Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΠαΣοΚ: Παραπομπή Ακη και δέσμευση της περιουσίας του

Του Λάμπρου Σταυρόπουλου
Την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προτείνει η «πράσινη» πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων. ...

Επίσης, προτείνεται να ασκηθεί εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών αγωγή σε βάρος του Α. Τσοχατζόπουλου για την αποζημίωση και την χρηματική ικανοποίηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Για την πρώτη κατηγορία η πλειοψηφία κατέληξε να προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξής του για παθητική δωροδοκία, την οποία διέπραξε την περίοδο από 1.11.1999 μέχρι 27.9.2007 κατά την οποία «έλαβε το συνολικό ποσό τουλάχιστον των 7.777.373 δολαρίων ΗΠΑ (ή όποιο μεγαλύτερο τυχόν προκύψει κατά την τακτική ανάκριση με το άνοιγμα και την διερεύνηση όλων των λογαριασμών της εταιρείας Torcaso και των λοιπών συνδεομένων φυσικών και νομικών προσώπων) λαμβάνοντας για τον εαυτό του παράνομα περιουσιακά ωφελήματα».
Για τη δεύτερη κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), η πρόταση παραπέμπει τον Α. Τσοχατζόπουλο για «φυσική αυτουργία σε μια πράξη και ηθική αυτουργία σε όλες τις λοιπές επιμέρους πράξεις που συγκροτούν την κατ’ εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά την χρονική περίοδο από 17.11.1999 μέχρι 16.4.2010».
Επιπλέον, προτείνεται η προανακριτική επιτροπή να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο τη διαβίβαση του πορίσματος στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ως κατά τον νόμο εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να δοθεί εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να παρασταθεί το Ελληνικό Δημόσιο ως πολιτική αγωγή «στις ποινικές δίκες που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα και στη Γερμανία σε βάρος των ενεχομένων στην εκτεταμένη επιχείρηση δωροδοκίας καθώς και σε βάρος της εταιρείας Ferrostaal».

Επίσης και για να ασκήσει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αγωγές
«προς ικανοποίηση των πάσης φύσεως αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς αποζημίωση σε βάρος κάθε ενεχομένου προσώπου στην Ελλάδα και στην Γερμανία και ιδίως κατά της εταιρείας Ferrostaal, δράστη εκτεταμένης δωροδοκίας στην Ελλάδα». Ενώ, θα ζητείται από τον κ. Παπακωνσταντίνου να ασκήσει αυτοτελώς αγωγή σε βάρος του πρώην υπουργού προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατάσχεση ακίνητης και κινητής περιουσίας

Ακόμα, θα ζητείται να ληφθεί κάθε ενδεικνυόμενο ασφαλιστικό μέτρο (συντηρητική κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, όπως τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών, άυλων τίτλων, θυρίδων κ.ά. που θα βρεθούν στην κατοχή των υπόπτων) καθώς και εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων κ.λπ., «προκειμένου να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα και οι νόμιμες αξιώσεις του Δημοσίου». Τέλος, θα ζητείται να γίνει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές καταλογισμός προστίμων για τυχόν φορολογικές παραβάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες την πορισματική πρόταση της πλειοψηφίας αναμένεται να συνυπογράψει η ΝΔ, η οποία ωστόσο θα θέσει ένα επιπλέον αδίκημα, της «παραβίασης μυστικών της πολιτείας». Κατά το σκεπτικό της ΝΔ θέμα παραγραφής δεν τίθεται σε καμία περίπτωση και για κανένα αδίκημα, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα για τα οποία διαπιστώθηκαν ενδείξεις ενοχής, θα προτείνει να παραπεμφθούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Τα κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού εκτός από τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» και για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας