Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ο (πρωθυπουργός του Σαρκοζί) Φιγιόν ζήτησε από τον Σαμαρά να στηρίξει τα μέτρα...

Ηχηρό μήνυμα προς τον κ. Αντ. Σαμαρά έστειλε χθες ο Γάλλος Πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, καλώντας τον να συναινέσει στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις. Μια πρώτη γεύση των νέων πιο ασφυκτικών πιέσεων που θα δεχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες στις συναντήσεις που θα έχει, κυρίως με τους Χέρμαν Βαν Ρομπάι (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και Βίλφρεντ Μαρτένς (πρόεδρος του ΕΛΚ), πήρε στο Παρίσι ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Στην ωριαία κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Φιγιόν, ο κ. Σαμαράς, άκουσε να τον προτρέπει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση στην Ελλάδα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση του γαλλικού πρωθυπουργικού γραφείου (κάτι που δεν συνηθίζεται ειδικά σε συναντήσεις με αρχηγούς αντιπολίτευσης), κίνηση που αναδεικνύει το πιεστικό κλίμα που υπάρχει για τον κ. Σαμαρά να αλλάξει ρότα στην ελληνική πολιτική σκηνή και να συναινέσει.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο κ. Φιγιόν τόνισε την ανάγκη «επίδειξης υπεύθυνης στάσης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, πράγμα που συνεπάγεται ειδικότερα, την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση».


Παράλληλα, ο κ. Φιγιόν (μέλος του ΕΛΚ), όπως υπογραμμίζεται «υπενθύμισε (σ.σ. στον πρόεδρο της ΝΔ) την απρόσκοπτη υποστήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα, από τη Γαλλία και τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ» και «χαιρέτησε το κουράγιο του ελληνικού λαού καθώς και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική και χρηματοπιστωτική ανάκαμψη της χώρας».


Αμηχανία στη Ν.Δ.


Παρά την αμηχανία και τον προβληματισμό που επικρατεί στις τάξεις της Κ.Ο. μόλις πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση του γαλλικού πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και επέμεινε ότι η κεντρική θέση της Ν.Δ. ήταν και στη συνάντηση η ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, ώστε να βγούμε μια ώρα νωρίτερα απ' αυτό.


«Είχα την ευκαιρία να τονίσω, για μιαν ακόμα φορά, ότι συμφωνούμε μεν απολύτως με το στόχο μείωσης του ελλείμματος και αποκλιμάκωσης του χρέους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επανεκκίνηση και ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Φιγιόν και επέμεινε στην ανάγκη μιας άλλης πολιτικής, ενώ πρότεινε να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για επενδύσεις.


Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αιφνιδιάστηκαν, καθώς η ανακοίνωση του γαλλικού πρωθυπουργικού γραφείου, εκδόθηκε μετά τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. και ενώ από την ηγετική ομάδα, διέρρεαν ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα.


Από το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. προσπαθούσαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και ειδικά μετά τη γνωστοποίηση της ανακοίνωσης, έλεγαν ότι η γαλλική πλευρά εκφράζει ευχή και όχι εντολή και τόνιζαν πως ο κ. Σαμαράς παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση του. Μάλιστα, προέταξαν και το επιχείρημα, ότι δεν συνδέουν τη συναίνεση της Ν.Δ. με την καταβολή της πέμπτης δόσης.


Οι πιέσεις Μπαρόζο, Γιούνκερ, Ρεν

Η γαλλική πίεση ασκήθηκε, λίγη ώρα μετά την προτροπή του κ. Μπαρόζο, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, είπε, ότι «οι έλληνες πολιτικοί πρέπει να μιλήσουν με ειλικρίνεια στο λαό και να πουν στους πολίτες ποιες θυσίες ακριβώς χρειάζονται» και υποστήριξε πως «πρέπει να παρθούν οδυνηρά μέτρα στην Ελλάδα για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση χρέους».

Η προτροπή Μπαρόζο -ομοϊδεάτη του κ. Σαμαρά- ήρθε λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Επίτροπου Ολι Ρεν, οι οποίοι μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους μίλησαν ευθέως, για την επείγουσα ανάγκη, η μεν κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, η δε αξιωματική αντιπολίτευση να υιοθετήσει πλήρως τους στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος που συμφώνησε η Ελλάδα με την τρόικα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο, είναι ότι σε αυτή τη συνεδρίαση της Επιτροπής, για πρώτη φορά απουσίαζαν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και ως εκ τούτου δεν πήραν και το λόγο. Αυτό έχει συμβεί άλλη μια φορά, το 2000, όταν στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η είσοδος της χώρας στην ευρωζώνη.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόμενος σε αυτές τις συναντήσεις, με τους κκ. Μπαρόζο, Ρομπάι και Μαρτένς, υποστήριξε από το Παρίσι, ότι στόχος του είναι «να αναδείξει ότι η πολιτική της συνεχούς ύφεσης δεν βοηθά την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση».


Παράλληλα, αναμένεται να αναφέρει, όπως τόνισε ο ίδιος, ότι αντίθετα, «η συνέχιση αυτής της λαθεμένης πολιτικής, βαθαίνει την κρίση, διαλύει τη μεσαία τάξη, τραυματίζει την κοινωνία μας και δημιουργεί αισθήματα απόγνωσης σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό».




Διαφοροποιούνται και βουλευτές


Σε αυτό το κλίμα των ασφυκτικών πιέσεων από το ΕΛΚ, αρχίζουν σιγά- σιγά να εμφανίζονται πιο έντονα και βουλευτές της Ν.Δ. που επιθυμούν τη συναίνεση, λέγοντας ότι αυτή χρειάζεται για να βγει η χώρα από την κρίση.


«Ας αφήσουν τα κομματικά πείσματα. Ας δούμε που επί της ουσίας μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια πολιτική που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα» τόνισε με έμφαση ο τομεάρχης Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, εκφράζοντας μεγάλο αριθμό βουλευτών που αποφεύγουν να δηλώσουν δημόσια τις απόψεις τους, φοβούμενοι πειθαρχικές κυρώσεις. 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας