Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η συγκομιδή και απόσταξη των ρόδων από τα μέλη του Συνεταιρισμού.


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η συγκομιδή και απόσταξη των ρόδων από τα μέλη του Συνεταιρισμού.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Χασιώτη , η φετινή σοδειά ξεπέρασε τους 6,5 tn τριαντάφυλλα, από τα οποία παρήχθησαν 0,5 lt ροδέλαιο διπλής απόσταξης, 0,4 lt πρωτόλαδο , περίπου 1600 lt ροδόνερο διπλής απόσταξης και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο που γίνεται περιζήτητο λόγω της ωφέλιμης ιδιότητάς  του στην καλή υγεία.

Όπως επιβεβαιώνουν  και οι τεχνικοί σύμβουλοι του Συνεταιρισμού, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ροδελαίου και του ροδόνερου είναι εξαιρετικά καθώς και φέτος το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της συγκομιδής οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές (αυξημένη σχετική υγρασία, χαμηλή νέφωση, ύπαρξη δροσιάς).
Τα ακριβή ποιοτικά χαρακτηριστικά αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα μετά την ανάλυση των δειγμάτων τα οποία εστάλησαν  στη Γεωπονική Σχολή  Αθηνών και στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών.
Ήδη έχουν γίνει τρεις πανεπιστημιακές εργασίες γύρω από το ροδέλαιο και το ροδόνερο Κοζάνης από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας (Α.Π.Θ., Γεωπονική και Φαρμακευτική Αθηνών, ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας και ΤΕΙ Λάρισας) και βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες δύο μεταπτυχιακές και μία διδακτορική διατριβή για τα προϊόντα των ρόδων.
Όπως επισήμαναν τα μέλη και οι τεχνικοί σύμβουλοι του Συνεταιρισμού, η ζήτηση των προϊόντων του Συνεταιρισμού είναι  πολύ ικανοποιητική καθώς τόσο τα προϊόντα όσο και η ποιότητά τους γίνονται γνωστά στην εγχώρια αγορά και κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει και ζήτηση από χώρες του εξωτερικού (Γαλλία. Κύπρος) η οποία ωστόσο δεν μπορεί να καλυφθεί εξαιτίας της μικρής παραγωγής.
Στόχοι του Συνεταιρισμού είναι αφενός η αύξηση της παραγωγής με νέες φυτεύσεις ροδώνων  και αφετέρου η οργάνωση ενός σύγχρονου εργαστηρίου και συσκευαστηρίου για την παραγωγή και συσκευασία και άλλων προϊόντων με βάση το ροδέλαιο και το ροδόνερο Κοζάνης.
Ήδη ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται με ειδικό επιστήμονα γα την παρασκευή κοσμετολογικών προϊόντων (καλλυντικών) υψηλής ποιότητας. Τα προϊόντα αυτά αναμένεται να είναι έτοιμα μετά το Φεβρουάριο του 2013.
Αξίζει να σημειωθεί  ότι ο Συνεταιρισμός  θα επιχειρήσει να αποστάξει φέτος για πρώτη φορά και λεβάντα και φασκόμηλο και πιθανόν και άλλα φαρμακευτικά φυτά , για να διευρύνει τη γκάμα των αιθερίων ελαίων που θα παράγονται στο Ν. Κοζάνης και τη Δ. Μακεδονία.
Για να μπορέσουν  οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού να  αξιοποιήσουν την προοπτική αυτή για το Ν. Κοζάνης που υπόσχεται εκατοντάδες θέσεων εργασίας, παραγωγή νέου πλούτου και παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής βιολογικής και οικονομικής αξίας, σκοπεύουν να ζητήσουν την έμπρακτη βοήθεια φορέων της περιοχής.
Παράλληλα καταστρώνεται σχέδιο δημιουργίας ομάδας παραγωγών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν  ευνοϊκά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 6980337157.

                                                                   Από το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας