Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Πολιτική ορθότητα

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Πολιτική ορθότητα είναι το να μην υιοθετεί κάποιος λόγους ή συμπεριφορές που μπορεί να προσβάλλουν τους άλλους. Στην υπερβολή της, βέβαια, η πολιτική ορθότητα μπορεί να είναι προβληματική, ενώ κατ’ άλλους αποτελεί έναν μεταμοντέρνο φασισμό.Πρόσφατο παράδειγμα, η απόφαση εκδότη στη Γερμανία να αφαιρέσει τη λέξη «νέγρος» από την προσεχή, εκσυγχρονισμένη έκδοση ενός κλασσικού βιβλίου της γερμανικής παιδικής λογοτεχνίας. Στην περίπτωση αυτή δημιουργήθηκε διαμάχη μεταξύ όσων υποστηρίζουν ότι τα έργα πρέπει να γίνονται αποδεκτά στη μορφή που δημιουργήθηκαν και εκείνων που λένε ότι εφόσον ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά χρησιμοποιεί ρατσιστικό λεξιλόγιο, αυτό πρέπει να απαλειφθεί.

Περίπτωση, επίσης, στρεβλής άποψης για την πολιτική ορθότητα είναι και η αυθαίρετη αντικατάσταση από πολλούς του όρου άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) από τον όρο άτομα με ειδικές δεξιότητες. Κι αυτό γιατί στην πράξη, στόχος είναι να μην γίνεται κανενός είδους διάκριση εις βάρος ατόμων ή ομάδων, ούτε καν μέσα από τις διορθωτικές πρακτικές π.χ. του ευφημισμού (Μοσχονάς, Σ. Α. Διορθωτικές πρακτικές, 2004).
Στην πράξη, βέβαια, η πολιτική ορθότητα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα μόνο σε μια κοινωνία που αντιλαμβάνεται επί της ουσίας τα προβλήματα και δεν προσπαθεί να «σουλουπώσει» μόνο επιφανειακά τα κακώς κείμενα. Και μάλλον ακόμα ως κοινωνία δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το επίπεδο, αφού καθημερινά μέσα από το δημόσιο λόγο ολόκληρες κοινωνικές ομάδες μετατρέπονται σε στόχο, χωρίς λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας