Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ιερά Πανήγυρις Εξωκλησίου Αγ. Χαραλάμπους Βελβεντού

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Τη Ι’ του αυτού μηνός (Φεβρουαρίου) μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού και του Οσίου Ζήνωνος του ταχυδρόμου. (από το Συναξάρι).

Σε μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη ημέρα, στην είσοδο του Βελβεντού, λίγα μόλις μέτρα από την ανατολική όχθη της λίμνης Αλιάκμονα - Πολυφύτου με την ήρεμη ως πέρα μακριά υδάτινη επιφάνειά της, πάνω στην ...
οποία διαχέεται ο φυσικός ήλιος αναζωογονώντας την κτίση, σ’ αυτό το ήρεμο τοπίο, όπου είναι χτισμένο το νεόδμητο κάτασπρο, όμορφο και πεντακάθαρο εξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, (απ’  όπου ο νοητός ήλιος φωτίζει και θερμαίνει το νου και τις καρδιές των ανθρώπων) τελέστηκαν (9 και 10-2-2014) οι εορταστικές Ακολουθίες στο πανηγυρίζον ξωκλήσι, στη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού.


Εορταστικές Ακολουθίες και ιερά πανήγυρη με τον Εσπερινό και την Αρτοκλασία, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, το κέρασμα (καφές, τσάι και εδέσματα) στο Αρχονταρίκι, που συνθέτουν, πάντα, στα ξωκλήσια της υπαίθρου χώρας την εικόνα της ανείπωτης χαράς, όπου μέσα της, κεντρικό πρόσωπο συνεκτικής ποιότητας και σύνθεσης προσώπων και σχέσεών τους, είναι ο εορτάζων Άγιος. Στην περίπτωσή μας ο Άγιος Χαράλαμπος. Που χαίρεται ως νικηφόρος Αθλητής του Χριστού. Και τη χαρά του τη μοιράζει αφειδώλευτα. Στον καθένα και σε όλους.







‘’Ο άγιος Ιερομάρτυρας Χαράλαμπος, ήταν ιερέας κι όπως κάθε ημέρα πρόσφερε την αναίμακτο θυσία στο Θεό, κάμνοντας τη Θεία Λειτουργία, στο τέλος επεσφράγισε το ιερατικό του έργο προσφέροντας θυσία το γηραλέο σώμα του, σε ηλικία 113 ετών. (το 198 μ.Χ.) Άλλος καλύτερος καθαγιασμός του βίου δεν υπάρχει κι άλλη αγιώτερη αφιέρωση δεν είναι: να λειτουργείς μια ζωή ολόκληρη και στο τέλος ό,τι μένει από το πήλινο σκεύος να το προσφέρης κι εκείνο θυσία στο Θεό. (Επισκόπου Διονυσίου Λ. Ψαριανού, Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης, Κοζάνη 1965). 

Τις Ακολουθίες τις τέλεσαν οι πατέρες: ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Μύρος, που κήρυξε το θείο λόγο, ο Πρωτοπ. π. Χαρίσιος Πιτσιάβας, ο οποίος δέχτηκε ευχές για τα ονομαστήριά του και ο Πρεσβ. π. Αθανάσιος Γεωργιάδης (Κοίμηση Θεοτόκου Βελβεντού)

Στο Αναλόγιο έψαλαν τους ύμνους οι ψάλτες: Νίκος Μαραμής, Γεώργιος Πιτσιούγκας, Τάκης Τσιαμής, Αριστείδης Σταμάτης, Αντώνης Διαβαστής, Μάρκος Βαβλούκης, Μανώλης Χ. Χατζημανώλης, Δημήτρης Κουλιούφας και ο Μανώλης Καλέας.

Πυκνό το εκκλησίασμα στον Εσπερινό και το πρωί στη Θεία Λειτουργία. Στον Εσπερινό παρέστη και ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης κ. Γιάννης Σόκουτης.

Όλο το εξωκλήσι στο εσωτερικό του με τις τοιχογραφίες που καλύπτουν τους τοίχους παντού, ο εξωτερικός περιβάλλων χώρος με τα φροντισμένα κηπάρια, τα βαμμένα πεζούλια, με τις ελληνικές και βυζαντινές σημαίες, με τις τραμπάλες στην παιδική χαρά, το Αρχονταρίκι με το αναμμένο τζάκι, φανερώνουν την αγάπη, το μεράκι, και την εργατικότητα της Επιτροπής, που ενισχυόμενη από τους πιστούς, αξιοποιεί το καθετί που της παρέχεται από τον οβολό τους.

Το εξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους Βελβεντού θεμελιώθηκε το έτος 1995 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιο Ψαριανό, με την πνευματική ευθύνη των πατέρων: π. Χαρισίου  Πιτσιάβα, π. Γεωργίου Κακούλη, π. Δημητρίου Τσιανάκα και του π. Νικολάου Τράντα ως Εφημερίων του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η πρώτη (κτιτορική) Επιτροπή απαρτίστηκε από τους αδελφούς: Χαρίσιο Καραβαγγέλα, Χαρίσιο Βασσάρα, Χαρίσιο Τσε, Χαρίσιο Ρήγα, Χαράλαμπο Σακελλάρη, Χαρίσιο Σταμάτη, Χαρίσιο Τσιτσιώκα και από τον Ευάγγελο Ζωζά. 

Τα εγκαίνια του εξωκλησιού τελέστηκαν στις 12 Μαρτίου 1996 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι του εξωκλησιού για όλο το εκκλησίασμα.

Απολυτίκιον Αγίου Χαραλάμπους. Ήχος δ’ . Ταχύ προκατάλαβε.
Ως στύλος ακλόνητος, της Εκκλησίας Χριστού, και λύχνος αείφωτος, της οικουμένης σοφέ, εδείχθης Χαράλαμπες· έλαμψας εν τω κόσμω, δια του μαρτυρίου, έλυσας και ειδώλων την σκοτόμαιναν μάκαρ· διο εν παρρησία Χριστώ, πρέσβευε σωθήναι ημάς.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
10-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας