Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Με το σταγονόμετρο ο τοπικός πόρος. Εκταμιεύτηκε μόλις το 30% των 14,2 εκ. ευρώ!

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Πρόκειται για χρήματα του 2011 που καθυστέρησαν κατά ένα και πλέον έτος

Με το σταγονόμετρο έρχονται στην περιοχή τα χρήματα του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, τα οποία έπρεπε να πέσουν στην τοπική αγορά εδώ και έναν χρόνο. Αν και η κατανομή του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης άργησε αδικαιολόγητα, τρεις μήνες περίπου από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κατανομής, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και οι δήμοι της περιοχής, περιμένουν μάταια την εκταμίευση του συνολικού ποσού των 14,2 εκ. ευρώ, το οποίο θα αναθερμάνει την τοπική οικονομία, καθώς θα πληρωθούν έργα που υλοποιήθηκαν.
Αντ’ αυτού εκταμιεύτηκε μόλις το 30% του ποσού, ήτοι ένα ποσό της τάξης των 4,6 εκ. ευρώ για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και για τους δήμους. Το ποσό αυτό μοιράζεται ισόποσα, από 2.300.000 ευρώ στην Π.Ε., Κοζάνης και στους δήμους του νομού.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη, ήδη ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, υπόγραψε τις αποφάσεις για πληρωμές 900.000 ευρώ από το εκταμιευθέν ποσό. Ο αντιπεριφερειάρχης είπε επίσης ότι έγιναν όλοι οι σχετικοί έλεγχοι από την Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και πολύ σύντομα θα γίνει η πληρωμή και του υπόλοιπου ποσού που εκταμιεύτηκε.
Πάντως, είναι έκδηλη η ανησυχία για τους αργούς ρυθμούς εκταμίευσης του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ, αφού κανείς δεν γνωρίζει πότε επιτέλους θα εκταμιευτεί το σύνολο του ποσού των 14.200.000 ευρώ που αναλογεί στο νομό Κοζάνης με βάση τον ετήσιο τζίρο της ΔΕΗ. Η αγωνία μάλιστα κορυφώνεται λόγω της κυβερνητικής αστάθειας στη χώρα και της διαφαινόμενης αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης. «Με δεδομένο όταν είχαμε κυβέρνηση η κατανομή του Τοπικού Πόρου του 2011 είχε καθυστερήσει πάνω από ένα έτος, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέσα στο ρευστό πολιτικό κλίμα, πότε θα εκταμιευτούν τα χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά τοπικός παράγων. Πάντως, σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση, τα υπόλοιπα χρήματα του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης θα εκταμιευτούν μέχρι τα τέλη Μαΐου. «Εάν τα χρήματα έρθουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αποπληρωμή όλων των οφειλομένων που αντιστοιχούν σε έργα που υλοποιήθηκαν. Το θέμα είναι ότι αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν να πληρώσουμε τα οφειλόμενα. Έπρεπε ήδη να πάρουμε και τα ποσά του Τοπικού Πόρου για το 2012, αλλά εμείς δεν πήραμε ακόμη τα χρήματα του 2011. Είναι φανερό ότι οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν για τι η αγορά έχει στεγνώσει και χρειάζεται χρηματοδοτικές ανάσες», δήλωσε στον «Π» ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας