Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Αύξηση δημοσίου χρέους, πτώση ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2004 - 2009

Του Βασίλη Zήρα
 Η απουσία διαρθρωτικών αλλαγών κατέστησε
την ελληνική οικονομία ευάλωτη στην κρίση
«Η κρίση μας οδήγησε στον πυρήνα των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας». Με τη φράση αυτή φέρεται να έκλεισε την παρουσίασή του για την κατάσταση της οικονομίας στον πρωθυπουργό, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, την περασμένη Τετάρτη.
Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου μια νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Η κρίση έτσι κι αλλιώς είχε διαψεύσει τις πομφόλυγες περί θωρακισμένης οικονομίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη δεύτερη επιτήρηση, είχε θρυμματίσει τον μύθο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το 2009 το έλλειμμα θα επανέλθει στο 6%-7% του ΑΕΠ δηλαδή στα επίπεδα που είχε το 2004 μετά τη δημοσιονομική απογραφή. Η οικονομική κρίση προφανώς επηρέασε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι το έλλειμμα δεν μειώθηκε ποτέ με τρόπο διατηρήσιμο. Υποχώρησε κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006, όσο χρειαζόταν για να βγει η Ελλάδα από την επιτήρηση. Αμέσως μετά εκτινάχθηκε και πάλι παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης, όχι για το φετινό έλλειμμα, που επηρεάζεται από την κρίση, αλλά για το έλλειμμα του 2007 και του 2008, όταν ακόμη η παγκόσμια ύφεση, δεν αποτελούσε παρά σενάριο εργασίας λίγων οικονομολόγων. Την αδυναμία πραγματικής δημοσιονομικής εξυγίανσης την αποδεικνύει η εξέλιξη του δημόσιου χρέους. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης, του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αυξήθηκε από τα 168 δισ. ευρώ ή το 98% του ΑΕΠ στο τέλος του 2003, στα 237 δισ. ευρώ ή 97,6% του ΑΕΠ το 2008. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 69 δισ. ευρώ σε μια περίοδο που κατά τα άλλα η δημοσιονομική εξυγίανση ήταν ο βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής.
Αλλη σαφής ένδειξη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν επετεύχθη ποτέ είναι το γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια της εξαετίας, μόνο το σωτήριο και έμπλεο δημοσιονομικών θαυμάτων 2006, καταγράφηκαν πρωτογενή πλεονάσματα. Κι αυτά που καταγράφηκαν, θα εξαερώνονταν εάν το οικονομικό επιτελείο δεν μετέφερε στο μέλλον την πληρωμή εξοπλιστικών προγραμμάτων ή την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κληρονόμησε από την κυβέρνηση Σημίτη μια οφειλή των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ύψους 5 δισ. ευρώ και την εξόφλησε το 2005. Το 2009 θα παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση μια νέα οφειλή ύψους 6 δισ. ευρώ.
Συνολικά, οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 39,1% του ΑΕΠ το 2003. Το 2008 διαμορφώθηκαν σε 40,3% του ΑΕΠ.
Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι οι κοινωνικές μεταβιβάσεις αυξήθηκαν, αφού από 15,9% του ΑΕΠ το 2003, έφτασαν στο 18,4% του ΑΕΠ το 2008. Ωστόσο, η αύξηση των κοινωνικών δαπανών μάλλον αύξησε τη σπατάλη, αφού δεν συνοδεύτηκε από βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους. Το ποσοστό της φτώχειας διατηρήθηκε μεταξύ 20% και 21% του πληθυσμού, όσο δηλαδή ήταν από το 1996 όταν άρχισε η Eurostat να πραγματοποιεί τέτοιες ρυθμίσεις.
Συμπέρασμα: ό,τι παρήγαγε ελλείμματα το 2003 εξακολουθεί να τα παράγει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με τον ίδιο ρυθμό και σήμερα. Η εξαγγελία για εξοικονόμηση πόρων ύψους 10 δισ. ευρώ έμεινε στα χαρτιά. Οσο για τα έσοδα από 37,5% του ΑΕΠ το 2003 διαμορφώθηκαν στο 37,9% του ΑΕΠ το 2008, ενώ στο μεσοδιάστημα ήταν χαμηλότερα. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η αύξηση των έμμεσων φόρων δεν οδήγησε σε περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά σε διόγκωση και απώλεια δημοσίων εσόδων.
Ανάπτυξη με δανεικά
Η ελληνική οικονομία θα έχει φέτος αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει είναι η προοπτική μιας μακράς περιόδου στασιμότητας, λόγω της χαμηλής ανταγωνιστικότητάς της. Σύμφωνα με το World Economic Forum, στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα από την 39η θέση το 2003, υποχώρησε στην 67η το 2008.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από 13,2% του ΑΕΠ το 2003 εκτοξεύθηκε στο 14% του ΑΕΠ το 2007 για να υποχωρήσει στο 12,7% του ΑΕΠ 2008. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βελτίωση. Αντίθετα, όλα συνηγορούν στο ότι η κρίση επιτάχυνε την εξάντληση ενός αναπτυξιακού μοντέλου που στηρίζεται στην κατανάλωση και τα δανεικά. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι ελάχιστες και δεν αφορούν στη συντριπτική πλειονότητά τους δημιουργία νέων επιχειρήσεων, αλλά την εξαγορά συμμετοχών σε υφιστάμενες. Η επιχειρηματικότητα εξακολουθεί να συνθλίβεται μεταξύ της γραφειοκρατίας και του υψηλού κόστους ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταθέσει ένα νομοσχέδιο για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Την ίδια εξαγγελία είχαν το 2005 ο κ. Σιούφας και το 2007 ο κ. Φώλιας. Σίγουρα και ο επόμενος υπουργός Ανάπτυξης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΑΜΩ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ .... ΑΝΟΗΤΕ.
Μας το δείχνεις κι' όλας ....

Ανώνυμος είπε...

Ενώ την περίοδο 2009-σήμερα συμβαίνει αυτό:
http://www.newstoday.gr/article/58208/e-anergia-saronei-te-hora

"Η ανεργία σαρώνει τη χώρα
Για πρώτη φορά οι άνεργοι είναι περισσότεροι από τους οικονομικά μη ενεργούς
Επίπεδα ρεκόρ σημειώνει η ανεργία στη χώρα μας με την κατάσταση να είναι χειρότερη από ποτέ. Για πρώτη φορά οι απασχολούμενοι είναι λιγότεροι από τους μη οικονομικά ενεργούς, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για δράσεις κατά τις ανεργίας. Τα σκληρά μέτρα και οι περικοπές είναι δεδομένο πως έχουν αφήσει κόσμο στο δρόμο και το πλέον ανησυχητικό είναι πως δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης."

Όλα αυτά από τη κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του IQ-radikiou Giorgaki! Σα δε ντρέπεστε!

Ανώνυμος είπε...

Με ανόητους σαν και εσένα (11:18) μπορεί άραγε να υπάρξει σωτηρία της χώρας ;;;

Ανώνυμος είπε...

Συναγωνίζεσαι με αξιώσεις το IQ του "ηγέτη" σου 2:39. Πάντως, με ανόητους σαν και εσένα (2:39) μπορεί να υπάρξει σίγουρα ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

ΑΧΕΡΟΥΣΙΑ

Του ΣΤΑΘΗ*
Ενας ακόμα ψευταράς! Ο κ. Βενιζέλος όστις θα έκανε «σκληρές διαπραγματεύσεις» ως άλλος Διγενής στα Μαρμαρένια Αλώνια- ο κ. Βενιζέλος που ολόλυζε: «ξέρω τι περνά ο κάθε άνεργος, ο κάθε συνταξιούχος, ο κάθε νέος», ο ίδιος, αμ' έπος αμ' έργον φορολογεί τώρα όσους βγάζουν 8.000 Ευρώ τον χρόνο, δηλαδή (διά 14) 571,43 Ευρώ τον μήνα και (διά 12) 666,6 Ευρώ πάλι τον μήνα με 10%, δηλαδή με 800 Ευρώπουλα ετησίως.

Οι άνθρωποι -η συμμορία Παπανδρέου-Βενιζέλου- είναι ικανοί να μας πάρουν ακόμα και τον οβολό απ' τα μάτια (των Δωριέων) ή απ' το στόμα (των Ιώνων) και να μην έχουμε να πληρώσουμε ούτε τον Βαρκάρη για να μας περάσει απέναντι... ........................................

ΥΓ.: Κι αν κάποιος ενοχληθεί με τη λέξη «ψευταράς» για τον κ. Βενιζέλο, ας βρει ο ίδιος μιαν άλλη λέξη. Οχι όμως μια λέξη που να λέει κι αυτή ψέματα, ούτε κάποιον ευφημισμό...
«Είναι φανερό πωςη κυβέρνηση επιχειρεί με πλάγιο και αδιαφανή τρόπο να εφαρμόσει μια αποτυχημένη συνταγή πλήρους ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας».

Γεώργιος Ανδρέα
Παπανδρέου

«Αν υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης η Ελλάδα θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία τα μεγαλύτερα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι τηλεπικοινωνίες, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλοι ζωτικοί τομείς της οικονομίαςθα είναι ιδιωτικοί ή και θα ελέγχονται από άλλες χώρες».

«Αυτή ηπολιτική είναι αποτυχημένη και ξεπερασμένη. Την εφάρμοσαν στο παρελθόν ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως της κ. Θάτσερ και του κ. Μητσοτάκη.

Σήμερα όλες οι κυβερνήσεις, ακόμα και των ΗΠΑ, αντιλαμβάνονται την ανάγκη ελέγχου και ρύθμισης των αγορών (...) ενώ λαμβάνουν μέτρα θωράκισης των στρατηγικών τους επιχειρήσεων -ακόμα και ιδιωτικών- έναντι επιθετικών εξαγορών».

και για όποιον δεν κατάλαβε ώς τώρα ο Γιωργάκης. Ο Γιωργάκης ο Ψευτοθόδωρος και ο Δόσων. Ο ισάδελφος του σεβαστοκράτορος Νικολάκη, Γεώργιος ο Β' Παπανδρέου ο Γ'...
...................................
«Για αυτό καλείται ο κ. Πρωθυπουργός (σ.σ.: ο κ. Καραμανλής τότε) να αποσαφηνίσει δεσμευτικά τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς τη διατήρηση του δημοσίου ελέγχουγια τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τους άλλους στρατηγικούς οργανισμούς κοινής ωφελείας της χώρας».
Ο ερωτώνΓιώργος Ανδρέα Παπανδρέου. Στις 8/4/2008.
Θα μου πείτε, γνωστά όλα αυτά. Βεβαίως! Εχουμε συνηθίσει να καταπίνουμε την κάμηλον και να χωνεύουμε τον Πάγκαλο.
Θα πουν κάποιοι άλλοι (όχι σε μένα, διότι ανέχομαι πολλά, αλλά όχι όλα) ότι ο Γιωργάκης τότε δεν ήξερε, αλλοιώς τα νόμιζε κι αλλοιώς τα βρήκε.

Θρίχες και προπαγάνδες.

Ή αφέλειες για όσους θέλουν να αυταπατώνται.

Απ' όταν η κυρία Χίλλαρυ Κλίντον έστειλε τον Παπανδρέου στην Γκόλντμαν Σακς τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους -τον «οδικό τους χάρτη».
*****

Τώρα ο Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος έχουν υπερβεί τον Χότζα!

Χώνουν στην καλύβη η Ελλάς και κατσίκες και πρόβατα και χοίρους και τον Πάγκαλο και ημιόνους και κουνάβια κι όταν πάνε να σκάσουν ο χωριάτης έλλην ασθενής και η φαμίλια του, βγάζουν απ' την καλύβη μίαν αίγα κι ένα κουνάβι αλλά αμέσως μετά, ανακαλύπτοντας ένα έλλειμμα που οι ίδιοι σχεδίασαν αλλά βεβαίως δεν... γνώριζαν του ξαναχώνουν του χωριάτη στην καλύβα την αίγα και το κουνάβι συν μια μάντρα βούβαλους.
Κι επειδή ο κ. Βενιζέλος είναι σοβαρός, κατ' αντίθεσιν προς τον αίολο κι έωλο Παπακωνσταντίνου, προειδοποιεί στο καπάκι τον ημιθανή χωριάτη

και την ασφυκτιούσα φαμίλια του, ότι πιθανόν να χρειασθούν και νέα μέτρα εκτός εκείνων που είχε ανακαλέσει -ο σοβαρός- (8 και 10' το πρωί) για να τα ξαναεπιβάλει (3 και 5' το μεσημέρι). Συνεπώς η πιθανότης να ανέβουν στο κρεβάτι του χωριάτη και κανά δυο-τρεις γορίλες συμπεριλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια του Μπένυ προκειμένου να μην επιβαρύνει την υπερκορεσμένη κρεβατοκάμαρα της καλύβης και με μια ορδή ουρακοτάγκους...

*Ελευθεροτυπία, ΣΤΑΘΗΣ Σ. 24.VI.2011 stathis@enet.gr stathis@enet.gr

Το Προφίλ μας