά αδέλφια - και από τη Γαλουχήθηκε στους κόλπους της πολυμελούς Έμεινε ορφανός από τον πατέρα  στην   ηλικία  των εννέα ετών
μάνα του Σοφία  με τις χριστιανικές αρχές και με ανώτερα ανθρωπιστικά και πατριωτικά ιδεώδη.
Τελείωσε το Γυμνάσιο με αφάνταστες στερήσεις και παράλληλα εργάζονταν. Η επιμέλειά του ήταν μεγάλη και η διάθεσή του ν’ αποκτήσει κάθε είδος γνώση, απεριόριστη. Κατόρθωσε να μάθει να ομιλεί και να γράφει καλώς, εκτός από τη Γαλλική γλώσσα , την Γερμανική, Αγγλική και ακόμη και την Ισπανική.
Ήδη, πολύ νωρίς, σε ηλικία δέκα οκτώ ετών, κατά το Φεβρουάριο του 1905, με τη βοήθεια των φίλων και των συναδέλφων του πατέρα του, προσελήφθη ως μόνιμος πια υπάλληλος στην Υπηρεσία Σιδηροδρόμων. Το ίδιο συνέβη και για τα άλλα δύο αδέρφια του, τον Δημήτριο και τον Δημοσθένη. Έτσι, η Υπηρεσία αποκατέστησε την οικογένεια που είχε μείνει ορφανή, τιμώντας τη μνήμη του Γεωργίου Μανώλη, ο οποίος πέθανε από σιδηροδρομικό ατύχημα  κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. 
Όταν απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη κατά το 1912 από τον Ελληνικό στρατό, κατετάγη ως στρατιώτης και έλαβε μέρος σε όλους τους πολέμους. Μετά την ατυχή Μικρασιατική εκστρατεία, επανήλθε στην Υπηρεσία Σιδηροδρόμων, στην οποία υπηρέτησε 47 ολόκληρα χρόνια ως μόνιμος υπάλληλος. Το έτος 1951 αποχώρησε της υπηρεσίας ως συνταξιούχος με το βαθμό του τμηματάρχου Α’.
Από μικρός είχε ως σκοπό της ζωής του να γνωρίσει την Αιανή και να την βοηθήσει, σύμφωνα με την προγονική εντολή, ώστε να ξαναζήσει στον τόπο του το όνομα της ξεριζωμένης, από τα δεινά της σκλαβιάς, οικογένειας Μπονόβα. Ίσως αυτό ήταν ο μοναδικός και κύριος σκοπός της ζωής του, για τον οποίο θυσίασε κάθε άλλη εφήμερη χαρά.
Κατά το έτος 1937, σε ηλικία 50 ετών, ο Χρήστος Μανώλης αποφάσισε για να έλθει προσκυνητής στη γενέθλια Γη των προγόνων του για πρώτη φορά .
Ο Χρήστος Μανώλης, όπως όλοι οι Έλληνες, άρχισε μετά την κατοχή του 1941-1944 από την αρχή να δημιουργεί, διότι οι οικονομίες του, τις οποίες επί 35 ολόκληρα χρόνια συνεχούς εργασίας αποταμίευε στις Τράπεζες και στο Ταμιευτήριο –482.500 δραχμές-εκμηδενίστηκαν
Με την συνταξιοδότησή του –κατά το έτος 1951- δεν εγκατέλειψε την εργασία.
Το 1952 ζήτησε και  τον προσέλαβαν στο Γερμανικό Ινστιτούτο «Γκαίτε». Εκεί, κατ’ αρχάς, δίδασκε ως καθηγητής την Γερμανική γλώσσα και αργότερα συνέχισε την εργασία του ως διαχειριστής μέχρι τέλους του 1963.
Από το 1951, που έγινε συνταξιούχος, τον απασχολούσε η ιδέα της πραγματοποιήσεως ενός ταξιδιού στην Αιανή. Η έλλειψη όμως τακτικής συγκοινωνίας από την Κοζάνη στην Αιανή ήταν εμπόδιο γι’ αυτόν.
Στην Κοζάνη, μετά την σιδηροδρομική σύνδεσή της με τη Θεσσαλονίκη, ταξίδευσε αρκετές φορές και θαύμασε τα αρχαιολογικά ευρήματα του Μουσείου της. Σε κάποιο από τα ταξίδια αυτά, τον Μάιο του 1955, βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία και έφτασε στην Αιανή, δέκα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Κοντός Γρ., που τον αναγνώρισε, τον συνόδευσε στην Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, όπου προσευχήθηκε. Έπειτα επισκέφτηκε το σχολείο και μελέτησε την αρχαιολογική συλλογή.
Εκείνη τη φορά τον γνώρισε και ο αείμνηστος δάσκαλος Σιαμπανόπουλος Κώστας  και άρχισε από τότε μεταξύ τους επαφή και αλληλογραφία η  οποία διήρκεσε επί δέκα ακριβώς έτη.

Αγαπητοί μας καλεσμένοι
Κυρίες και κύριοι ,
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες ,
Σήμερα δεν είναι η ημέρα για να αναφερθούμε αναλυτικά στη διαχειριστική πλευρά του κληροδοτήματος του Χρήστου Μανώλη.
Αξίζει όμως να πούμε κάποια ελάχιστα στοιχεία.
Διαχειριστής του κληροδοτήματος είναι κατά νόμο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης.
Η διαχείριση του κληροδοτήματος παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες και φαντάζομαι πως στο μέλλον αυτές θα είναι ακόμα περισσότερες, καθώς η εξ αποστάσεως διαχείριση σε διαμερίσματα ανεγερθέντα το 1937 και το 1957 και το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό καθεστώς δεν αντιμετωπίζονται επιτυχώς όσο και να κάποιοι αφιερώνουν πάρα πολύ από τον πολύτιμο χρόνο τους . Τα διαμερίσματα, μετά τον Οκτώβριο του 2013, είναι  ξενοίκιαστα και τα  τρία –άρα δεν υπάρχουν πλέον έσοδα , και παρά το γεγονός ότι έγινε δημοπρασία εκμίσθωσης , που κατέστη άγονος ,  υπάρχει δυσκολία στο να νοικιαστούν.  Όπως δυσκολία υπάρχει στο να εισπραχθούν και  τα οφειλόμενα ενοίκια. Οι λόγοι προφανείς.
Με την ευκαιρία όμως της σημερινής εκδήλωσης οφείλουμε  να ευχαριστήσουμε τις  αρμόδιες   επί των κληροδοτημάτων υπάλληλους   της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου  Δυτικής Μακεδονίας κυρίες  Δέσποινα Κατάνου & Ειρήνη Καρακούλα  για την πολύτιμη βοήθεια τους  στην κατά νόμο διαχείριση του κληροδοτήματος.
Ωστόσο είναι η ημέρα να ευχαριστήσουμε παράλληλα και όλους όσους ασχολήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ως και σήμερα ανιδιοτελώς, είτε ως αιρετοί, είτε ως απλοί πολίτες προκειμένου αξιοποιηθεί το κληροδότημα με τον αποδοτικότερο και συμφερότερο τρόπο.
Ως δημοτική αρχή θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για ακόμα καλύτερη-διάφανη , νόμιμη και επωφελή διαχείριση του κληροδοτήματος.

Κυρίες και κύριοι

Αγαπητοί γονείς των παιδιών

Στους όρους της διακήρυξης που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή  του Δήμου Κοζάνης  (αα  122/23-05-2013 ) μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Διεύθυνσης  Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπαίδευσης  Δυτικής Μακεδονίας (απ 3051/20β/05-09-2013. )   για τη χορήγηση των υποτροφιών ,  η οποία  και δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία –Πτολεμαίος & Αυγή στο τριήμερο 25-26-27/09-2013     μεταξύ των άλλων   προβλέπονταν  πως :
2 . Οι υποψήφιοι μαθητές/τριες να έχουν αποφοιτήσει κατά το σχολικό έτος 2011-2012 από το Γυμνάσιο Αιανής, να έχουν βαθμό αποφοίτησης ‘’Άριστα’’ και ‘’Λίαν Καλώς‘(πολύ καλά)

3. Οι υποψήφιοι μαθητές/τριες για την οικονομική ενίσχυση-υποτροφία πρέπει να είναι οικονομικά άποροι κατά την κρίση της Επιτροπής Επιλογής Μαθητών που συστάθηκε με την υπ αριθμόν 168/29-03-2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κοζάνης, με βάση τα καθαρά πραγματικά εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των ιδίων και των γονέων τους.
4. Ο αριθμός των δικαιούχων δεν μπορεί να ξεπεράσει τους δεκαέξι (16).

Η ως άνω   Επιτροπή Επιλογής Μαθητών, αποτελούμενη- από τον ομιλούντα ως πρόεδρο  και από τους
1.   Βαβλιάρας Γεώργιος,  Δημοτικός Σύμβουλος
2.   Kάτανας Γεώργιος   ως  Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
3.   Φτάκας Γεώργιος  ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής
4.   Ράππου Ευδοκία  ως  Πρόεδρος του Διοικητικού  Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του Γυμνασίου Αιανής , ως μέλη

 συνεδρίασε στις 05 Δεκεμβρίου 2013  και εξέτασε  τις αιτήσεις και τα λοιπά δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν .  Συνολικά υποβλήθηκαν δεκαοκτώ αιτήσεις μαθητών μαθητριών , που κρίθηκαν όλοι οικονομικά άποροι με βάση τα  από ετών καθιερωμένα  και εγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Επέλεξε και κατέταξε  στη συνέχεια  με βάση το κριτήριο  του  βαθμού απολυτηρίου τους δεκαέξι -μεταξύ των δεκαοκτώ μαθητών μαθητριών-  με την υψηλότερη βαθμολογία  και   ανακήρυξε    τους δικαιούχους που θα λάβουν υποτροφία . Το πρακτικό της επιλογής (Νο 1/05-12-2013)εγκρίθηκε από την  Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης  (αα 335/05-12-2013) 
 Η απόφαση επιλογής - ανακήρυξης των δικαιούχων τοιχοκολλήθηκε  στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου Κοζάνης, στο Δημοτικό κατάστημα Αιανής  επί δεκαήμερο χωρίς να υποβληθεί καμμία ένσταση και αναρτήθηκε  στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://www.kozanh.gr. , καθώς και σε άλλα δημοφιλή sites της Κοζάνης

Η παραπάνω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε  με απόφαση  της  Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας  κ. Βασιλικής  Ευταξά. (α.π . 608/15/17-01-2014).
Στα παιδιά που τιμούμε σήμερα απονέμουμε Δημόσιο  Έπαινο και σύμφωνα με την απόφαση Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κοζάνης εφάπαξ  υποτροφία  τριακοσίων ευρώ (300,00) στο καθένα. Η υποτροφία αυτή  δεν φορολογείται, αλλά ούτε και σπαταλιέται. Αποταμιεύεται ή επενδύεται σε χρήσιμα πράγματα.
Τα παιδιά είναι τα παρακάτω:
Α/Α
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΠΑΤΡΟΣ
ΒΑΘΜΟΣ
ΑΠΟΛΥΤΗ-
ΡΙΟΥ
01
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
19&11/13
02
ΜΠΟΥΛΟΚΩΣΤΑ ΙΩΑΝΝΑ
ΙΩΑΝΝΗΣ
19&08/13
03
ΓΚΟΥΛΙΑΦΑ ΜΑΡΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
19&05/13
04
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
ΣΑΒΒΑΣ
19&03/13
05
ΦΤΑΚΑ ΒΑΙΑ
ΖΗΣΗΣ
19&02/13
06
ΓΚΟΝΤΟΥΡΑ ΕΛΕΝΗ
ΙΩΑΝΝΗΣ
19&01/13
07
ΒΑΒΛΙΑΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΑΣΤΕΡΙΟΣ
18&08/13
08
ΜΠΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
18&06/13
09
ΦΤΑΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
18&02/13
10
ΚΟΥΤΣΩΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
18&02/13
11
ΚΥΡΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ
18&02/13
12
ΤΣΙΓΓΑΝΑΣ ΧΑΡΙΣΙΟΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
17&11/13
13
ΜΑΥΡΟΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ
17&06/13
14
ΜΠΟΥΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
17&02/13
15
ΠΕΛΕΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ
16&12/13
16
ΦΤΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΡΓΥΡΙΟΣ
16&12/13
 Συγχαίρουμε τα παιδιά αυτά, όπως και τα δυο άλλα που δεν έτυχαν της υποτροφίας,  για την υψηλή τους απόδοση στα μαθήματα ως μαθητές του γυμνασίου Αιανής και ευχόμαστε να έχουν εξίσου υψηλή απόδοση και στο Λύκειο της Κοζάνης. Συγχαίρουμε όμως και τους γονείς σας , τους καθηγητές σας και τους δασκάλους τους. Όλοι έπαιξαν τον ρόλο τους.

Και βέβαια να τα καμαρώσετε  φοιτητές στις καλύτερες σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων .
 Κυρίως όμως θέλουμε από σας παιδιά  να παραμείνετε καλά παιδιά, να αγαπάτε το χωριό σας την Αιανή, να διακρίνεστε για τον εθελοντισμό σας  με πράξεις προσφοράς προς αυτή και να την δοξάζετε με τις επιτυχίες σας.
Ακόμα εκδήλωση αυτή να αποτελέσει αφορμή να ασχοληθείτε με τον Χρήστο Μανώλη. Να διαβάσετε το βιβλίο-βιογραφία, που θα πάρετε    μαζί με το βιβλίο ΑΙΑΝΗ και θα αναγνωρίσετε τελικά ότι ήταν ένας υπέροχος Αιανιώτης.
Τέλος αξίζει και σας καλώ να επισκεφθείτε την έκθεση που στήθηκε το 2013  με τα προσωπικά αντικείμενα του Αείμνηστου Ευεργέτη , που βρίσκεται εντός της βιβλιοθήκης στο παλαιό κοινοτικό κατάστημα.
Στο δε  γραφείο Δημάρχου  υπάρχει πλούσιο προσωπικό υλικό του Ευεργέτη με χιλιάδες σελίδων γραπτών κειμένων δημοσιευμένων σε εφημερίδες της εποχής του  και αλληλογραφίας και περιμένει έστω και έναν επιστήμονα  από τους πάνω από τριακοσίους ως τώρα βραβευθέντες Αιανιώτες να ασχοληθεί με αυτό. 
Θυμίζουμε εδώ πως ο  μέγιστος των ρητόρων της αρχαιότητας ο Δημοσθένης πίστευε ότι, εκείνος ο οποίος έτυχε μιας ευεργεσίας πρέπει να την θυμάται πάντοτε.
Στην εκδήλωση δε που θα κάνουμε του χρόνου για να τιμήσουμε τους απόφοιτους του σχολικού έτους 2012/2013 να είστε πάλι εδώ.
Αιώνια η μνήμη του Ευεργέτη της Αιανής Χρήστου Μανώλη.
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας .
 

1 σχόλιο:

Γ.Π.Φ. είπε...

Μια διευκρινιση.Η παιδικη χορωδια που εκλεψε κυριολεκτικα την παράσταση ειναι ακομη υπο ενταξη σε καποιον φορεα.Αν θα ειναι ο Πολιτιστικος Συλλογος,η Δημοτικη Κοινοτητα η οποιος αλλος φορεας,αυτο θα διευθετηθει συντομα.

Το Προφίλ μας