Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Κοζάνη: Οι γυναίκες του δημόσιου τομέα στα κέντρα λήψης αποφάσεων

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Ημερίδα με θέμα τις εργαζόμενες γυναίκες του δημόσιου τομέα στο επίκεντρο λήψης αποφάσεων, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κοζάνη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου  Κοζάνης. Την ημερίδα παρακολούθησαν  γυναίκες του δημοσίου τομέα από την περιοχή, ενώ το λόγο είχαν εκπρόσωποι από φορείς ινστιτούτα, εξηγώντας την ανάγκη συμμετοχής των γυναικών στα όργανα εκπροσώπησης. Την ημερίδα διοργάνωσε το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο του έργου: «Δράσεις προώθησης και υποστήριξης των γυναικών σε ανώτατες συνδικαλιστικές βαθμίδες της ΑΔΕΔΥ και των μελών της», το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Στον στόχο της ημερίδας, που είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των γυναικών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Ντέντης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Στόχος της ημερίδας είναι οι εργαζόμενες γυναίκες να ενημερωθούν για τα προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο τομέα, να συμμετέχει ενεργά και να παίρνουν ισότιμα όλες τις αποφάσεις. Να συμμετέχουν στα σωματεία και στα συνδικάτα και σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι γυναίκες είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να επιμορφώνονται και να γνωρίζουν όλα όσα πρέπει».
Από την πλευρά της η Γενική Σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ και εκπαιδευτικός Αθηνά Σπύρου, αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις δυσκολίες της γυναίκας συνδικαλίστριας στην εποχή της κρίσης. «Η γυναίκα πρέπει να δίνει παντού το παρών. Στο δημόσιο τομέα καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, παρόλα αυτά στις θέσεις ευθύνης και στα συνδικάτα το ποσοστό είναι πολύ μικρό. Προσπαθούμε με τη δική μας παρέμβαση όσο μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις γυναίκες να αναλαμβάνουν αυτούς τους ρόλους, γιατί μέσα από τη ματιά της γυναίκας πολλά ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν». Παράλληλα, η ίδια προσέθεσε ότι σήμερα όλοι πρέπει να συμμετέχουν στην αγώνα, μιας και καταπατούνται όλα τα εργασιακά δεδομένα. «Ενώ νομικά κατοχυρώθηκε το ζήτημα της ισότητας,, η νοοτροπία δεν έχει ξεπεραστεί, ενώ παραμένουν τα ζητήματα της ανατροφής των παιδιών, της σχέσης των δύο φίλων».
Την παρουσίαση του έργου «Δράσεις προώθησης και υποστήριξης των γυναικών σε ανώτατες συνδικαλιστικές βαθμίδες της ΑΔΕΔΥ και των μελών του», έκανε η επιστημονική συνεργάτης του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης Πόπη Οικονόμου. Η ίδια αναφέρθηκε στο έργο που υλοποιεί το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο, για την ενθάρρυνση και ενδυνάμωση των γυναικών, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης στα κέντρα λήψης αποφάσεων. «Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη δέσμη δράσεων, ώστε να προωθηθούν οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στα πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση», τόνισε η ίδια.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με παρουσιάσεις δράσεων και ολοκληρώθηκε με συζήτηση με το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας