Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ)

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της EE αποφάσισαν σήμερα να δώσουν το πράσινο φως στις 11 χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- για να προχωρήσουν στη θέσπιση του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (ΦΧΣ).
Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το ΠΑΣΟΚ στηρίξαμε από την αρχή της δημόσιας συζήτησης την θέσπιση του ΦΧΣ γιατί πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην αποθάρρυνση των πιο κερδοσκοπικών και επικίνδυνων συναλλαγών και στην επαναφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα στον πραγματικό του ρόλο, την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Καλωσορίζουμε την απόφαση των 11 κρατών-μελών να παίξουν ηγετικό ρόλο στην καθιέρωση του ΦΧΣ στην Ευρώπη και καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει σύντομα την πρόταση για την εφαρμογή του Φόρου έως το τέλος του έτους.
Ένας τέτοιος φόρος είναι αναγκαίος, αν θέλουμε να βρεθούν πόροι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν την υπέρβαση της κρίσης χωρίς κοινωνικές αδικίες. Ένας τέτοιος φόρος θα είναι όμως πραγματικά αποτελεσματικός αν καταστεί όχι απλά πανευρωπαϊκός αλλά παγκόσμιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας